Jak se ztrácejí vajíčka

Pytlík sušených smržů opět nezvratně afektoval psychiku pana C.! Mám snad na ty potvory v mozku nějaké nevybité receptory a tak jsem o víkendu opět pustil trošku proudu do synapsí… ,)

Ty zaplavily aktivitou všechny neposedné končetiny a bylo to skoro jako by mě ovládala myška Remy z Ratatouille. Ke smržům jsem chtěl něco srandovního, něco co by načechralo tu jejich tajemnou vážnost, zkrátka něco šišatého…

Protože jsem doposud nesmržil s vejci, padla volba na vajíčka křepelčí! Narazil jsem na ně teď úplně náhodou v Globusu (skoro jsem se ztratil na Zličíně!), kde mě zasáhly naprosto nepřipraveného. Neměl jsem je snad už přes deset let a přitom je to ohromná surovina!!! Balení po devíti stojí asi třicet korun a je to ekvivalent asi dvou až tři malých vajíček.

Ztracená křepelčí vajíčka se smrži

To, co jsem uvařil, je taková snídaně na neděli. Není to rychlovka, trvá to trošku dýl a vyžaduje to i určitou zručnost. Ale proces výroby má neskutečně zábavný potenciál (ověřeno!).

Obstaráme si:
  • křepelčí vejce (asi jedno balení na osobu)
  • sušené smrže (nebo podobné sušené houby)
  • malinko nasekané cibulky
  • hrudku másla, mléko, sůl, pepř, ocet
  • malé zpestření (já použil 3 minutky povařený baby chřest z Peru, pro jehož použití mám jedinou výmluvu – byl krásně zelený! ;)

Čeho chceme dosáhnout? Světové nadvlády? Nikoliv!!! Chceme dosáhnouti krásných boubelek s tekutými žloutky v máslové majdě se smrži. Nejdříve uděláme houby:

  • pořádně umýt ve studené vodě, poté dát na hodinu bobtnat do mléka (takhle to tentokrát psali na pytliku)
  • až budou nacucané, tak je vymačkáme
  • a na másle z s cibulkou uděláme takovou tu správnou houbovou hmotu
  • ochutíme solí a pepřem a udržujeme teplé

Poté přijde sranda s vejci. Ztracená vajíčka jsou vajíčka, která se vyklepnou do vařící vody. Poté doufáte, že se navzdory gravitaci a bublení vody včas zatáhnou, bílek ztuhne a uvnitř zůstanou krásně svůdné žloutky. Nevím koho tahle volovina napadla jako prvního, každopádně zajistil zábavu a vzrušení milionům kuchařů, kteří to zkouší opakovat po něm! ;))

  • kastrůlek s vodou (hloubka cca 5 cm) uvedeme ve velmi jemný var skoro bez bublinek
  • někdo přidává i decku octa, aby bílek rychleji koaguloval, ale já to mu připisuji čistě psychologický efekt
  • do vody poté velice zlehka vyklepáváme křepelčí vajíčka
  • vyklepnout to mikro-jajinko není legrace, povoleno je napilování skořápky nožikem!
  • s děsem v očích poté pozorujeme žloutky, které padají ke dnu jako komety s bílým závojem
  • ony se kupodivu vždy včas zastaví a zatuhnout!!!! kouuuuzlo!!! ;)
  • vajíčka vyndáváme ccá po jedné minutě!

Na závěr vajíčka vítězoslavně uložíme na talířek, přidáme houbičky a ozdobíme. Mě se povedlo v průměru sedm z devíti, což považuji za úspěch! ;)

Celá věc funguje báječně – do úst vkládáte neposedné vajuchy obklopené houbami. Vše není ze začátku propojeno, exploze následuje až po prokousnutí tuhého bílku. Jste zaplavení přívalem chuti a spolu s křepelkami odlétáte do teplých krajin. Vážně.

Jestli nemáte (rádi) houby zkuste k těm vajíčkům třeba holandskou omáčku, anebo vejce vsaďte na jistotu křupavých lopatek ze slaniny. Však vy už si nějak poradíte… ,)

Reklama

Komentáře

a na másle z cibulkou uděláme
prohřešek proti ortografii…
S kým čím – ssssssssedmý pád
:-)
Recept ale bez vady. Viděl bych k tomu, nebo pod tím, toastík. Co jinak s tou nepochybně scrumptious houbo-šťávou na talíři, mísící se s krůpějemi žloutku?

Jednorožec:

děkuji sa oprafa, pjekne ste pšipichnula ji chybka jednu!

pod tím, to mě nenapadlo a musím uznat, moc fajn nápad. jajka jsou tak malinká, že by to nebyl vůbec problém (dokonce i tři kousky by byly akorát). moje pečivo drobky trousilo mimo obrazovku… ,)

scrumptious = to je to slovo $$$ ;)

Ze ja sem po ranu vubec chodim… Ted nebudu cely den myslet na nic jineho, nez ze jsem s tim jogurtem k snidani propasla takovou lahudku… :-)

Dostala jsem vajíčka z venkova, a jelikož jsem neměla při ruce pancettu, nekonala se výjimečně carbonara. Vajíčka jsem udělala míchaná s cibulkou a bylo to moc dobrý a oranžový. Tak dobrý, že jsem vajíčka ani nevylepšila strouhaným sýrem.
Proto to píšu – vylepšovat se dá mnoha sýry, a když se zrovna podaří, že se snídá večer, pak se můžou vajíčka doprovodit i vhodným vínem…

Jíst křepelčí vejce mi vždycky přišlo trošku obludný, i když ne tak jako jíst rovnou zpěvné ptáky – prostě zbytečná smrt, která nám hlad nezažene.
Přesto je ten nafocený talíř nahoře moc lákavý, a tak ty nebohé křepelky můžná taky zkusím…

To je nefalšovaná královská snídaně :-) Miniaturní chřestík mě očaroval onehdá v Makru a v tomto receptu naprosto oslňuje :-) Je středobodem fotografie, přitom ta mini vejce se smrži ho vůbec nepotřebují :-) Fotka bez chřestu by byla fádní! Takhle je to parádní.

Malý trik na ztracená vejce: když se voda jen tak mírně vaří, lžící roztočíme hladinu a uděláme vodní vír. Když se krásně voda točí, tak do víru „tance“ šoupneme rozklepnuté vejce a odstředivou silou se všechen bílek krásně obtočí kolem žloutku. Vždycky se to povede :-)

Předevšemi si tady slibuju,že křepelky v sobotu vyrobím k snídani.Nevěřil bych ,že to jde v neokyselené vodě.Zkoušel jsem to kdysi dávno ,a měl takovou trému,že jsem vajíčka vyklepával do naběračky a potom potápěl.Ztrácelo se tehdy do burgunského vína s bujónem podle nejlepšího kuchaře světa Fritze Brennera,kladlo na vdolky a pomocí másla a mouky se dělala omáčka. Uspokojivé! (Jak jinak. Nero Wolfe by ho zastřelil pohledem)

Florentyna:

a to říká prosím pěkně paní, která má SACHER dorty za rohem!!!!! :))))

vimaana1:

vajíčka od jakékoliv babky z vesnice jsou vždycky čupr! měli jsme je vždycky na chatě a od babičky, teď už dlouuuuho ni .) sýr by tady už byl aasi příliš heavy, ale porč ne (v lednici mám ještě nerozbalený gruyere :)

ad křepelčí vajíčka:

hlad zahánějí úplně stejně jako ostatní vajíčka. velikostně i cenou je to asi 1:3, navíc složením a výživoviu hodnotou jsou jiná, takže to není úplně výstižný příměr :) jinak jakmile to už je jednou z obchodu… vyjde to nastejno… krutí všechno(se)žravci jsme a basta!

DolceVita:

jsem rád, že se líbí :) fůdstajlové opodstatnění jsem přiznal i vreceptůře!!! ale poslední dobou na to mám nějak úchylku – přidat na talíř něco k pobavení, nějaký vtip, něco nesmyslně výtvarného, něco dada… mám rád když mě úprava talíře nejen naláká, ale i rozesměje :) jinak pidi chřest z chřestu za 50,– mimo sezónu je samozřejmě lautr ptákovina.

za fintu děkuji, tu techniku nemám moc zvládnutou, te´d jsem si četl i nějaké další návody a popisují velice (prý) jednoduchou metodu, kdy se nechávají vyťuknutá vajíčka vyplouvat z mističek nebo hrnečků…, jedno to vajíčko ujsem zkusil vypustit z naběračky, ale fatálně se přilepilo a přidalo se tak ke ztrátám.. ty ponořené hrnečky, ale zkusím.

samozřejmě na to přijde až jakmile se nám vůbec podaří to mikrokuličku s grácií otevřít!!!!! :) měl by na to být nějaký strojek (křepelkotvírač) s vyloučením lidského faktoru!!! (bonus ale je, že tou mikrovelikostí je i menší objem k prohřátí, rychleji se srazí a nepadá tak fatálně tekuté směrem ke dnu)

jiridoll:

o té koagulaci bílkovin v kyselém prostředí by nám tady asi nejlépe popovídal nějaký chemik, úplně hladký průběh to podle mě nezajistí, ale tím octem/vínem se dá vyhnout takovému tomu bílkovinnému šlemu všude v hrnci :) ad historický pokus mňam mňam :o)

já předtímto jsem dělal ztracená vejce jedině jako Eggs Benedict:

http://dadala.hyperlinx.cz/…ejr0030.html
http://en.wikipedia.org/…ggs_Benedict

je to taky snídaně z kategori snů, tohle kdyby měli v kavárně, kde si občas dávám snídaňové menu!!! :)

Smrzi i vajicka vypadaji lakave, copa vo to, ale me tam nejvic zaujal ten baby chrest … z Peru!!
Nedavno jsem docetla knihu „100 Mile Diet“ (jo, taky jsem se nejdriv trochu bala, ze budu muset klusat 100 mil denne, abych zhubla 5 kilo…), ktera vznikla pote, co se jeden mistni (Venkuvr) novinarsky par rozhodl zkusit cely rok nejist nic, co nevyrostlo, nepoletovalo nebo neposkakovalo dal, nez v okruhu 100 mil od jejich domu.
Doctete se o tom zde – http://100milediet.org

Tady se to vubec celkove zacina posunovat od „organic“ za kazdou cenu z druhyho konce sveta k „locally grown“. Ja jsem i pred mou kanadskou anabazi radsi kupovala spenat u babky, co ho pestuje na zahradce v Lisni, ale ted nad tim premyslim jaksi casteji, tak jsem se chtela zeptat, jestli neco takoveho vedome ci nevedome praktikuji Cuketkovi Ctenari a jak jim to jde…

Ale jak rikam, vajicka a smrzi jedna basen!!

Perchta:

přiznávám, že v momentě když jsem ho dával do košiku to byl v jistém slova smyslu guilty shopping, téma lokálních potavin už jsem tady zmiňoval vícekrát, tady samostatně:

http://www.cuketka.cz/?…

potom vždy u článků o bipotravinách (je jich tady kupka), které v našich podmínkách ty localy grown věci suplují. modelový příklad je český med (taky tady opakovaně propíráno).už jsme to opakoval vícekrát, že mě u českého bia ani tak nebere způsob produkce, ale to, že to vypěstuje malý producent, často dokonce rodinný!!! :) kdyby měl někdo jemnovat malé producenty potravin, které z hlav pozná v Česku, často by jmenoval ty bio. takový malý český paradox :) přitom označit výrobek jako rodinný, lokální je ještě jednodušší než se párat s u nás hodně protivnou bio certifikací.

(zrovna dneska jsme o tom povídal s paní Blankou Turturro ze Slowfood.cz celé hodiny…, snad z toho něco vzejde ;)

a to jsem ještě zapoměl zmínit Fair Trade :) ten skýtá ještě víc úhlů k přemýšlení. má cenu takhle oklikou a krkolomně podporovat zemědělce ze všech možných koustů světa, nebo se radši zaměřit na toho svého za humny se všemi těmi dotacemi, kvótami, nucenými výkupními cenami, regulacimi trhu atp.???

Noo, s tim Fair Trade jste do toho teda stouchl… Jdu omrknout ten vas odkaz na tema lokalnich potravin a jestli me vyhodi z prace, tak zacnu plest takovy ty hnedy chemlonovy papuce a doufam, ze muj byznys fairtradove podporite!!!

Na mé kulaté narozeniny jsem byla před nedávne pozvána mou drahou polovičkou do hotelu Four Seasons. Jedním z mezichodů bylo i vejce uvařené doztracena. Mělo neuvěřitelně měkkou a nadýchanou konzistenci a bylo tak báječné, že jsem okamžitě vyzpovídala nového šéfkuchaře Andreu Accordi, jak to vlastně udělal. Takže přátelé, tajemství tkví v tom, že vejce vařil ve vodě přesně šedesát stupňů horké po dobu – a teď si přesně nepamatuji, ale bylo to něco neuvěřitelného jako hodina nebo dvě. Ten druhý údaj jsem vypustila zřejmě z toho důvodu, že udržet konstantně šedesát stupňů horkou vodu po tak dlouhou dobu, vyžaduje asi nějaký speciální přístroj.
Výsledek byl fantastický, ale doma se o něj rozhodně pokoušet nebudu.

Perchta & Cuketka: mně se ty koncepty a schémata nikdy nelíbí, ale kdybych si měl vybrat mezi Fair Trade a Locally Grown, tak vždycky to druhé. Pokud by ten okruh bylo laskavě možno posunout ze 100 majlí někam dál, jsem rozhodně pro!Podporujte svého (evropského) vinaře!

Perchta:

zacnu plest takovy ty hnedy chemlonovy papuce a doufam, ze muj byznys fairtradove podporite!!!

:)))))))))))))))))))

podpoříme, jaká je férová mzda pro takového výrobce?

bambi:

tak šedesát říkáte??? ta doba se dá asi čuchometricky odvodit :) přemýšlím jestli bude to vajíčko v klidu plavat nebo přilne časem ke dnu. anebo zase nějaká další finta?

přesně tak ja říkáte, doma je to na zpestření, na super provední pak do 4f nebo do amerického dineru, kde jich na ráno udělají sto do eggs benedict…

ještě jsem si vpozmněl na el bulli, molekulrní gastronomové by se se ztracenými vejci dozajista vyblbli na maximum!

Sklenička:

no všechno jsou to takové dosti vachrlaté koncepty :) ještě že máme alespoň reziduální selský locally grown rozum :)))

re Sklenička: taky souhlasím, dle šamanů i dle 5elementů se má papat to, co roste v našem okolí…

Re: Bambi, 13
vařil ve vodě přesně šedesát stupňů horké

Ano, je na to speciální, thermostaticky kontrolovaný vařič. Tento typ tepelného zpracování zdá se být momentálně v módě.
Viděl jsem v TV takto dělat kachní vejce (program, kde se hledal nejlepší kuchař z Britanie, aby pak vařil na recepci naší královny). Asi 6 hodin „varu“! Mělo to velký úspěch.

Také se v tomto přístroji dlouho pomalu „vaří“ např kuřecí maso předem ochucené a pak vakuově balené, takže nic neunikne. To používá celá řada špiček.

Sub 100C teploty a dlouhé hodiny varu či „pečení“ jsou v repertoáru Heston Blumenthala, kuchaře s molekulárními sklony.
Kvůli němu jsem si loni koupil kuchyňský teploměr. Použit byl jednou. Ono čumět hodiny u hrnce se zemáky a hlídat 70 stupňů, aby byla lepší bramborová kaše není zrovna moje představa zábavy… ;-)

Jednorožec:

ty brďo!!! :) ad slowcookery, hojně se to probírá v diskuzích na labuznik.com, nikdy jsem to nezkoušel, páč koupit si na to extra krám… to né…

včera jsem našel na vajíčko toto monstrum:
http://www.engadget.com/…-sans-water/

bílkoviny lez koagulovat i zvukovým vlněním, doufámže se dočkáme vajíčka uvařeného heavy metalem ,)

ad slowcooking a zdravotní hazard:
vždycky přemýšlím jak je to vymyšlené s minimální vnitřní teplotou, třeba u toho vajíčka by měla být alespon 63 st.Celsia, A. Accordi a´t to vaří jak dlouho chce, tak jí nedosáhne (i když už i těch 60 postačí na většinu breberek). to samé u masa podle druhu 63–85st.

ono člověk nemá jistotu ani když jde na to konvenčně.. kdo všechno píchá sondou do každé pečínky? ,)

bonusové finty, které jsem včera ještě vyhrabal:

jak vycentrovat žloutek:
http://www.foodite.com/…helf_mo.html

vajíčka uvařená naopak:
http://eriks-food-ucation.blogspot.com/…gg-with.html

Kvašené zelí lze chutně doplnit vepřovou pečínkou, nebo knedlíkama plněnýma uzeným..pěkně na peci, no stress, to bych pár dnů klidně vydržela.

Když budeme správné hospodyně jak naše prababičky, tak můžeme mít zimu velmi výživnou a pestrou – tedy sama se tím neřídím, jen tak plytce žvaním – mléko v každém stádiu se dokázalo zpracovat i bez lednice, maso se nakládalo, udilo nebo sušilo, ovoce a zelenina tak nějak podobně. Jen ty jahody v zimě zůstanou pouhou pohádkou.

nojo, zelí: k masu a knedlíkům, do lepenice, do kapustnice, do babky, do těsta, do salátků, jen tak na uzobávání, přidat při nakládání utopenců či rybiček…

Jednorožec: seriál o soutěžení kuchařů sleduju na kabelovce.
Teď byli skotští kuchaři.Nádhera!

vimaana1:

určitě! :) myslel jsem tím jen to, že nejsme zvyklí v obchodě koukat na přísně sezonní nabídku, která kopíruje sezónní špičky jednotlivých plodin. máme to tak pěkně a pohodlně zahlazené :) a to je prosím pěkně jan faktor časový, kdyby se do toho zahrnul ještě geografický, byly by to ještě chudší!

naše pra…babičky to měly určitě zmáknuté, co a jak vše nachystat na zimu, co zkvasit, ususšit, vyudit a co raději zahrabat do písku :)

ad seriál o soutěži kuchařů:

netušíte, jak se to prosím jmenuje?

Myslím, že s to jmenuje Majestátní mlsání a chodí to na TV Paprika.Ale nejsem si na 100% jistá.Koukám na to o víkendu a míchaá se mi Spektrum a Paprika, na obou programech chodí kulinářské pořady.Tak jsem koukla do TV programu a řekla bych, že je to ono.

Soutěž UK kuchařů:
Ty soutěže byly dvě, stejný formát, s asi ročním odstupem. Ta prvá byla, jak už jsem zmínil, na banquet pro královnu, ta druhá pak na gala papání na britské ambasádě v Paříži. S tím, že my Briti ukážeme Frantíkům, že umíme vařit – a jak!!

Bylo to velmi sledovatelné. Celý postup každého chodu je dobře nafilmován. I s tím, že se občas něco připálí nebo nepovede a kuchař pak musí začít znovu, nebo rychle improvisovat. Jeden se tak dost dozví.

„Great British Menu“
http://www.bbc.co.uk/…_index.shtml

;-))
nařídím manželův budík na 5 h a dám pod něj vzkaz, že si přeji uvařit vajčka na snídani a to při 60°C. Bojím se ale, že mi skončí na hlavě.(ta vajčka)
Mimochodem, sušené smrže jsem si chtěla dovézt z Francie a až teď jsem zjistila, že jsem si je nedovezla :-(

„Great British Menu“:

já hlava děravá, já mylim, že už jste mi to jednou doporučovali!!! používá i ta sličná paní moderátorka f-words? nebo je to výsada pouze toho fotbalisty s iniciály G.RRRR.? :)

k té sledovatelnosti, už jsem nakoukal všechyn tři sezóny americké edice Hell's Kitchen a je to doopravdy poučné pozorovat ty lidi při práci. GR je tam věčně sesříhaný jak řve nebo jak koulí očima, ale v záběrech, kdy kamera zabírá něco jiného a on je jen v pozadí nebo na periferii – jde vidět jak pobíhá s ochutnávací lžičkou v ruce, jak špekuluje nad talíři, jak koumá a no.. jak prostě MAKÁ! :)

ad jajka a teploty:

ve vajíčku je při každém vaření dosti srandy. různé proteiny koagulují při různých teplotách, některé v bílku některé ve žloutku, zapíná se to postupně, jak teplo proniká směrem ke středu.

jediné čemu nerozumím jsou ty šíleně dlouhé časy vaření. správnou vnitřní teplotu (dejme tomu těch 62) by to snad mělo mít už po půlhodince a jakmile se to už jednou srazí, nemusí se působení teploty prodlužovat. nebo se pletu? nebo je to z důvodu food safety?

Bali:

nevadí, sejdeme se na jaře někde u české dálnice při sběru těch čerstvých z násypky mulčovací kůry (tam to prý nejvíce smrží!!!) :o)))))

pivli:,vimaana:..tady radostné přikyvování na zelí,prababičky a skotské kuchaře.Ty jsem,bohužel neviděl,ale našel takovou spojitost,totiž tuřín.Na venkově se u nás kdysi hojně pěstoval.(jeho konec v české kuchyni je téměř politický :-)) .No ,a ve svém ošuntělém památníčku teď čtu větu : cit." kaše z tuřínu s olivovým olejem,sůl pepř,muškátový oříšek,…šťouchané brambory, + dušené skopové(haggis) = skotské řepy (národní jídlo).....

jiridoll:Moc dobré jídlo ze Slovenska.krajová specialitka.
Recept na babku: Nakrájet rohlíky nebo veku na kostičky, polít trochu mlékem. Slaninku nakrájet na kostičky, osmažit, přidat trochu sádla(oleje), aby to nebylo suché. Přidat to k rohlíkům, dát tam 2 vejce, rozetřený česnek, nějáké koření podle chuti a spojit to hrubou moukou. Dají se použít i žloutky zvláštˇ a z bílků ušlehat sníh.
Vaří se 10–15 minut podle velikosti v kapustnici s uzeným. Knedlík má pak velmi zvláštní, pikantní chuť.Kousek toho uzeného můžeme nakrájet do babky. Kolem Liptovského Mikuláša to dělají k obědu jako špekové knedlíky. Dávají do nich špek i uzené, vytvarují to do koule, uvaří ve vodě a podávají se zelím a knedlíky polijí smaženou cibulkou. Je to mňamka. Dobrou chuť.

Zdravím Vás, přátelé drazí- a mám jednu vlastní zkušenost s vařením vajec na zajímavou konzistenci- vzali jsme je s sebou do sauny a za cca 1 hod v 90ti stupních byla úplně sametová- mějte se a mám Vás fakt ráda, chodím sem pro radost a poučení a je mi s Vámi dobře.

pivli:

za bably také děkuji :) líbí se mě to!

alohaaloha:

jééééééééééé!!! :))))))))) tak to musím prubnoput, sauním se 1× týdně, myslíte že to tam propašuju???? :D

Pane C., díky za ispiraci.
Zbaběle jsem vajíčka neztrácel, ale dal jen na pánvičku…
I tak se dostavila chuťová exploze!
[* http://www.smrze.cz/…es/toast.jpg *]
Smrže obecné (plodnice světlé, kulaté, jamkovité) jsem našel čerstvé a chuťově jsou mnohem výraznější a zajímavější, než smrže vysoké. (tmavé, kuželovité, žebernaté). Koupit se dají oba druhy.

Tak jsem objevila místečko,kde se krčilo pár Smržů…a lán Kačenky České(v doslovném překladu z latiny by to měla být Pinďourka,ale.....popojedem…)Tak jsem se vrhla do kulinářského experimentusování a povim Vám,že se hodí snad úplně ke všemu(divim se,že se mi to po těch pár dnech nikdo nepokusil hodit na hlavu…)Ale nejlépe jsem uspěla s variantou ve smetanové omáčce,ovoněné mletým rozmarýnem s kapkou sherry(zásadně nevařím,bez příruční flaše ;o)…)a jako přílohu zvolila medailonky z vepřové panenky na medu…no zkrátka labůž…bohužel končí sezo'na,leč zamraženo mám ještě min. na půl roku…

Mimochodem,zkuste k těm vajcům přidat ještě trocu čerstvé jemně nasekané máty…

Včera jsem v jesenickém lese našla smrže čerstvoučké, je to mé první setkání s touto houbou! Našla jsem pouze recept na smrží guláš, který ovšem vyžaduje asi půl kila, kdežto já mám šest krásných jedinců..ale naštěstí mě paměť neklamala, na Cuketovi je prima recept! Nebo někdo ví, jak nejlépe naložit s hrstkou čerstvých?

Dv:

gratuluji k nálezu :) ještě tady mám polifku http://www.cuketka.cz/?… po té bych se asi utloukl. čerstvé bych ale opět dal vajíčkům do smaženice a nebo v omáčce k bramborovým nočkům!!! :) anebo klasické hovězí plátky na houbách… jaj

šoupla bych je do smetanové omáčky a podávala s těstovinami, rýží, drůbežím nebo telecím masem, s filátkem dobré ryby, např. platýsem. Fajn je smržové rizoto, vaječná omeleta(výborná doplnit i chřestem), krémová polévka, …

Recept príma, podání primisíma. Moc jsem se bavila… Díky… Ještě to zkusím připravit…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)