Bionákup: Olivový olej Salvagno, Kozí sýry a jogurt, Bio Farfalle, Ciabatta a Cuketky


Další nájezd na dejvické Albio byl velice úspěšný. Tentokrát jsem se trošku rozšoupnul a k běžnému nákupu přihodil naprosto skvostný olivový olej. Pojťe hodit očko do mého fér-strejdového košiku ;)

Bio Cuketky

Naprosto srandovní & malé zelené cuketky (viz. titulka). Jedině tyhle miluju! Přerostlé a zamračené cukety – nene. Velikost zkrátka ideální (cca 15cm na délku a cca 3cm v průměru) pro jakékoliv triky a arabiky v receptech s cuketkama. Cena 128,- Kč/kg, zato však naprosto čerstvé a od českého zemědělce. V zeleninovém pultu v Albiu to teď vypadá, jako kdyby je přepadlo stádo malých, zelených a ušmudlaných výtžníků ;)

Kozí sýr pažitkový a dezertní

Kozí sýry z Dvoru Ratibořice jako obvykle nezlamaly. Pomazánkový s pažitkou za 26,- Kč byl výborný, ale příště si koupím jen holou verzi a čerstvou pažitku si tam nastrkám sám ;) Dezertní kozí sýr za 35,- Kč je takový placatý oválek, hutnější konzistence – něco mezi čerstvým a pomazánkovým sýrem (drží tvar, ale dá se přinutit k namazání). Chutí je o něco vyzrálejší než pomazánkový a doporučuji jej jako jednohubkové kostičky s nějakou dobrou zálivkou s olivovým olejem, nebo zapéct.

Já si z něj udělal takový výtečný cuketkový kvik-snack: jednu malou cuketku rozkrojíte podélně na tři dlouhé plátky, pošmrndláte (něco mezipokapáním a roztíráním, víte? ;) olivovým olejem a dáte na grilovací pánev se žebry, uděláte nejdřív jednu stranu, pak otočíte a pokladete na tu hotovu stranu plátky dezertního kozího sýra tak, že dobrá půlka plátku přesahuje na pánev. Tohle veledílo přiklopíte pokličkou a doděláte! Výsledekem jsou nádherně žebrované cuketky s rozteklým kozím sýrem, který se v místech styku s pánví nádherně vygratinoval.

Snadné jako facka a zabere to nanejvýše 10 minut. A co k tomu? No přeci ciabattu!

Ciabatta s olivovým olejem

Na tyhle jejich ciabatty (16,50 Kč) se straně rychle zvyká. Obdélníkový nebo trojúhelníkový tvar, provoněné a trošku se táhnoucí, naducané a nevím jaké ještě. Hrůza! Jedl bych je furt!

Kozí jogurt jahodový

Kozí jogurt mně docela chutná nez příchutě. Tentokrát jsem se odvážil vyzkoušet ten s jahodovou příchutí (16,50 Kč) a potvrdila se moje obava. Ovocná chuť se s typickou kozí příchuti moc nesnese. Někomu tohle možná chutná, ale mně se v tom rozvíjí rušivá disharmonie – raději zůstanu u neochucených. Nutno vyzkoušet.

Bio Farfalle

Italské Farfalle od firmy Ecor v biokvalitě za 49,- Kč nijak nepřekvapily. ňekl bych velmi dobrý průměr – chuťově ok, ale strašně drobounké (rozuměj tenké a náchylné k převaření). Dojem trošku kazí „načuchlost“, která je podle mně původem přímo z obchodu Albia. Nevím jestli se to zdá jenom mně, ale u většiny podobných výrobků (těstoviny, rýže, obilniny) čichově identifikuji takovou orientální kořeněnou pavůni typickou pro bioobchody. Nevím jestli to není čistě moje čichová halucinace, možná máte jinou zkušenost.

Olivový olej Salvagno – Extra Vergine & Bio

Zlatý hřeb mého nákupu – extra vergine od firmy Salvagno (mimochodem velmi pěkné stránky!). Cena za 500ml 228,- Kč. Tenhle typ olivového oleje miluju – voní příjemně po sluníčku, chuťově velice jemný (vůbec ne olejovitý a mastný) s takovým tím příjemným trpkým zapálením po jedné lžičce. A barva!!! Smaragdová zeleň, ve které úplně vidíte ty italské kopečky, na kterých rostou rozvážné olivovníky. Takhle výborný olej je u mne odsouzen k pravidelnému koštování po jedné lžičce jen tak, když je chuť + do salátových zálivek + na grilovanou zeleninu. Hodně cuketek a spokojenost .)

Pokud jste ještě nečetli, tady je můj předchozí bionákup a tady ještě jeden.

Komentáře

Ja bych si dovolila souhlasit s panem Cuketkou, ze v Bioobchodech to trochu bio smrdi a i volne lozene, byt balene biopotraviny trochu toho pachu pres bioobal natahnou :-)
(Doma tedy veskere takove veci pred pritelem maskuji a tvarim se, ze ta ryze tak voni normalne, i kdyz pul kila stal pomalu pade… :-)

Ten olej i kdyz je skvely je dost drahy, radeji kupuju recky, ktery v Olympii vyjde levneji a nemusite platit za lahev, maji je i vratne. Prijde mi ze na tech olejich ta lahev musi stat aspon 50-80,- Kc

jo, tohle je jeden z mála okamžiků, kdy lituju že nebydlim v praze.. takhle si skočit koupit kozí sýr (ten pomazánkovej, co se snad dá nazvat bílým z nebe:), špaldovej chleba třeba a sáhnout za okno pro pažitku nebo před okno pro pár bazalkových lístků.. nejlepší snídaně (polk) :)

petra:
Ten čuch dělá podle mně koření, takže nějaká chytřejší úprava nbeo nějaký druh odětrání, by mohl pomoci.

abtris:
No vidíš a já dávam zase přenost italskejm ;) Připadají mi lehčí (ale to je možná jen moje halucinace). Neboj ta flaška i když vypadá hezky, má cenu max 5-10,- Kč… Ale souhlas, jestli myslíš Olympyi u Flóry, tak ta je super – hlavně čerstvý řecký jogurt!!!

kaštanová:
A nějaký bioobchůdekv okolí by se nenašel? Jinak v některých marketech si úspěšně razí cestu kozí sýry St.Pierre. Stojí sice cca 50,- Kč (na DoRa nelepí!) ale chuťově jsou taky výborné. Jinak souhlasím – čerstvá pažitka je THE BEST!!!!

obchůdek našel, ale dá se tam koupit hlavně koření, fazole, čočka, jáhly, mouka apod.; tušim že vůbec nevedou potraviny co maj záruční dobu kratší než půl roku :) takže mlíko, sýry a jogurty, dejbože pečivo nebo zeleninu ne-e.. a kdybych snad chtěla „specialitky“ typu oleje, sojový omáčky, sirupy, bulgur, opravdu dobrá rýže.. pro to jednu za čas musím zajet. bohužel ani v marketech nemaj biokoutky. chjo, holt nevýhoda menších měst. zas to mam čtvrt hodiny do lesa :)

kaštánková:

zkus se poptat jestli v okolí nemáš nějkou biofarmu, spousta z nich ani nedováží do větších obchodů a rozprodává své zboží jen tak na farmě. něco se dá najít např. zde http://www.pro-bio.cz/. podle mně taky zajímavá opšn, zajet si nakole pro kelímek sýra a zase zpět ;)))

ale pravda chtělo by to masovější rozšíření…. ted resp. ať i ty malé obchůdky si hledají v místě činnosti své vlastní dodavatele lokálního zboží.

Cuketko :))) už se vidim jak ráno vstávám, jedu 15 (víc nee)kilometrů kamsi, koupim kelímek sýra k snídani a zpět ;)
jasně, o těchhle možnostech vim, ono ani do prahy to tak daleko neni, ale právě že chybí ta možnost nakupovat jinak než do zásoby. Problém je zkrátka v tom, že se bojej že to neprodaj. proto jen fazole :(

kaštánková:
zkus http://www.biosfera.cz, tam koupíš plno bezva věcí, rozvoz je do 24 hodin a za určitých podmínek i zadarmo. I když jestli chceš jen ten kelímek sýra… :)

[...] Malý 250 ml poklad, který jsem dostal jako dárek z olivového hájku s lisovnou přímo z Toskánska. Trošinku už sice povolil barvu (možná díky skladování v čirém skle :/), ale jinak se stále drží ve formě. Na olivový olej Salvagno sice nelepí, ale jinak je nad průměrem! Pokud si chcete dopřát skutečně dobrý caprese, při výběru oleje buďte nekompromisní. [...]

Co vy na to?