Việt Nam v Libuši

Z archivu

Inspirován článkem o vietnamské tržnici TTTM Sapa jsem se tuto sobotu konečně sebral a vypravil do jámy lvové na okraji Prahy. Když jsme se několika kamarády potkali na smíchovském nádraží u zastávky autobusu číslo 198, vůbec jsme netušili, jak festovní kulturní šok absolvujeme…

Orientace

K tržnici jsme se dostali pěšky od zastávky autobusu sídliště Písnice. Oficiálně je prý tržnice jenom pro živnostníky, proto jsme to (ŽL doma všichni zapomenuvše) vzali oklikou přes bránu pro auta. Strašně foukalo a po příjezdové cestě kolem projíždělo jedno auto za druhým. Kromě dvou kamenných lvíčků nás při příchodu vůbec nikdo nekontroloval, snadno jsme tedy proklouzli dovnitř! ;)

Pokud jste už někdy viděli vietnamskou tržnici na okraji libovolného města – vemte ji, vynásobte si ji stokrát a dostanete přibližný obrázek o velikosti Sapy. Obrovské potemnělé haly a hangáry s geometrickou sítí úzkých uliček. Tuny textilu a laciného zboží, mumraj obchodníků, stohy krabic a všudypřítomné cedule ve vietnamštině. Mezi budovami funící autíčka roztodivných značek a všudypřítomný čilý ruch.

Kromě své obchodní funkce, plní tržnice i úkol hlavního kulturního centra pražské vietnamské komunity. Mají tam vlastní obchody, služby, zábavní centra a nakonec pro pana C. to nejzajímavější – vlastní restaurace a prodejny vietnamských potravin! ;)

Jídlo

Hned po úvodním aklimatizačním kolečku po okolí jsme se vrhli na jídlo. Stánky a malé bufety jsou řídce roztroušeny skoro po celém areálu, jejich největší hustota je však přibližně uprostřed v takovém volném seskupení několika unimobuňek u hlavní silnice směrem k jedné z bran.

Podniky jsou zhruba dvojího druhu. Jedny mají širší nabídku několika jednoduchých jídel, které mají většinou i vyvěšené na poutačích s fotkami i s českými popisky. Tyto nebrat. Ty druhé nemají nabídku žádnou, nebo mají před prosklenými dveřmi (všechny jsou zasouvací ;) obyčejnou cedulku s jedním název a přesně to jsou ty podniky, za kterými jsem přišli. Jsou to malé špeluňky (někdy třeba jen 5–10m2) s kuchyňkou a rozvrkanými stolečky a vaří se tam výhradně jedno jídlo (maximálně v několika málo obměnách).

Na radu našeho průvodce jsme jako první zalezli do podničku Hai Há (správným názvem si nejsem jist ;). Celá naše zkoprnělá skupinka se postavila k jedinému volnému stolečku pro čtyři (bylo nás sedm ;) a tam jsme se tak dlouho nemotorně a zmateně ochomýtali, dokud pro nás neskutečně milí a úslužní místní neudělali místo. Dost trapas (v hlavě se mi promítaly obrázky nemotorných amerických turistů, kteří zkoušejí štěstí v drsných českých pivnicích, je to tak trefné… ;)

Vzhledem k tomu, že nikdo z personálu nemluvil česky a my jsme zase nemluvili vietnamsky, měli jsme obavu z objednávky. V Hai Há ale dělají jenom jedno jídlo, takže jsme jen usilovně seděli, tvářili se hladově a doufali, že se to nějako odehraje samo! ;) A ono jo! Čilá kuchyňka začala z ničeho nic expedovat naším směrem malinkaté mističky, vždy v sedmi exemplářích.

Nejdřív přišel listový salát s čerstvým koriandrem a ještě jednou vietnamskou bylinkou, potom miska s horkým a ostrým vývarem, talířek s horou bílých nudlí a nakonec plátky grilovaného vepřového masa.

Od okolních stolků jsme odkoukali, že se všechno jí hůlkama. Nudle pěkně do misky s vývarem, k tomu maso a salát. Vývar se kupodivu nevyjídá celý, spousta našich sousedů ho nechávala po dojedení všech nudlí ležet ladem. Byl jsem tak ťumpachovej, že jsem nakonec ani nepátral po názvu jídla. Nudle s vývarem byly absolutně fantastické – příjemně svíravě pálivé, s jemným dotekem citronové trávy a dalšího exotického koření. Vepřové pak chuti orgasmickcýh rozměrů – křupavé, tučné a fantasticky chutné (dokonce i snový bůček z maze ztratil svou pozici!). Absolutně netuším, jak ho vyráběli. Byli v tom ale určitě namontovaní dva roztomilí týpci na ulici, kteří něco vehementně klohnili na dvojici rozhrkaných grilů na dřevěné uhlí… ;)

Na stole byly k dispozici čerstvé čili papričky na kolečka a citróny a set dochucovacích omáček (rybí, čili, a další neznámé). K tomu konvice se zeleným čajem a malinkaté hrníčky o objemu 0,5 dcl. Při odchodu každý zaplatil u pultu 80,– Kč a pak jsme se ve vší spokojenosti vyvalili zpátky do mrazivé fujavice.

Dali jsme si další kolo seznamovací procházky a poté ještě jeden zářez na pažbě. Tentokrát nás uvítala mini-jídelna s jedinou paní kuchařkou, která servírovala nudlovou polévku ve velkých miskách (á 80,– Kč). Vývar měl nepopsatelnou nasládlou chuť bez známky ostrosti. V misce byla štědrá dávka nudlí, tenké vařeného plátky kachního masa, nasekané bylinky, jarní cibulka a zvláštní žlutá a síťkovaná houba (?). Syté, zvláštní jídlo, které prohřeje a zároveň rozsvěcuje nepoznané komůrky v chuťové paměti.

Ani tady jsme nedal název, přitom byl napsaný venku na cedulce. Do příště se ale polepším! ;)

Na cestu si ještě dáváme poslední kafe v dalším malém bufíku a děláme poslední průzkumy. Míjíme paní, která na obrovském tácu urovnává fritované dobroty v těstíčku neznámého původu, stánek s knedlíky všecho druhu do ruky nebo třeba nefalšované vietnamské řeznictví se s spoustou podivných uzenin, vařených vnitřností a dalších podivností. Na všechno nevěřícně čučíme a mlsně mžurkáme. Na jednu návštěvu je tam toho příííliš!

Obchody

Kromě jídelen, bufíků a stánků jsme napočítal alespoň deset větších i menších prodejen potravin (jsou roztroušeny spíše na okrajích tržnice). Každé vévodí velká sekce se zeleninou, ovocem a bylinkama. Ty větší mají i velký chladící pult s masem, mrazáky a občas jsou venku k vidění malé kádě s živými kapry. K tomu všemu obrovské stohy sušeného koření a hub, plné regály dochucovadel, nudlí a padesátikilové pytle s rýží. Vše je určeno pro vietnamskou potřebu – ani stopa po českých popiskách nebo cenách. Místní všechno znají, nebo se domluví.

Varuji vás ale – bez encyklopedických znalostí se v tamních potravinách ztratíte. Z veškerého artiklu jsme byl schopen hrubým odhadem identifikovat slabou třetinu zboží. Vůbec mi to ale nezkazilo náladu. Ostatně co je lepší než, koukat se na dvacet velkých přepravek s absolutně čerstvými bylinkami, ze kterých poznáte jedině koriandr a bazalku? ;D

Po třech hodinách vytrvalého průzkumu a nesmělých nákupů tržnici opouštíme, dobíháme autobus a vracíme se zpátky do Česka. Dávám si předsevzetí, že se brzy vrátím – ještě více hladový, lépe teoreticky připravený a méně nápadný.

Poděkování patří Tomáši Urbanovi z Pragueout.cz za inspiraci i za bezvadné průvodcovské služby na místě! Také je dobré vědět, že ani 48 h po akci nemám hlášeny žádné dietní následky od nikoho ze zůčastněných… ;)

Reklama

Komentáře

Na Malý Vietnam vzpomínám moc rád. Jako bych se teleportoval do jiného prostoru! Šli jsme s kamarádem pro tzv.čínské nože(va tvaru sekáčku) a objevili nepoznaný svět vietnamského trhu. Je to tam fakt super. Jen se bojím, že jim tam vlítne lítačka z hygieny až se tam začnou trousit davy českých „turistů“ :-)))

Tak k tomuto jídlu mohu přidat nejen název ale i recept. Mám ho od souseda, který po té co nás několikráte podrobil indiánskému mučení vůní z jeho zahrady, přinesl tento zázrak ochutnat. Potom následovalo několik mých pokusů o napodobení, až jsem to vzdal a šel vyškemrat recept. No a pak už jsme se jen stylizovali do role dealerů drog a postupně za asi 3 roky vypěstovali závislost u všech našich kamarádů. Takže k věci, to jídlo se jmenuje Bún Tcha (fakt ale nevím jak se to píše), kde to Bún jsou rýžové nudle a Tcha (čti Ča) je pečené vepřové maso. A co se týká receptu, bude -li zájem mohu ho sem umístit.

Tak na tohle místo mám zálusk už asi půl roku, jen jsem netušila, kde přesně je (slyšela jsem něco o Malešicích?) Jaké byly ceny neznámých potravin, pane Cuketko, pokud jste se odvážili nákupu?
Ano, davy českých turistů by mohly být problém, ale Vietnamci se určitě převálcovat nedají. Ostatně třeba by pak v jejich zeleninách určených pro „nás“, mohl být čas od času kousek něčeho zajímavého, neznámého. Jako třeba u tureckých obchodníků v Berlíně. Když jsem přijela ze Sýrie a nasypala před kamarádku poklady ve formě pistácií ještě v růžové košilce a kdečeho jiného a čekala úžas, opáčila, že na vše chodila běžně během svého německého stipendia. Takže víc Vietnamu i do „českých zelenin“!

To je fakt.Spousta profíků chodí pro zeleninku a bylinky k Vietnamcům.Zlí jazykové tvrdí že tam perou prachy, ale mě zajímá spíš kvalita a ceny. Škoda že v Praze nemáme souk. Místní jezdí nakupovat do Mnichova a do Drážďan. Citelně to tady postrádám. Farah je super, ale souk je souk.

Honzo! Samozřejmě že je zájem o recept :) Asie si zaslouží každý rozšířený recept do českých luhů a hájů.

Jsem nadšená! Už dlouho tvrdím, že k životu potřebuju ve svém okolí jen sekáč, trafiku a Vietnamce. Protože u nich koupím všechno a skoro v každou denní dobu. Mám ohromnou radost z toho, že se pan C. pustil v bádání tímto směrem – kvůli jazykové bariéře je to jak hledat pramen Orinoka – prostě dobrodružství. Jsem strašně zvědavá, co pro nás příště objeví! Už jen přehled bylinek na odkazu mě přesvědčil, že vím, že opět nic nevím…

Mohu jenom potvrdit, že tak dobrou polévku, kterou mají v Písnici, jsem nejedla ani ve Vietnamu. Vietnamsky se řekne polévka pho (a nad o má takovou stříšku). Nejvíce mi chutná hovězí. My, když nás přepadne chuť na polívku (cca 2× do měsíce), tak jezdíme do Malešic, protože to máme celkem blízko. Až zase pojedeme, tak nafotím a něco sepíšu…

Michal:

:)) pravda je to jiný svět. s tou hygienou sjem o tom uvažoval, ale asi tam panuje jistá tolerance. tím, že je tržnice oficiálně velkoobchod a zaměřená výhradně na místní, nejni to pro naši populaci, tak nebezpečené… (nehledě na čerstvost a docela slušnou úroveň prodeje)

ad souk:
jestli správně rozumím tak souk je arabská tržnice? to bude asi tím, že velikost místní komunity nepřekročila onu kritickou mez, za kterou se jim vyplatí zřídit si vlastní trh :) taky by mě to ale moc zajímalo!

Honzo:

děkuji moc za upřesnění, už si ty názvy pomalu studuju a dostávám to teprve do krve, tady je takovej základní seznam:

http://en.wikipedia.org/…e_of_Vietnam

a tam by to odpovídalo názvu Bun thit nuong (Bún thịt nướng) (Grilled pork (often shredded) and vermicelli noodles over a bed of greens (salad and sliced cucumber), herbs and bean sprouts. Also often includes a few chopped up egg rolls, spring onions, and shrimp. Served with roasted peanuts on top and a small bowl of Nước chấm.)

nejsem si jistý tím sósem Nước chấm, ale zhruba by to odpovídalo, byl servírován teplý s vyšším podílem vody :)

recept pochopitelně okamžitě seeeeeeeeeeem :)) (prosííííííííííím, jsem z toho teď úplně hotov, a jestlinedostanu do těla další dávku do týdne, zhynu hlady :)))) pozdravujte souseda! :)

Dv:

jj, tak to bude vončo! ceny byly ok, mám ale silný dojem, že místní platí míň, za velký balík zeleniny to bylo 20,–, za 250g podivné vepřové pečínky od řezníka to bylo 80,–, za půlkila kafe 150,–, za velký napařovaný knedlík 40,– atp. žádná předraženost… to rozhodně ne :) v naší ulici máme vietnamce hned dva (oba vzdálení od sebe asi 200m) ale na ty jejich speciality si nikdo z nich netroufá.. musím zjistit proč je to tak úzkostlivě odděleno od vnějšího světa (hygiena, čoi?!)

turistů se tam moc nebojím, vypadá to tam tak šíleně, že se dovnitř odváží, jen ti nejzapálenější :))) teď v zimě je to navíc ještě zredukované, docela živě si představuju co se tam děje třeba v létě ve špičce :)

ellinor:

:)) nejni to tak hrozný jak se zdá. vietnamské znaky jsou relativně v pohodě, dají se v klidu opsat na papírek a poté srovnat s encyklopedií nebo na internetu. jde to i naopak… já jsem tentokrát přípravu odflákl, příště už se připravim českovietnamským motivačním slovníkem s vysvětlivkami :)

Nudlova polevka se jmenuje Pho :-). Taky jsem na to trziste asi pred mesicem a pul docela ziral, clovek fakt kouka co v Praze jeste nezna.

Tak je vyzrazeno mé tajné místo na levné nákupy úžasných dobrot…a radši ani nebudu psát jakých a za kolik :-) (dá se vyjednat slevička – ceny nemají nastavené, prostě jak se vietnamčíkovi líbíte… :-)

Dvojí ceny  – s tím se počítá. Zažila jsem to i v naší zelenině. Nakupovala přede mnou Vietnamka, prodavačka ani nevážila a pak si za dvě naplněné igelitky vzala asi jen stovku. Celou dobu spolu vesele klábosily. Prostě krajané si musí pomáhat, to dá rozum:-)

renata:

Phở tam mají na každé druhé vývěsce :) tuším, e to byla i ta naše druhá krmě v kachním provedení, ale jístý si bohužel nejsem, tak nebudu balamutit :)

ad Malešice:

ty jsou prosím kde? resp. jak se tam dostat? je to stejně velké jako Písnice? :)

Kristýna, Dv: dvojí ceny, to je jejich zvyk, který si sem přivezli z Vietnamu :-))). Ve Vietnamu nám automaticky účtovali tak 2× víc než domorodcům, ale i tak ceny byly dost prima…
p.C: Malešice jsou děsně prťavý, pořád se tam musíte vyhýbat autům, já raději jezdím do Písnice, ale když to máme přes celou Prahu a když přijde absťák po polívce, tak musíme jet co nejblíž…
Adresa je tuším Pekařská 12, a autobus staví rovnou před branou..

Tak je to tady a můžete se vydat mezi závisláky.

BUN TCHA (Vietnam)

MASO: 1 kg vepřové krkovičky nebo libového bůčku (ten je lepší) nakrájíme na tenké plátky, lehce naklepeme a pokrájíme na kousky asi 4×4×0,5 cm. Lehce osolíme, hojně opepříme a naložíme do následující směsi: 4 –5 lžíc thajské rybí omáčky, 1 lžíce čínské sojové omáčky, 3 větší stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1/2 lžíce rýžového octa, šťáva ze dvou cibulí s lžící medu (pokrájíme, zalijeme medem, promícháme, necháme 4–6 hodin louhovat a vylisujeme (nejlépe v hrnku, jehož vnitřní průměr je o malinko větší, než vnější průměr sklenice, kterou to lisujeme)).
LÁK : Na tenké nudličky pokrájíme kedlubnu a jednu mrkev. Na půlkolečka nakrájíme cibuli a na malinké kousky asi 1/2 červené papriky. Vše zalijeme 1.5 l horké vody (ne vařící), osolíme, přidáme 3–4 lžíce thajské sladké chilli omáčky, 3 lžíce rýžového octa, 3 lžíce světlé čínské sojovky, 1 lžičku glutasolu, lžíci oleje, pepř a 3–4 nadrcené chilli papričky (pozor – dle pálivosti omáčky). Vše necháme do druhého dne rozležet (důležité, zelenina pustí šťávu a vytvoří typickou chuť). Druhý den dochutíme solí, cukrem a octem. Lák by měl být pálivo, slano, sladko kyselý. Lák podáváme teplý, ne horký.
SALÁT: Do mísy natrháme na menší kousky hlávkový salát (nejlépe více druhů).
PEČENÍ a VAňENÍ : Maso naskládáme do otevíracího opékače a na větším žáru (nejlépe z dohořelého dubového dřeva) z obou stran opečeme. Maso by mělo být dost propečené až křupavé.Vařící vodou zalijeme osolené tenké čínské rýžové nudle (měly by být bez dalších příchutí), necháme asi 5–6 minut změknout a poté slijeme. Nudle by měly být měkké, ale neměly by se rozpadat. Důležité je také načasování – nudle by se měly slévat těsně před vyndáváním masa.
STOLOVÁNÍ: Každému nandáme do misky asi 2–3 dl láku i se zeleninou. Do společné mísy dáme saláty a do další mísy slité rýžové nudle. Na talířek dostane každý strávník porci upečeného masa. Jediným příborem je vidlička či hůlky a ruce. Při konzumaci postupujeme následovně: Na vidličku namotáme porci nudlí (nejlépe si pomůžeme rukou), napíchneme salát, napíchneme kousek masa a vše ponoříme do láku tak, abychom nabrali i kousky zeleniny z láku. Poté již přichází finále a následně šok z vynikající, s ničím neporovnatelné exotické chuti.

Jo a soused se před rokem rozvedl a před měsícem prodal barák a odstěhoval se :-( Ale má zajištěno, že na něj nikdy nezapomenem.

aaa dik za recept, vypada to zcela presne. moje nejoblibenejsi vietnamske jidlo! raci ale zkusim zajit na trznici at je to autenticke, uz se tam chystam pul roku…

jinak spravne se pise „Bún chả“ pro ty, co by chteli googlit ;)

no tedy, klobouk dolu za takovou vypravu:) moc sympaticke,vyborna reportaz:) kdyz uz jsme u toho vietnamskeho jidla, nemate nekdo tip, kam chodit pro jejich suroviny na praze 4? presunula jsem se pred nejakou dobou z sestky na vysehrad a je to prekerni situace…na hradcany a okoli kulataku daleko, jsem ztracena…hlavne bez tech bylin,to bych netusila,jake je to peklo,sehnat cerstvy koriandr…

Kristýna:

tak alespoň do mailuuuuu plíííz :)))

renata:

díky za info, asi se tam nepošinu… ale tak kdyby náhodou.. :)

Honza:

děkuji moc, dal jste si s tím kus práce (a ten soused určitě taky;), vypadá to fantasticky a recept mnohé vysvětluje!!! to budou sousedi rádi, až budu provádět grilovací pokus na balkóně teď v zimě :))))

rztka:

určitě zajděte, je to mazec sekec! ,)

klara:

:) jé, tak si zkuste ty bylinky zasadit (já vím blbá rada ;)))! právě nad tím koumám, koriandr nejni problém, já mylsím, že by mohly vyrůst i tty ostatní :)

klara: čerstvý koriandr si pěstujeme za oknem, daří se mu výborně. Stačí zasadit semínka (z koření). Prý i Vietnamci si koriandr pěstují tady, protože jeho dovoz by byl stráááášně drahý…

pan cuketka:no jo,ale co delat do te doby nez vyrostou?:)) pokud mi tedy SKUTECNE vyrostou:)no,beru to jako vyzvu:)

Klara: čerstvý koriandr mívají pravidelně u Tylova náměstí, zastávka tramvaje č.11 Bruselská. Případně metrem z vyšehradu, vystoupit na Pavláku. Na rohu je velká prodejna ovoce, zeleniny a všech těch ostatních věcí, co ve vietnamských a čínských obchodech mívají. Přibližně naproti tomuto obchodu je Fruit de France, tam mají všechny bylinky taky.
Koriandr, máta a ostatní většinou dovoz, Izrael. Jak u Vietnamců, tak ve Fruit de France.
Nebo v Bille a podobných marketech. Ale tam mají jen ty rychlené ze semínek. Bez chuti a zápachu, takže nebrat.
Koriandr jde celkem v pohodě mrazit. Pěstuju si ho také, na balkoně. Když fungovala ještě tržnice u nás na Pankráci, měli zahrádkáři bylinek celé hory. Teď už bývá u metra jen pár stánků, jedni zahrádkáři mívají tymián, mátu, kudrnku a koriandr.
ad reportáž z Libuše: četla jsem před obědem a skoro jsem si tady poslintala klávesnici i stůl. :))))))

Když jste u toho zahradničení…Našim vylezly rostlinky z datlových pecek které se mnou docestovaly z Tuniska.Umíte si představit datlové háje v okolí Kladna?:-)

pivli:diky za tak vydatne informace,vyrazim co nejdrive na bruselskou:) v bille nekupuju bylinky teda vubec,stejne tak ovoce nebo zeleninu,je to tragedie,souhlasim.na pankraci uz bohuzel zmizelo vsechno krome syra,navic jsem vcera (asi opozdene) zjistila,ze tam zacali stavet nakupni centrum-tim padem mam o dalsi existenci mistniho piditrhu velke obavy.

Tržnici posunuli směrem dolů, do bývalé sámošky, teď je vchod z druhé strany. Ale se starou tržnicí se to srovnat nedá. hadry a kecky mají všude, ale ovoce, zeleninu, bylinky a sazeničky od našich zahrádkářů…achjo! o „výstavběů a ůzvelebování“ pankrácké pláně se mi ani psát nechce, anžto je nám z toho smutno. Protestovali jsem, psali petice, ale jak už bývá v našem státě zvykem, je to na.....

teda dik za tuto reprtaz, uz dlouho se tamc chi vypravit, ale porad jsem nevedela kam:-) (videla jsem kluci v akci vari vietnam) a tam na trznici (teto) nakoupily takovych uzasnych veci – ovoce, zelenina, krasa

to klara : koriandr maji u vietnamce v pasazi (jak je caledonian school) hned na kulataku

Jak to bylo pikantní ? Mám podobnou zkušenost z výpravy do této tržnice, asi půl roku starou. Dal jsem si jakési Pho, ovšem místní domorodec mě veitnamsky a posunkovou řečí varoval, že to jídlo pálí, tak jsem mu česky a posunkou řeší odvětil, že to nevadí, že to je naopak dobře. Přinesl fantastickou krmi skvěle pálivou, nicméně co mě překvapilo, že kromě talířku zmíněných bylinek, přinesl i talířek s drobně nasekanými chilli papričkami!!! To jidlo bylo skvěle pikantní a tuším že pro mnoho mých známých za hranici toho co se dá snést, ale pro domorodce evidentně na začátku stupnice pálivosti.

Na BUN TCHA chodime do Vietnamskeho bufetu v ulici Na Slupi na Praze 2 (naproti tram zastavce Albertov smerem ke Karlaku). Jmeno tohoto jidla jsem se dozvedel az dnes, takze dekuji, maji to psane jako „vietnamskou specialitu“ a poradove cislo na jidelni tabuli to ma 4"
Kazdopadne si tam zajdete az tak za mesic, az se jim z dovolene vrati puvodni kuchar, ten zaskok, co to dnes varil je o nicem :o(
Jo a diky moc Honzovi za recept…

Pane Cuketka, to jste mi udělal radost :) bydlím totiž jen jednu zastávku od této vyhlášené tržnice. Nutno dodat, že né vždy v pozitivním slova smyslu.
Byla jsem tam několikrát a „civilní“ tam mohou kdykoliv. Jednou za pár dní mají ohňostroj. Asi mají stále co slavit. :)
Asi si tam brzo na nějakou ostrou ňamku zajdu, děkuju za inspiraci!

Nevíte, jestli je takové místo i v Brně? Máme tu obrovskou tržnici na Olomoucké ulici, vždycky když jedu kolem tak nakukuju přes plot. Vypadá to jeko svět sám pro sebe – kromě toho, že jsou tam velké haly tak čouhají další budovy, snad byty a hospůdky a tak. Ještě jsem nesebrala odvahu vyrazit, ale láká mě to :).

Když jsme u toho stupně pálivosti, v pátek jsem krájela čerstvé čili papričky (mmch z Billy) na naložení masa a pak mě strašně začala pálit kůže na rukách… Nepřešlo to po ani pátém důkladném umytí mýdlem, večer jsem přežila jen díky mokrému kapesníku… V sobotu to bylo chvilama taky ještě nesnesitelné, ale v nedělu už v poho. Kdo by to byl řekl…

A v aktuálním čísle 100+1 píšou, že zanedlouho se kapsaicin začne klinicky testovat jako lék na rakovinu :-)) my pálivostichtiví už máme i prevenci :-))

pro ty kdo mají zahrádku, tak Semo má semena Chuť Asie, já už mám nakoupeno a těším se jak budu pěstovat

Po přečtení Vašeho dnešního příspěvku o vietnamské tržnici jsem se rozhodl, že Vás konečně musím kontaktovat. Jsem návštěvníkem obou těchto velkých tržnic – v Libuši a v Malešicích – již 6 let a věřte, že od té doby ani nevkročím do bufetů s názvem Čínské bistro či restaurace. Ani jednou se mi v těchto tržnicích nepřihodilo, že bych svojí labužnickou vášeň v poznávání nových asijských pokrmů odnesl nějakým střevním či žaludečním katarem ( a to jsem na to dost citlivej). Chodím častěji do Malešic, které jsou sice menší, ale jsou tam dvě skvělé polívkárny – mimochodem ta Vaše polévka se jmenuje Pho Bo – a je tam jedna samoobslužná žrádelna, kde vařej Číňani pro Vietnamce, domlouvaj se česky a je to celkem sranda. Co se jejich potravin týče, jsem dnes schopen identifikovat cca 60%. Kupuji tam naprosto skvělé výrobky, např. salát z kuřecích pařátů, pražená a na jemné nudličky krájená prasečí ouška, dokonce jsem tam jednou jedl i přirození z býčka, to byla veliká mňaminka. Nejlepším dnem pro konzumaci skvělých a hlavně čerstvých kulinářských překvapení je sobota, kdy je tam sice nejvíce českých a polských stánkařů a levnýchhadrůkoupěchtivých spoluobčanů, ale nabídka je v ten den nejlepší!! Stránky s názvy jídel a recepty jsou na some link

Hm,šokuje mě vaše nadšení. Zamysleli jste se někdy nad hygienou těch, kteří připravují vámi vychvalovaná jídla nebo osahávají a denně stokrát přerovnávají ovoce a zeleninu. Já mám několik Vietnamských stánků přímo od oknem. Na WC chodí tito zelináři za stánky do stromečků, papír ani tekoucí voda neexistuje. A co půlrok si vozí čerstvé bakterie přímo z Vietnamu. Děkuji,ale už jsem zvracela.
Na Vietnamské jídlo snad leda do restaurace Nobu v Londýně. Snobárna, ale bez breberek…

Hurá, říkám tomu pražský chinatown, a je to opravdu zábava tam chodit, ne na hadry, ale právě na ty zajímavosti – třeba obchod s gigantickými modely lodí.
Mimochodem, zkuste si tam koupit, donést domů a zkusit zpracovat to, čemu se říká nejsmradlavější ovoce na světě. Zatím jsem se vzmohla jen na ochutnání sušených plátků. Renata určitě ví i název a co s tím dělat??
Po pravdě nevím, kolik je tam čínských a kolik vietnamských podniků, ten propletenec je skvělý, a hygienik by tam chodit neměl – je to jiný svět, jiné území…:-))

Pane Cuketko, ptal jste se na souk. Je to tržiště, v arabských zemích, které jsou frankofonní, je to souk, čte se to súk, v anglofonních krajích je to známý bazaar. Souk se dnes používá i pro modernější variantu – pěší zóny, obchodní domy – ale to je spíš věc toho, jak si to kdo vyloží.
ANÁ ADHABU ILÁL SÚK – jdu na trh.
ANÁ OHEBBU SÚK – miluju tržiště!!
:-))

Vimaana1: zřejmě se jedná o durian. Smrdí to jak kanály před deštěm, ale je to nesmírně chutné. Jí se to jen tak, musíte se probojovat přes tu silnou kůru a uvnitř je měkká nažloutlá dužina, která se jí, většinou jen tak a ve Vietnamu nám z toho dělali koktejly, opravdu je to vinikající – ovšem musí se překonat ten zápach ;-). Ve Francouzské ul. (tuším č.p. 86)na Praze 2 je jakýsi obchůdek s asijskými potravinami a tam ho mají zmrazený a dokonce tam mají i durianovou zmrzlinu, ale ještě jsem to tam neochutnala…

Ano, je to durian, je to jediné místo, kde se dá za slušný peníz sehnat. Onehdá ho sice měli na objednávku v Makru, ale za nekřesťanské a neazijské peníze. Jí se dozrálý, syrový, vychlazený a je velmi, hmmm, zvláštní, skvostný, smrdící.....A mají tam taky chlebovník a kuřecí pařáty na několik způsobů a Nem chua, což jsou fermentovaný ledvinky s prasečíma kůžičkama a …sakra, hlad…

Nix, 34
Na Vietnamské jídlo snad leda do restaurace Nobu v Londýně. Snobárna, ale bez breberek…

Sorry to butt in, but…
zdálo by se, že Nobu, Metropolitan Hotel, 19 Old Park Lane, W1K 1LB je spíš restaurace japonského zaměření. With rather mixed customer reviews, too.

no sice to neni příliš vegetariánská diskuse, ale ani příliš „hygienická“, mám pocit, že tepelným zpracováním se nějaké ty breberky zničej, a taky si myslím, že vietnamský našinec nedá svému soukmenovci nic zkaženého… tato tržnice by třeba mohla nějakzískat „diplomatickou imunitu“, ne? Zaplať pámbu, že to tady máme, rozmanitost světa v jednom městě, co víc si přát! Škoda, že to mám trochu z ruky, z Holešovic, a v naší Holešovický tržnici až takmoc dobrý věci nevařej…

V zásadě se lze řídit pravidlem: kde nejsou turisti, a sedí tam a pojídají místní lidé, tak je to k jídlu. Lehká odlišnost trávicích enzymů, přizpůsobená místním habitatem, nemůže přivodit nic horšího, než prosté pročištění.....:-))

vietnamský našinec nedá svému soukmenovci nic zkaženého
Přiklonil bych se k této linii uvažování, má svoji logiku. Anthony Bourdain (wow, nyní nekuřák!! – dík, p C) se o Vietnamcích zmiňuje velice příznivě, v kontrastu například s Kambodžou.

Kdybych bydlel v Praze, byl bych nadšen, že něco takového obohacuje můj výběr možností. Povinné to není.
Se zájmem si pročítám reportáž i reakce.

Vimaana1, 40  – Podepisuji bez výhrady.
Ta odlišnost je různá. Naštěstí my Češi – a zdá se, že společně sdíleným životem i manželky Čechů – máme poměrně solidní přizpůsobilost enzymům. Nebo je to solidní obrana proti zlobivým elementům? Nejsem odborník.

Mezi mými přáteli je řada lékařů, Čechů (OK, Moraváků!), kteří si na této bázi, pravidelně udržované návštěvami různých krajin a pitím tam vody z vodovodu, zakládají.
Mezi mými přáteli je alespoň jedna Scotish dochtorka, až profesorka, žena už v rozumných letech, která úmyslně pojídá potravu spadlou na zem, ač obě naše domácnosti zahrnují volný přístup psů do kuchyně a po celém příbytku.

Hádejte, kdo první padá na krovky při prvním přičuchnutí si k neklimatisovaném vzduchu, při prvním podřepu na neocelofánovaném sedátku.

při prvním přičuchnutí si k neklimatisovaném vzduchu, při prvním podřepu na neocelofánovaném sedátku.

K neklimatisovanému vzduchu, … na koho co? na neocelofánované sedátko.

Jedno-fucking-rožec, get the bloody čeština right, will'ya.

Nedávno mě pobavili v časopise Food servis když psali kolik „čistotných“ Evropanů v gastronomických provozech zapomíná na mytí rukou po použití toalety. Nedávný výzkum na druhou stranu odhalil jak škodlivé může být pro naší imunitu přehnané používání antibakteriálního mýdla a dezinfekčních prostředků. Jen dezinfikované je skutečně čisté?:-))

diky jeste jednou vsem za vcerejsi koriandri info:)

p.cuketka:
vzala jsem si vasi radu k srdci a tasila sacek se seminky:) prave lezi doma na mokre vate,jen si nejsem jista,jestli je to spravne a nemaji uz sedet v hline…

44. nojo, doktorka Šuralová a její breffffffoidní agitace v TV. Už jsem ji dlouho neviděla. Asi se rozpustila ve WC míse, použivše při tom některý ze svých oblíbených přípravků.
Co by zdravotník se rozumné dezinfekci nebráním, ale nic se nemá přehánět. Vymydíme i ty hodné breberky a když se pak něco děje, naše imunita je nechci říct kde a díky antibiotické masáži (již od útlého dětství – grrrr) se rezistence zlých breberek zvyšuje a my na to jednou dojedem.

Klara, 45
Zatím bych s výsevem koriandru nekvaltoval (tedy jste-li ve Střední / Severní Evropě.) Potřebné teplo mu sice doma můžete poskytnout, ale potřebuje i sluneční svit a toho je zatím málo.

Skvělé! Jen by mě zajímalo, zda se tam dováží i jejich skvělý čaj? Z nejmenovaného zdroje by se tam mělo dovážet Maté (i když je to zvláštní).

Ad kaderas: zelený čaj tam mají velmi levný. Sám jsem tam koupil 1/2 kila za 80 Kč. Už nevím jméno, když tak ho napíšu, ale pijí ho sami Vietnamci a v maloobchodě ho prodávají za 140 Kč.

cuketko, tohle mi nedelejte! cetl jsem clanek ve 4 rano, hned jak jsem se probudil, nastartoval jsem zelezneho ore a vyrazil na dalny vychod. bylo to excelentni, za tyden jdu zas.

jsou reportaze tohoto druhu legalni, neni to uz hard_core food p0rn?!

Cuketko: no teda… vypadá to báječně. Už teď slintám jak maxi pes fík. Tam se taky musím mrknout. Dobrej nábor :-) A taky si nenechám ujít ty malé restaurace. Doufám, že najdu tu tvojí Hai Há oázu :-) ty vogo… chci tam co nejdřív… :-)

Pane Cuketko – skvela reportaz! Slava rozmanitosti, uz vim kam v Praze vyrazit az dostanu chut na asijskou divocinu:) Jeste, ze ty Vietnamce mame – v dobe hypersuper maji male potraviny otevrene 24/7, cerstvou zeleninu, bylinky…
Koriandr radim zasit koncem dubna, rovnou do hliny a pak vyhodit za okno nebo na terasu. Co nejvic slunce a neprehanet to s vodou. Pozdeji krasne kvete a motyli maji druhe vanoce.
A naposledek – novy pikantni foodblog

Koriandr (…)Pozdeji krasne kvete a motyli maji druhe vanoce.
Přesně tak. Prý se dají použít i ty květy, ale já si počkám, až díky motýlům a vosičkám nastanou zelené bobulky. Těmi kořením. Vždy zbyde dost, aby vyzrály. Zralé bobulky se též používají v kuchyni, na vývary, při nakládání zeleniny a roztlučené do omáček, atp.
A příští rok pak na výsev.

Pane C.,to být vskutku úžasná krásná reportáž!!
Stydím se, stydím, protože v Písnici bydlí naši, já tam strávila půl mládí a do tržnice jsem se sice mnohokrát chystala, ale nikdy nedošla :-.(( no a teď to mám 400 kilometrů a šla bych hned!!
Polévku Pho miluju, naposledy jsem ji měla v Kreuzbergu v takové malinké restauračce..dobrá, ale 7 euro mi přišlo poněkud moc :-O
takže při příští návštěvě, výmluvy stranou, utíkám k nám dotržnice na Pho :-)

koukám, že vás to všechny docela potěšilo :) to je fajn. jen kdyby to taky tušili ti, kterých se to týká :) určitě by nepohrdli informací, že česká populace už je docela připravená a natěšená na exotickou kuchyni bez kompromisíů a přizpůsobení! kung-pao a kurže sedmi chuťí stranou :)

ne vážně, kdo máte možnost, zajděte si tam hned. co když to nevydrží, nebo to zavřou, nebo něco jinýho. máme tady malý vietnam za rohem, tak neváhejme s průzkumem :)

ad hygiena:

hlavním idnikátorem čerstvosti (i když pravda nepřímým) v restauraci je pro mě obrat, počet strávníků, zkrátka počet vydaných porcí. když vidím, že to frčí, věšinou jsem v klidu…

kuchyňky i kuchařku může případný nedůvěřivec pozorovat in situ, v sapě jde skoro všude vidět až do kuchyně. když vám to nebude vonět, můžete se obrátit jinam :)

Ilsalmi:

díky za exkluzivní tip! ;)

ToJeFuk:

vida, buntcha v centru, mrknu se tam! ;)

Slavan:

úplně v pohodě :) kdo hce, může se dorazit čerstvým čili, který je tam povinnou výbavou u všech stolečků!

Pane Cuketko, já v podnikavé vietnamské spoluobčany doufám, že až pochopí, že se tu konečně zformoval trh na kvalitní potraviny, převezmou těžkou práci, do které se českým obchodům a marketům nechce a my konečně budeme mít zásobování jak se patří a ne těžké klopotné shánění…Nakonec i Ty jejich zeleniny mě v tomhle vývoji utvrzují…

Někdo se zde ptal na ceny potravin v tržnici – z vlastní zkušenosti mohu doporučit tygří krevety nevařené, velikost 31–40 kde kilo stojí fantastických 180,–, což je bomba (krevety jsou vyloupané!). Kdo si trošku připlatí, má za 220,– 1kg krevet o velikosti 21–25 a to se opravdu nedá srovnávat s těmi gumídky, co prodávají supermarkety pod názvem krevety! Novozélandské obří mušle 1Kg za 160,– také není k zahození. Choi bok nebo Pak Choi (neznám české jméno, pouze anglicky) stojí okolo 50,–, citronová tráva a koriandr okolo 25,–. Ale ty krevety, to je prostě mňamka …

V podobném jsem bydlel rok na aupairu v čínské rodině :-) Luxusní zážitek.

frankie
tygří krevety nevařené, velikost 31–40 kde kilo stojí fantastických 180,–, což je bomba
Jak a čím jsou ty krevety vypasené? Jsou z chovu, z bazénů? Pokládám otázky, na které odsud neznám odpověď. Tu si, dle své nátury, zjistěte sám. A nebo raději ne?? (…bomba…)

Knyttr
Podrobnosti? Těším se předem. Rozviňte, prosím.

Vietnamska kuchyne je vlastne velmi jednoducha a zdrava. Jedi hlavne polevky, salaty a ryzi s masem. Hodne cerstve zeleniny a ovoce.
Vari hlavne ve vode nebo v pare, nesmazi moc. A hodne ke vsemu pouzivaji nuoc cham (nuoc mam) omacku.

Jednorožec

31–40 znamená pochopitelně počet kusů krevet do jedné libry váhy (cca 1/2 kg). Odpověď na otázku co znamená označení 21–25 si jistě jako pozorný čtenář hravě najdete sám.

Frankie: Jsi si jistý? Nedávno jsme to řešili a mám pocit že u nás se na libry nejede a jde o počet kusů do kila.Ale nevím jak u Vietnamců. Krevety které se kupovaly do restaurací a hotelů chodlily zpravidla v krabicích po kilech.

Tak jsem se popídil a je to přesně jak píše Frankie. Rozmezí má ale takovou toleranci že při obsahu ledu(na to pozor!) 20%-50% se už pomalu blížíte počtu kusů do kila. To je mazec,viďte!?

Re Krevety: Frankie, rachad: Ani mě nešlo o počtu do kila, ale o tom, o jaké (a hlavně: jak pěstované) krevety se jedná.
Jsou totiž dva druhy: Cold water prawns – například z Islandu a Warm water prawns, například z Ásie. Ty druhé se intensivně pěstují na „farmách“ a někteří, včetně mne, o nich mají určité značné pochyby.

Nechci tu nikomu kazit radost ze života, ale trocha informovanosti nikdy neškodí, či ano? Dost dlouhý článek v angličtině je třeba zde http://www.guardian.co.uk/…0353,00.html
Shrnutí je na konci dole v sekci „So which prawns can you eat?“

Jednorožec: Jednou jsem zkusil objednávat krevety od Číňanů. Líbily se mi ceny, ale za ty hezký ceny jsem dostal půl kila ledu, omlácený a polámaný krevety. Začal jsem objednávat z Cipy, nebo Vege plus a chodily krevety hezky prokládaný fóliema, s 20% ledu(pro náklady je ta informace důležitá)ale původem jsou všechny tyhle produkty z jihovýchodní Asie. To je asi tak všechno co ti o tom můžu říct. Rozdíl mezi „studenýma“ a „teplýma“ krevetama bych možná poznal kdybych měl možnost srovnat, ale krevety baštím a původ až tak neřeším. Párkrát jsem v restauraci zažil že se zákazníci pídili po původu ryb nebo mořských potvor a nerad přiznávám, že většinou se spokojili s jakoukoliv informací a když to jídlo bylo dobře připravené tak jim prostě chutnalo. Stejně to dopadlo, když se dělal tasting uz.lososů a všichni řešili odkud losos byl, jestli z farmy,nebo divoch.U uzených lososů je to trochu absurdní, protože výrobní proces může natolik ovlivnit výslednej produkt že to prostě nepoznáš.Divocha můžou zmršit tak, že si ho nedáš a naopak lososa z farmy připraví profík tak dobře, že tě ani nenapadne pohybovat. Potravinářskej průmysl je prostě magie. Obyčejná magie…:-)))

rachad, díky za odpověď. Chápu, nicméně mám na věci trochu jiný názor.
Potravinářskej průmysl je prostě magie. Obyčejná magie.

Toho jsem si vědom. Kouzelníky mám rád, ale jenom, když mě na konci představení vrátí uzmuté hodinky. To p. průmysl očividně nemá v úmyslu a proto se snažím prohlédnout jejich fígle. :-)

krevety baštím a původ až tak neřeším

Nás (pí Jednorožcovou a mne) zase původ věcí, které pro kuchyni kupujeme dost zajímá. Je to totiž jedna z mála přímých cest, jak ovlivnit svět kolem. Koupím-li vajíčko od slepic z volného výběhu, nejen, že podporuji „hodného“ farmáře, ale (a zde se přiznám k schadenfreude) „zlý“ farmář utře nos a ode mne neuvidí ani vindru.
Podobně s krevetami, lososem, kuřecím masem, vepřovým… ňíkám tomu „Kopnout je tam, kde je to nejvíc bolí. Do peněženky.“
Tož tak.

To se cení. Mě ovlivnila ,zřejmě ne v dobrém moje „válečná“ babička, která byla ochotná zajet k řezníkovi do Nuslí a pro vajíčka na Pankrác, protože tím ušetřila 5,–korun :-) Já si samozřejmě vybírám na co ještě jsem ochotný přistoupit a na co ne, ale z podobného důvodu upřednostňuji drobné prodejce, před giganty kteří snižují cenu leckdy dost bezohledně. Byl jsem při tom když se zaváděl certifikát Bio do České republiky a časem jsem si vypěstoval k certifikátům a značkám jistou dávku skepse. Mám rád dobré věci a dobré ceny, ale pokud je zdroj informací pro mě nepříliš spolehlivý(např.výrobce sám)tak se do toho nevrhám. Ale váš přístup je mi sympatický. Potravinářský průmysl není vždycky „zlý“ ale jak říkáte, musí se hlídat. Líbí se mi když se dá vyrobit lacino něco dobrého, ale nefandím barvení na fialovo a nafukování kuřat vodou a hormony. V naší krásné zemi je to asi běh na dlouhou trať, ale když se ruka k ruce vine…:-)

Na Asijcích se mi líbí jak jsou pragmatičtí.U nich jen sotva potkáte čtvrtkilový biftek, protože na dotaz odpoví dotazem:A co se zbytkem krávy?To mě vždycky napadne když vidím v nabídce restaurací v kolonce maso biftek a T bone,ale skoro nikdo nedělá vývar z kostí (co potom s nimi,že?) a jen zřídka potkáte zajímavou úpravu předního, nebo zadního hovězího. A Čínani si poradí i s rybími vnitřnostmi a mají rádi prasátka, protože je to jedinej drtič odpadků, kterj se dá sníst skoro celej :-)))

Jednorožec, rachad:

Ano, takže se jedná o, cituji, Penaeus Monodon, akvakulturní odchov, oblast odlovu Vietnam. Takže pravdu měl nakonec jednorožec (přiznávám se že na původ jsem se napoprvé tak detailně nedíval), ale souhlasím s rachadem, hlavně hodnotím podle toho jak mě chutnají. A ten rozdíl mezi studenými a teplými krevetami bych asi také nenašel. A tyhle nejsou špatné. Ale každopádně článek je zajímavý a pro mě i poučný, díky za tip, teď toho vím o krevetách zase trošku více.

hlavně hodnotím podle toho jak mě chutnají

„Když mě chutná, je mě všechno putna“? Nikomu takový přístup neberu, osobně jsem ale trochu dost jinde. Let's agree to disagree, and leave it at that.

Jako třeba kachní jatýrka :-) Taky roztomilá perverzitka…Nekupuju, nejím…Ani křepelky.To si radši dám kuře.

Předevčírem jsem si se zájmem přečetla páně Cuketkovu reportáž i příspěvky v diskusi. Podotýkám, že jsem to četla chvíli před spaním a tak jsem šla radši spát, neb jsem dostala hrozný hlad. Reportáž mě však natolik inspirovala, že už týž noc se mi zdál sen, že vyrážím do Písnice:-) Ve snu jsem tam ovšem jela busem někdy po setmění, což ve mě vyvolalo strach, že se tam za tmy ztratím, takže jsem tam ani nedojela. Každopádně se těším, až tam vyrazím za bdělého stavu a za světla :-)

tak v tomhle jedu na jedný lodi s Jednorožcem. Mám podobný přístup, a pro svojí kuchyni nekupuju nic jinýho než u čeho jsem si jistá odkud to pochází – a že to většinou pochází z nejlepších zdrojů jaký zatím umím/nejsem líná sehnat.
Nejpřísnější jsem u masa. Nejsem vegetarián, ale pokud nemám maso (a to ještě preferuju kuřecí/slepičí a ryby) z domácích zdrojů, nemám maso vůbec – kolikrát klidně půl roku, pak se naskytne kuře a máme na týden co jíst :) – neb jsme dva a kuře má dobrý tři kila. Ještě se s tím vším pojí jakási úcta k životu – v neposlední řadě vlastnímu; poděkovat za jídlo „tam někam nahoru“ umí už málokdo.. a pokud vim, že mrkev co krájim je ze zahrádky rodičů, přesně vim na jakym kousku země rostla a jaká péče – od setí semínek k vytahování oranžových zázraků z mokrý hlíny! – jí byla věnována, pak je pro mě v jídle, co připravuju, jakejsi vnitřní úsměv a mě to moc těší.
Vajíčka jiný než domácí rozhodně nekupuju, ať už z důvodu chemie v těle jejich „matek“, či podporování ekologických zemědělců či domácích chovů nebo nepodporování toho hnusu (nazývejme věci jejich pravými jmény).
Je pravda, že se tímhle výběr surovin pro mojí kuchyni hodně omezí – obzvlášť teď, v zimě -, ale je v tom zase jinej rozměr, a ten je pro mě důležitější víc než cokoliv jinýho…

To je v podstatě princip halal, tak jak jsme tady o tom jednou mluvili.Čistý.K tomu není co dodat. Je to moc hezký.

a ad rachad a kachní jatýrka: jestli jsou tolik opěvovaná foie gras opravdu produktem toho, čeho jsem jen tak na půl ucha/oka zaslechla/zahlédla že jsou, pak je to neuvěřitelnej humus, a ač jsem si už zvykla na hodně věcí, přesto se mi otočil žaludek a řekl: „Cože?“

u těch opěvovačů je to asi tak, jak řekl Jednorožec: „Když mě chutná, je mě všechno putna“.

rachad: tak tu diskuzi jsem nečetla (kdepa to bylo?). a děkuju : )

kaštanová No nevím jak teď, ale dřív to bylo opravdu hustý.Jenže každý nemá tolik empatie, nebo skrupulí. Dříve to lidi taky brali trošku jinak. Pouštěli si žilou například. :-)) Ale neviděl bych všechno tak černobíle.

teď mě ještě napadá, že ono je potřeba k tomu asi nějak dospět, jakoby si všimnout, že to na talíři neni jenom JÍDLO.

Až mě šokovalo, kolik lidí právě tohle nechápe. Nebo nechce chápat?

kaštanová: Ta diskuze byla u článku Tuřín čili kvak.Byla to dlouhá a vyčerpávající diskuze :-) Moje příspěvky začínaly někde okolo 90. Byl jsem v té době v Tunisku.

to: Jenorožec 67. Já vám v otm udělám ještě větší čurbes Nejen že se rozeznávají krevety z teplých či studených vod. Ještě jsou sea prawns a river prawns. Tedy mořské a říční. ňíční jsou krevety z vod brakických. To jsou vody méně slané než moře a více slané než řeka. Tyto vody jsou zejména u ústí řek. Vlivem přílivu zasahují až několik kilometrů proti proudu. I moře v okolí ústí řek je méně slané. Takové krevety jsou chuti jemnější a sladší, než mořské, ale menší. Také jsou chovány uměle. Největší brakické vody jsou kupodivu Kaspické jezero a dokonce i baltské moře. Howgh.

Re: kaštanová
Rozjasnila jste mi šedivé nedělní anglické odpoledne, diky!
To, že nejsem sám jsem věděl, nicméně jednoho povzbudí, když dostane důkaz, že i jiní podobně uvažují a nad jídlem přemýšlí.

Jak a za co spotřebitelé utrácí své penízky je velice účinná metoda jak ovlivnit trh. Zažil jsem to tu kdysi dávno v Anglii, kdy se bojkotovalo ovoce a zelenina z Jižní Afriky. JA utřela nos, na druhé straně o to větší odběr měli producenti z jiných zemí.
Takže, abych si vypůjčil heslo z doby ještě dávnější: Důvěřovat, ale prověřovat (odkud naše jídlo pochází)!!

Re:Jirka13
Díky z doplnění.
Nejenže prawns, ale ještě jsou tu občas k vidění mrňavé shrimps, které moje paní naprosto miluje.

Jednorožec: Když už o tom mluvíte, jaký je rozdíl mezi prawns a shrimps? Mimochodem to že žijete v Anglii, lecos vysvětluje. Jak jsem řekl, je to hezké, ale tady v Čechách běh na delší trať…

Ač otázka nebyla na mě, troufám si tipnout, že rozdíl je ten samý jako mezi krevetou a krevetkou :))

Jednorožec: Děkuju, potěšení i na mé straně.

Docela bych někdy i něco takhle z moře či řeky ochutnala, ale nechce se mi právě jíst ty „káďátka“.

Japa se dá zjistit takhle ten původ? asi nedá, co : ) – například u těch krevet myslím. Nebo u ryb.. jestli jde o chov, nebo rybu normálně ulovenou v moři/řece/rybníce

kaštanová,Jednorožec: No právě. Když nahlédnete do některých jídelních lístků v zahraničí, kuchaři se rádi pochlubí původem surovin, tím že se v kuchyni nekouří (stále ještě není samozřejmostí), že nepoužívají polotovary, či umělá dochucovadla. U nás tomu tak zatím bohužel není. V lepším případě si solidní kuchař zjistí podle faktury odkud krevety pocházejí, v tom horším a častějším si prostě něco vymyslí…

Solidní kuchař to snad proboha nezjišťuje následně, ale už podle toho objednává. Rozdíl mezi „divočákem“ a „farmářem,“ je na ceně dost znát :) Takže nevíme-li, můžeme celkem s jistotou předpokládat, že např. pstruh, losos, doráda, mořský vlk pochází z farmy.
Jinak vaše zanícení pro původ a kvalitu surovin je sice krásný, ale v reálu byste měli obrovský problém poznat byť i jen jestli ryba, kterou konzumujete byla zmražená nebo čerstvá :)) Samozřejmě za předpokladu, že jí připraví zkušený kuchař.
Tak a teď schytám facek :)

matesola: Přijde na to co je u vás solidní kuchař. Znovu opakuju. To o čem mluvíme je pro většinu i dobrých kuchařů hudba z Marsu. Tedy v Čechách. Nesuďte je tak přísně. Jsme ve středu Evropy a mořské potvory tu nejsou úplě doma. Ještě stále tady určuje rytmus cena surovin. Pokud koupí opravdu kvalitní suroviny, poznáte je na ceně (šíleně drahé) a nezapomene vás na to upozornit. Jinak prostě jíte krevety, máte tři až čtyři dodavatele a nikdo se neptá odkud jsou, ale kolik stojí v nákupu a jestli vypadají slušně. Ježíšmarjá!Lidi, co to tady řešíme? V zemi kde se v metru prodává prošlé zboží za babku a lidi ho kupují pro pocit že ušetřili! A my se bavíme o krevetách z ústí řeky, nebo o kousek dál…Ruku na srdce – kdo z nás by je rozeznal, pokud by neměl na krabici razítko?

Jupííí.Jako na zavolanou! Kuchař který rozjížděl Lehkou hlavu, právě otvírá restauraci Zadní vrátka. Slibuje jídla z přírodních surovin a vlídný přístup. Tak to jsem zvědav…Omlouvám se za svůj „anonymní“ výbuch,taky by se mi líbilo dostávat v sámošce domácí vejce, a kuřata z volného výběhu, jen ta cena a představa výběhu kde budou běhat kuřat pro milión dvěstě tisíc Pražanů, o zbytku republiky nemluvě -pardon…

rachad – ad ten anonymní výbuch. Tak jako tak jsem z něj měl pocit, že to chápeme podobně :)

Ono nic se nemá přehánět a přespřílišné dbaní na původu čehokoliv k snědku malinko zavání snobárnou a moc mu nevěřím :)

Já mám taky rád dobrý a poctivý věci. Nemyslel jsem to nějak zle. Ostatně to bychom se tady ani nebavili. Asi chápu i Jednorožce že chce pracovat na tom aby se to měnilo k lepšímu. Jen to tady asi nepůjde tak rychle. Lidé se o tom napřed musí něco dozvědět. Trvalo docela dlouho než se trochu chytil certifikát Bio a to ještě spousta lidí dneska neví o čem to je, A my tu řešíme krevety z ústí řeky…My bychom vlastně ani krevety jíst neměli, protože vyhlídka že celý svět včetně střední Evropy začne preferovat volně žijící krevety, lososy, zkrátka cokoliv povede k tomu, že za chvíli přestanou existovat. Mrkněte na Japonce a jejich „vražednou“ lásku k tuňákům :-) Ale už toho nechám. Myslím že jsem se do toho dal už trochu moc…Omlouvám se.

kaštanová 88
Japa se dá zjistit takhle ten původ? …jestli jde o chov, nebo rybu normálně ulovenou v moři/řece/rybníce

Normálně je to buď uvedeno na cedulce v Tescu spolu s cenou, nebo se jeden zeptá. „Líná huba holý neštěstí“, říkali mí rodiče.
U fishmongera jsem se ptal, jak to ví, že ty filátka sea basse jsou z divočáka. „Protože jsem ryby toto ráno sám v přístavu přebíral a vlastnoručně kuchal.“

Všeobecně: Tak jako v Čechách, tak i tady v UK lidi láká nízká cena a většina se jich naprosto nezajímá o původu jejich potravy.
Domnívám se, že i čtení tohoto a podobných blogů by považovali za nudnou ztrátu času.
Mnozí říkají, že si nic jiného, než to nejlacinější jídlo nemohou dovolit. To už se ocitáme ale na jiném poli a zde bych nechtěl dělat soudce.

Víc a víc lidí ale původ jejich potravy zajímá. Není to snobismus. Kdybych hladověl, tak bych se taky nezajímal o titěrné písmo na zadní straně obalů, či bych se neptal, čím byla ta která ryba krmena. Ale že nehladovím, mám luxus výběru a mohu si občas dovolit mírný příplatek za zboží vyšší třídy, tak dávám přednost podporovat z mých peněz praktiky, které schvaluji.

Jednorožec – Samozřejmě, že zajímání se o to, co si dáme do pusy je v pořádku. Samozřejmě že je příjemné pokud si můžeme dovolit dávat najevo svůj názor, podporou nebo naopak embargem určítých potravin právě pro jejich původ. Ale za snobárnu považuji ostentativní a přehnané lpění na všech těch bio-eko trendech bez jakýchkoliv znalostí.

Tohle je sice případ trochu mimo, ale určitě stojí za zamyšlení:
http://curio.us/3h8

Jednorožec 95 : No vidíte. To se vám v Tescu v Česku stát nemůže. My tady máme přístav třeba v Holešovicích, ale tam o sea basse nezakopnete :-) V Tescu když jsem si chtěl koupit breama mě na něj nenechali skoro ani podívat. Jsem kuchař. Když přebírám ryby, vždycky se jich chci dotknout, podívat se na oko, na žábry a přičichnout k nim. No way. Nekoupil jsem nic :-(( Ale chápu vás. Dospíval jsem v Ekologickém centru v Hostivaři. V té době tam rostly kopřivy a běhali potkani. Dnes se tam pořádají jarmarky a masopusty. Ale to je deset let. Zjistil jsem že když jsem militantní zastánce čehokoliv, spíš spoustu lidí odradím. Když jim trpělivě vysvětlím a osobním příkladem dokážu že tahle cesta může fungovat, snad někoho přesvědčím. Asi vám rozumím a nechci se vás dotknout, ale ono to na naše poměry chvílemi opravdu působí trochu nezvykle (snobsky)

Ještě k Matesola, 90
v reálu byste měli obrovský problém poznat byť i jen jestli ryba, kterou konzumujete byla zmražená nebo čerstvá :)) Samozřejmě za předpokladu, že jí připraví zkušený kuchař.

Trochu mě tu zaráží ten „zkušený kuchař“. Čuchám čuchám kouzla a triky. Kdybych měl porovnávat ty výše uvedené ryby, tak jedině za podmínky, že jsou připraveny identicky „with a minimum of fuss“, tj co nejjednodušeji, řekněme grillováním. Nemaskované omáčkou, ničím. Pak bych si troufl říci, že bych to asi poznal. (Stejně bych měl 50/50 šanci se trefit!) :-))

Militantní nejsem ani náhodou. A jestli mě za to, že z těch penízků, co mě po daních v portmonce zbydou, podporuji raději malé poctivé farmáře, rybáře a zelináře, než velké průmyslové výrobce zisků, bude někdo považovat za snoba, pak budiž.

Mám za to, že jsem zde řekl na dané téma asi vše a nadále bych se pouze opakoval. Jdu se nasnídat – doma upečený chleba s celozrnnou a s pohankovou moukou.
Good morning to you all, aneb Dobré ráno vespolek!

Jednorožec 98 : Já vás jistě za snoba nemám :-) Jen se možná pohybujeme v odlišném prostředí a myslím že jsme se chvílemi každý bavil o něčem jiném. Dávám vám zcela za pravdu v tom že mražená a chlazená ryba je obrovský a i pro laika zcela patrný rozdíl. Co se týká podpory tzv. malých farmářů, když jim nevidím pod ruce radši neříkám nic. Ono na druhou stranu, větší dodavatelé jsou víc pod lupou kontrolních orgánů než tzv. drobní. Zažil jsem taky domácí vepřové které bylo údajně v kvalitě Bio a za moc nestálo. Víte, na každé kostce másla dneska píšou Čerstvé, i když stojí v regálu týden, ten nápis je tam pořád :-))

rachad, že vy jste neodolal a chtěl být č.100? :-))

Nééé :-)))Já jen zapomněl pozdravit! Ale už se stalo. Skvělý příspěvek č.100,pravda? Hezký den do Británie. Neznáte v Londýně restauraci Casa Moro? Pracovat tam je můj sen…

O Casa Moro jsem slyšel, samé dobré zprávy. Mám tu jejich výbornou kuchařskou knihu: Moro The Cookbook, Sam and Sam Clark.
Tak sněte a sněte – sny se opravdu někdy naplňují. Jen to chce jim trochu (dost!) pomoct a pak taky odvahu a hodně štěstí.

Jejich druhou kuchařskou knihu mám doma a sním a sním. Dvakrát jsem sim odesílal životopis se žádostí o místo, ale buď mají plno, nebo jsem neoslnil :-((

Jednorozec 98: Trochu odbocuji od krevet k snidani s domacim chlebem. Ja nemam dobre zkusenosti s pohankovou moukou, jaky pomer mate mezi whole wheat and buckwheat? Abych se jen neptal, ja do chleba davam rozemlety kmin, lnene seminko a sezamove seminko, nekdy tam rozemelu i mandle. Kdyz se sejdou pratele tak si davame chleba (muj) bordo (francouzke) a syr (norsky). Trochu snoby ale vzdycky likvidujeme vsecko.

Nevím jestli je to mě…Ale osměluji se dát k lepšímu že mám zkušenost, že na kvalitní pečivo stačí 1/3 žitné, pohankové nebo jakékoliv mouky ke 2/3 klasické hladké mouky, která zajistí stabilitu těsta. Jinak vždycky bojuji s mazlavou nebo drolivou střídkou.Vynikající jsou i dýňová a slunečnicová semínka. Skvělá kombinace je se sušeným ovocem a ořechy, pokud máte chléb ke kvalitnímu sýru.

106 Rachad Diky. " Vynikající jsou i dýňová a slunečnicová semínka". Rozemlet nebo cele. Me naucil jeden litevsky pekar, ze vsechny seminka do chleba rozemlet specielne kmin a pak je to pravy litevsky chleb, ja mu musim verit protoze jsem tam nikdy nebyl.
Ja delam ~60% celozrnne a ~40% bile mouky.
BTW: Jaky typ kvalitni syra prikusovat k bordeauxskym vinum?
Znite jako expert ja jsem jen amater.

D man : Neaspiruji zrovna na odborníka a znám spíš italské sýry, ale obecně platí že k těžším, červeným vínům patří zralé, ostřejší sýry. Z italských třeba pecorino fosa, romano, nocceto, výborný a „univerzální“ je parmagiano reggiano. Osobně mám rád gorgonzolu, ale ne dolce, pokud se vám podaří sehnat pikantní a ostřejší gorgonzolu.

D man, 105
Peču v domácí Panasonic, osobně vykoumaný poměr v uncích:
3oz pohanková
2oz žitná
8oz celozrnná pšeničná
5oz strong bílá pšeničná (chlebová mouka)
Ty pšeničné mouky, zejména ta silná bílá, zajišťují dostatek lepku na zachycení bublin kvasnic. Také přidávám kmín, tlučený.

Jednorozec, doufam, ze nebudu muset platit royalty, kdyz zkusim ten osobne vykoumany pomer mouk (je to plural od mouka? nebo je mouka jmeno pomnozne). A co kvasnice jake pouzivate. Bohuzel jsouce ve Vasi kolonii mam k disposici pouze Fleischmanns instant kulicky, jeste jsme dal nedosli.

D man, I hereby waive any royalties due to me in regard to my most excellent recipe for a buckwheat bread and wish you a good luck.
Kvasnice take kuličkové, z malých pytlíků, ani nevím, jaké firmy a nechce se mě do tmavé studené spíže se jít kouknout! Hovis, možná? Je to dost jedno, ale měly by být čerstvé a dávám vždy o maličko víc, než je v návodu pro pekárničku.

Myslím, že mouka není pomnožné a že to máte správně, ale ten můj čestin je snačný rezafá now.
PS.: V které že to kolonii pobýváte? My jich kdysi měli… :-))

Bohuzel jsouce ve Vasi kolonii mam k disposici…
Jak tu mouku máte dobře, tak ten přechodník jste, myslím, zprasil.
Bohuzel jsa ve Vasi kolonii mam k disposici…

Že, paní učitelko? (Furt svačí ve sborovně, zrovna když se jí jeden potřebuje na něco zeptat.)
http://mujweb.atlas.cz/…chodniky.htm

tedy panove, to je ale obsahla diskuze:) tak se dovolim pridat k pekarenske debate – vcera jsem totiz mela premieru, pujcila jsem si z pruzkumnych duvodu pekarnu a vyrobila v ni zitny bio chleba, ovsem z pripravene smesi, mela jsem obavy, ze by mi napoprve vysel nejaky nejedly kus.vsechno fajn, jenom se mi hned pod povrchem udelala ale vazne obrovska bublina,takze tak ctvrtinu z finaloveho vnejsiho tvaru mam vlastne prazdnou:(( nevite nahodou,zkuseni pekari, kde se stala chyba?diky:)

113. – z Bible domácího pečení :" Při pečení za příliš vysoké teploty se utvoří tenká kůrka, pod níž místy vzniknou dutiny, takže odpadávají od střídky. Proto je velmi důležité pozvolné pečení za příznivé teploty 176 Stupňů Celsia, které zaručí náležité propečení, aniž se naruší celistvost bochníku, a zpevní kůrku tak, aby udržela tvar". Toliko Rose Levy Beranbaumová

Co co co? Ja jsem mela dozor v jidelne, zrovna byly buchticky se sodo a to vzdycky zaci bryndaji sodo po stolech!
Pravdu ma Jednorozec. Jsa. Udeluji pochvalu.

113.klara: Neni to teplotou peceni (pekarna pece pri idealni teplote, jeden z duvodu, proc se v ni pece:-), ale koupenou smesi – vyznacuji se casto nadmernym mnozstvim kvasnic, a to se pak deji veci – z toho duvodu je lepsi pouzivat osvedcene recepty a zacit kvalitnimi, dobre odmerenymi surovinami.

116. Neřekl bych ani tak ani tak. Stávalo se mi to při pečení klasického chleba v konvektomatu s nefunkčním termostatem, kdy poměr surovin byl stejný. Pečení chleba je alchymie. Do pekáren nedělám, dávám přednost staré dobré ruční práci :-)) Pojem „ideální teplota“ při pečení chleba je na další diskusi. Záleží na použité mouce, vlhkosti chleba, velikosti bochníku, na délce kynutí a dokynutí (moje „oblíbené“praskání bochníků po obvodu):-)…

Rachad you are my man, prehledl jsem jsa chycen diskuzi o prechodnikach (prechodnicich ?), ze se Jednorozec zminil o Panasonic, tudiz se mluvi o tech hrackach co pecou chleba.
Ja ho pecu rucne uz asi 10 let a musim rici, ze praskani bochniku po obvodu me pronasleduje stale, specielne kdyz se chci pochlubit krasnym vyrobkem.
Pomuze nekolik veci, strcit do trouby kastrol s vodou a tim zvysit vlhkost, peci chleba spolecne s gulasem je vynikajici je tam vlhkost a zaroven vune, snizit teplotu v druhe polovine peceni (delam prvnich 30 min na 350F (~178C) dalsich 30 min 320F(~160C)) a asi v polovine peceni kdyz se zformuje tvrdsi kurka povlazit jemne slanou vodou (vlaznou). Kurka je krasne krupava a sul ji da hnedou chlebovou barvu. A hlavne rucni prace s testem, to je to co dela pekare pekarem.

118 D man : Je to jako modlitba, nebo meditace. Vypouštím svět kolem a věnuju se jen svému bochníčku. To mi žádná pekárna nenahradí :-) Znáte bramborový chleba? 1kg hl.mouky, 1 kg vařených brambor (rozdrcených nebo nastrouhaných najemno, kmín, 3 – 4 dcl mléka, 50 g másla, 1 vejce, 30g droždí a sůl. Úžasná záležitost. Voňavý, hebký jak dětská prdýlka, lehce nažloutlý po bramborách…

119. Zkusim, diky. neni to trochu odklon od chleba k „bramborovym buchtam“ ?

120. Já vím.Zní to hrozně. Ale výsledek je naprosto chleboidní :-) Po bramborách ani stopy, škrob se postará o vláčnost, kmín o typickou vůni. Kůrka není tak křupavá jako u klasického chleba, ale to mu jistě odpustíte. Na pukání je fajn taky pár kostek ledu hned po vsazení (takže pára jak jste zmínil) a pomohlo mi delší dokynutí. V profi peču při 220 stupních Celsia i více, snažím se simulovat podmínky klasické chlebové pece. Bochník obvykle naříznu několika řezy nahoře. Za prvé miluju ty křupavé kousky okolo řezu a za druhé tím bochníčku určím kde se smí otevřít :-)

Ted trochu odbocuji od chleba. Nedavno jsem bloumal po jednom korejsko/japonskym obchode a nasel jsem tam AJI-MIRIN japonske ryzove vino, zkusil jsem to vyguglovat a vetsinou jsem nasel prodejce, komerci zadne kulinarity, tak jsem si s tim polil soba nudle a bylo to vynikajici (sladke, 8% alkoholu). Nema nekdo zkusenosti jake se s tim daji delat dalsi triky?

diky vsem za rady zkusenejsich:)

116. buraci no tezko rict, mela jsem kompletni smes, do ktere jsem pridala prave jen to drozdi, presne podle navodu, 10 deka cerstveho. dokonce jsem vylovila v pameti, ze jsem snad kdysi nekde cetla nebo slysela, ze na reakci kvasnic ma vliv i atmosfericky tlak – tak na te alchymii mozna neco bude…

123. Když se budeme držet návodu na podle mě nejlepším droždí Fala (se slonem):-) tak půlka kostky na kilo mouky bohatě…A čas.

ups, preklep, ne deset deka,deset gramu – coz byla tedy dokonce pouze ctvrtka kostky.na pul kila mouky, to by melo sedet,ne? ale slon tam nebyl:)

To sedí…Půlka droždí je 21gramů. Přesněěěě!!!

tak v tom pripade mohl tu bublinu zpusobit pouze nedelni vysoky tlak:))) zitra to zkusim znova, ale nejdriv se poradim s zabkou ve sklenici:))

127: Držím palec.Ať se dílo daří. Já bych to žádný elektrický krabici nesvěřil. To bych si to radši skazil sám…:-))

rachad: diky diky. ja zas nemam dostatecne pekarske sebevedomi:) i kolem pekarny jsem neustale poskakovala, aby mi to snad nahodou nepreteklo:)

jeste bych mela s dovolenim otazku k poznamce 119 – v jake forme to pecete? kilo brambor a kilo mouky, to je celkem dost ne? asi to podelim dvema:) ja tohle totiz miluju, jenom jsem nikde doted nesehnala recept:)

klára: To není do formy. Je to základní předpis na těsto. Hl. mouky bude třeba víc. Brambory někdy děsně lepí, takže počítejte s nějakou moukou na podsypávání. Ale nakonec z toho má být těsto skoro jako na knedlíky. Je to tak na dva bochníky, jestli nemáte velkou troubu.

130.klara: Pokud chces peci klasicke bochniky, tak muzes pekarnu pouzit na zadelani a vykynuti testa, z uvedeneho mnozstvi pouzij polovinu nebo ctvrtinu surovin, podle toho jak velky chleba chces a hlavne jak mas velkou pekarnu! Bramborovy chleb ale muzes samozrejme upect i v pekarne, recepty najdes na webu, existuji specialni chlebove stranky. Kazdopadne je to vyborny, vlacny chleb. Mouku pouzij specialni psenicnou chlebovou, maji ji treba v Hypernove (je tusim od firmy Penam).

klara: Jeste vkladam recept primo pro pekarnu:
250 ml vlažné vody,
1 a 1/2 kávové lžičky soli,
350 g vařených a jemně nastrouhaných brambor,
1/2 hrnku čerstvě sekané pažitky,
500 g hladké mouky,
1 sáček sušeného droždí (7 g)

Jak psal rachad, chce to hlidat a pripadne pridat behem hneteni mouku, testo nesmi lepit. Tu pazitku nedavam, ale mozna to bude dobre:-)

133: Nebo kostky sýra, rozmarýn, či sušená rajčata, olivy bez pecek jéééé…

buraci 133:
Tohle mě zajímá. Žádný tuk? Ani mléko?

Jednorozce: Recept je presne takhle, uz jsem ho parkrat vyzkousela. Ale myslim, ze ten rachaduv recept je lepsi, priste vyzkousim jeho chleb.

Ja jen doufam, ze sis dal Pho v tom bufetu, ktery je obestaveny okolo nekolika platanu, takze uvnitr jsou ctvercove „sloupy“ z nejakeho umakartu, uvnitr kterych jsou kmeny, koruny zvesela trci nad plechovou strechout, ve ktere jsou pro stromy diry a aby netahlo, je okolo kmenu nastrikana izolacni pena :-)
My tam jezdime casto z prace autem, a ten esteticky architektonicky zazitek jen tak nekde nesezenete. Ovsem ochota pomoci, to se pravda, jinde nevidi. Taky nas tam bylo asi 5, a kdyz osazenstvo videlo, ze se nejak ke stolu s 3 a 2 volnymi misty nevejdeme, ochotne se preorganizovali tak, abychom si vsichni sedli k jednomu stolu.

buraci 136, 133
To jste mě pěkně vypekla! :-)) Jel jsem podle vašeho návodu. Hned se mě to množství droždí zdálo moc, celých 7 g. Dávám obvykle tak třetinu!
A taky že jo. Chléb kypěl jako v pohádce „Hrnečku vař!“ Zaprasená pekárnička zde:
http://i27.tinypic.com/fbdi0i.jpg

Po nějaké chvíli se mě to podařilo vykopat ven – úždibky byly docela chutné.
http://i25.tinypic.com/14tc9rk.jpg

Obrácený chléb chladne a čeká teprve na pořádné ochutnání.
http://i28.tinypic.com/10oli61.jpg

Více později.

no mili gastro pratele, ja vam uprimne dekuju za vsechny rady a tipy!:) vytahuju si kopie do wordu,abych to mela pri ruce:)

D man : S malým spožděním k bordeaux. Platí pravidlo tak samozřejmé že jsem ho nezmínil. Svůj k svému. Pokud narazíte na sýr z oblasti Bordeaux je to výhra. V kvalitním shopu by vám měli být schopni poradit. Záleží samozřejmě na druhu vína, vín z Bordeaux je mnoho! Já si rád nechávám radit v House of wine U závoje u pí.Lucákové. To je chodící encyklopedie sýrů. Poradila mi Franche – Comte a Brie ale s tím že chce vědět o jaké víno jde…Takže asi moc neporadím :-)

Před měsícem jsem se tam vydala a doufala v to, co tam skutečně je. Chvíli mi trvalo, než jsem se probrodila halami s tovarem nejedlým, ale pak to stálo za to. Jarní rolky byly naprosto dokonalé a neměli nic společného s těmi přetučnělými, lesklými a vesměs nechutnými válečky, které jsou běžně k mání. Lákavě vypadaly i t ti pečení čuníčci, kteří se váĺejí mezi úžasnými balíčky šunky balené v listech a ze kterých Vám nasekají porci dle přání.

Nekdo se tady ptal na trznici v Brne. Je na Olomoucky u zastavky uciliste a jsou tam dve trznice, kde na obou je par obchodu s potravinama. Muzu doporucit trznici, ktera je bliz k centru a maji tam v obchodech vetsi vyber.

ad 142: no a která to je ta blíž k centru? A co v které mají? Jestli se mi tam oplatí zajít :)

Tak jsme s maminou po přečtení tohohle článku vyrazili.. Paráda, díky za tip!

Jinak my jsme suterénně prošli vchodem pro pěší hned u zastávky busu a nikdo po nás taky nic nechtěl, tak možná je to s tím ŽL jenom nějaká pomluva.. ;)

Nechci malovat čerta či jiné movity na zdi, ale když např. i Péťa Buzková chodí do tržnice nakupovat, tak ta celní správa mi přijde jako takové plácnutí do vody viz citace:
„Pasty, omáčky, či desetikilový pytel thajské jasmínové rýže kupuje poslankyně na čínsko-vietnamské tržnici u Malešic.“
z
http://www.blisty.cz/art/31545.html

147: Kubo, klid. Pí učitelka nestačí všechno kontrolovat. :-)
Spíš bych si dal bacha na vaše (jinde) „výpečky z krůty, ty provoněli“.

uznávám, dobře, není to moc slyšet, ale sypu si popel na hlavu
Y no..
ps. jsem klidný :-)

146 kuba – jop, tento clanek jsem taky vygoogloval – ale od polYTicky (narozdil od polYCistu) necekam tak prisnou konkrethisaci… ;-)
… jejda, bych asi mel jiti spati – slunce prorazi smogem jiz…

Zdravim, tak jsem tu svou oblibenou bun tchu z Vietnamskeho bufetku v ulici Na slupi zkusil udelat doma, podle zde uverejneneho receptu (prispevek c.14) a dopadlo to takto:

http://img96.imageshack.us/…ketkapw2.jpg

Maso bylo super, lák měl jinou, více zeleninovou chut, kazdopadne jsem musel pridat vic medu a ryzoveho octa a nudle byly navlas stejne jako v bufetu :o) Na nich se toho neda moc zkazit. Upravu na taliri jsem take odkoukal. Takze doporucuji k vyzkouseni.
(co se tyka kvality obrazku, nebyl moc cas nic aranzovat a ani sis tim nejak hrat ve Fotošopu – takze sorry za ty okraje prostirani :o))

Doufam, ze vam nebude vadit mala vietnamska spolecnost. Predem se omlouvam za pravopisne chyby :D a za sve, zrejme jeste nezrale, nazory. Rizenim osudu jsem se dostala na tuto stranku a po precteni celeho clanku s prispevky ( musim rict, ze mi to trvalo hooodne dlouho) jsem byla mile prekvapena. Doposud jsem neslysela o nikom, kdo by se zajimal i o vietnamskou kuchyni. Kam jsem prisla, tam uz nas predbehla povest malych, nepotrebnych stankaru, kteri se zajmaji jen o ilegalni pasovani cehosi a nase zajimave zvyky i kuchyne se uplne upozadily a mozna i ztratily ( samozrejme se najdou i hodni lide bez predsudku ). Tyto predsudky maji urcite pravdive zaklady, ale nasi lide delaji tyto ,rekneme, spatne veci, jen aby prezili. A verte mi, ze zit v CR neni vubec lehke. Jedini lide, kteri se nechovaji povysene jsou moji spoluzaci a profesori. Chapu nektere vase nazory a vim, ze si za ne muzeme sami, ale v kazde spolecnosti jsou prece jak spatni lide, tak i ti dobri. Prosim nehazejte nas vsechny do jednoho pytle… Moc se mi libi Vas clanek, opravdu moc hezky jste popsal prichute ruznych jidel. A co se tyce Sapy: je to opravdu takove mesto ve meste. Uznavam, ze hygiena tam neni moc dobra. Ja sama tuto cast dost kritizuju, ale co by s tim mohla udelat ctrnactilata holka? Samozrejme se tam take kazdy den uklizi, ale zrejme to nestaci. Vsichni se jen staraji o to, jak vydelat penize, aby uzivili sve deti. Ale nebojte, v restauracich to tak hrozne urcite neni. Opravdu by si krajane neservirovali zkazene a neciste jidlo. K tem nazvum bych mela jeste nejake vyhrady, ale ted to neni moc dulezite.xD Koneckoncu je to stejne jako, kdybyste nutili Vietnamce rozeznavat a pojmenovavat ceska jidla a potraviny. K tomu zminovanemu ohnostroji: v Sape je ohnostroj vzdy, kdyz je nejaka svatba. Je tam specialni velka luxusni restaurace, kde se skoro kazdy tyden kona nejaka svatba. A trznice Sapa je opravdu vetsi nez ta v Malesovicich. Jen pro zajimavost, Vietnamci ji rikaji H.C.H. (ctete hatkahat) podle inicialu majitele a spravce trznice. Pokud byste chteli objevovat nova vietnamska jidla i s pruvodcem, ktery by vam to vse trochu objasnil, tak jsem vam k dispozici xD. Kdybyste chteli poznat i jine stranky nasi kultury, staci pisnout. Muzu vas provest po Sape i s vysvetlenim, kde co je a k cemu to slouzi, jak se co jmenuje a atd. Moji rodice pracuji na Sape, takze to tam dobre znam. A trznici v Malesovicich znam sice mene, ale pracuje tam moje teda a rozhodne se tam neztratim. Asi je to dost komicke cist komentar od pubertacky, ktera se snazi psat spisovne :D. Priznam se, ze mi diktaty ani gramatika ve skole moc nejdou. Ale cestina je krasny a bohaty jazyk, ktery povazuju za svuj druhy matersky jazyk ( ja jsem se narodila uz v CR). Jejda, jsem se nejak rozjela, omlouvam se za tak dlouhy komentar. Vlastne to uz asi neni komentar, kdyz je to tak dlouhe. Kdybyste se chteli na cololiv zeptat urcite napiste.

Simonko, musím ti napsat, že tvoje čeština je skvělá a s gramatikou jsi na tom lépe než značná část Čechů. Ale vůbec mě to nepřekvapuje, protože o Vietnamcích, kteří u nás chodí od malinka do škol, se ví, že se český jazyk naučí dobře a při studiu mají skvělé výsledky. Takže určitě nějaké projevy povýšenosti vůči vaší komunitě, o kterých se zmiňuješ, nejsou na místě. Tvůj komentář je veskrze zajímavý a myslím, že všichni čtenáři těchto stránek by uvítali, kdyby jsi nám mohla popsat nějaké vaše zvyklosti týkající se vaření a stolování (je to vlastně náplní tohoto serveru). Možná by stálo i za to seznámit nás s těmi přesnými názvy typických vietnamských jídel. Pokud by se ti do něčeho takového chtělo pustit, tak aby tvůj příspěvek nezapadl mezi ostatními komentáři, bylo by dobré, kdyby jsi ho směřovala do rubriky „Zápisky čtenářů“ – kolonka vlevo nahoře, anebo jej zaslala e-mailem provozovateli stránek. Jinak ti přeju všechno dobré a málo xenofobních otravů, kteří by ti chtěli ztrpčovat život v Čechách.

PS. Panu Cuketkovi se omlouvám, že mu to tady moderuju :-)

K Simona P, 152:Tvůj komentář je veskrze zajímavý a myslím, že všichni čtenáři těchto stránek by uvítali, kdyby jsi nám mohla popsat nějaké vaše zvyklosti týkající se vaření a stolování

Vřele se připojuji k žádosti! Simono, do toho! :-)

Mandarinko, 153, na tomto blogu se mě líbí právě to, jak „jede“ zásluhou nejen ctěného pana Cuketky (budiž mu všechna čest a sláva), ale i čtenářů a jejich příspěvků. Je tu záviděníhodná sebe-regulace, nikdo nikoho zlomyslně nenapadá, nevysmívá se. Trocha přátelského klání (např.mezi pekaři) je vítané koření.
Long may it last.

Já bych si něco takového taky moc rád přečet …

Simono bravo!!!
Moc pěkný článek a krásná čeština! Srovnám -li se slovní zásobou a gramatikou některých Tvých vrstevníků – Čechů, mohou se tito rodilí mluvčí jít vycpat.
Přidávám se k ostatním, těším se na tvé další zápisky, informace a pakud bude v plánu nějaká exkurze, případně přímo expedice – hlásím se!!!:-)))
Mezi našimi pacienty jsou lidé ze všech koutů světa, z Čech, Moravy, Slovenska, přes Anglii, USA, Kanadu, Austrálii až po Saudskou Arábii. Také mnoho Vietnamců. Jsou milí, příjemní a slušní. Bohužel, totéž nemohu pokaždé řici o „našinci“…
Předsudky v tomto směru myslím nemám. Mesnáším nemakačenka, zloděje, vyžírky a ty, kteří beztrestně využívají náš sociální systém a boomu pozitivní diskriminace (nablblý protimluv, leč populární). Takže tak!
Takže Simonko, napiš zase!
Budeme moc rádi, že pane C.? :-)

Simona:

děkuju moc – udělala jste mi velikou radost! ;) právě vám píšu email, rád bych se do Libuše vrátil a pokud možno si od vás vše nechal zasvěceně vysvětlit… díky ještě jednou!!! ,)

no ale zas hodne vietnamcu ma i predsudky proti cechum :P

Moc dekuju za vase odpovedi. Jsem rada, ze jsem svuj komentar pro vas napsala aspon trochu prijatelne (stejne jsem toho nazoru, ze bych s touto slohovkou u sve profesorky na cestinu neuspela, zvlastne kvuli chybam v interpunkci :D).
Mandarinka : V teto chvili si jeste netroufam do rubriky „Zápisky čtenářů“ neco napsat, snad pozdeji, ale dekuji za doporuceni.

Ale muzu vam rozsirit vasi zasobu o jeden nazev. Jak se v clanku pise o polivce: ,,…nudlovou polévku ve velkých miskách (á 80,– Kč). Vývar měl nepopsatelnou nasládlou chuť bez známky ostrosti. V misce byla štědrá dávka nudlí, tenké vařeného plátky kachního masa, nasekané bylinky, jarní cibulka a zvláštní žlutá a síťkovaná houba (?). Syté, zvláštní jídlo, které prohřeje a zároveň rozsvěcuje nepoznané komůrky v chuťové paměti." … teto polevce se rika ,,Bun mang". ,, Bun" jsou ty bile nudle a ,,mang" pro vas sitkovita houba, je suseny bambus, ktery se nakraji nebo nastrouha na male kousky. Vetsinou se dovazi z Vietnamu. Kachnimu masu se rika ,,thit vit", ale to je jen pro zajimavost. (Samozrejme jsou nad nekterymi pismeny i znamenka.)

prominte…chybicka se vloudila * nakraji nebo natrha

Simonka: Xin chao
áno, já bych se k prohlídce připojil rád, zajímají mě bylinky čerstvé a určitě koření jako Jednorožce. Byl jsem tam tuhle, ale byla sobota po ránu a zima a nikde moc nikdo. A to jsem tam jel i s vietnamským rychlokursem základních slovních tvarů jako děkuji a prosím (co jsem našel na netu včetně audioukázek, pro našince musím znít asi velmi vtipně) protože když už jako něco chci koupit, tak přece to kupuju v jazyce našem a děkuju v jazyce vašem a né obráceně..hihi.Taktéž se zajímám o dochucovadla jako oleje a omáčky, včetně těch na smažení…prostě o jíííídlo. Nemluvím o nějakém tom vybavení kuchyně, nějaké lepší misky na polévku, jídlo a tak.
Mimo všeho jsem zjistil že jak Ćína, tak Korea mají dost barvitou kinematografii, i když to co jsem viděl je s anglickými titulky, tak u komedií, naposledy u Happy Kill aka Femme Fatale s Ya Won, Jung Kyung Ho, Park Noh Sik, slzel jsem smíchy celý fim.A Ya Won je kočka.Taky 200lb Beauty je dobrý film.Lepší než potoky krve a nebo drama ze současnosti co teď točí celá Evropa, grr. Komedie normální žádné. Takže downloady korean, asian movies to jisti.
Chuc ngu ngon
(teď tu bude smíchu..)

Pan Cuketka: to bychom všichni :-) myslete na nás, ano?

Simona: Vezměte mě na expedici s sebou, prosím. Sama bych se tam nejspíš neodhodlala, ale nabídka prohlídky s výkladem – to láká moc :-)

Jestli se uskuteční nějaká hromadná expedice, moc ráda bych se taky zúčastnila. Bydlím „co by kamenem dohodil“ , chystám se tam už pěkně dlouho a takhle s průvodkyní by to nemělo chybu. Jinak, Simonko, moc se mi líbil Tvůj příspěvek.

Simona: připojuji se s pochvalou za češtinu (opravdu jsi na tom lépe než řada Čechů ;-)) Ráda bych se zúčastnila nějaké hromadné expedice, bude-li se konat, se zasvěcenou průvodkyní to bude stát určitě za to. Jinak co se vietnamské kuchyně týče obecně, tak kolega je právě na třítýdenní dovolené ve Vietnamu a soudě podle kusých sms zpráv, které provokativně posílá nám ostatním pracujícím, tak se tam má velice dobře:-)

Milá Simonko,
sama jsem ve Vietnamu byla, a vím, že místní lidé jsou velice milí a pracovití a doufám, že se tam jednou vrátím. Už kvůli skvělé kuchyni, kterou jsme tam ochutnávali, ale spousta věcí nám určitě zůstala utajena, proto bych se také ráda připojila k případné exkurzi…

Lidé z Vitnamu jsou super, alespoň ty které znám. S mojí malou chodí do školky dva vitnamští kluci a jsou super. A jak se chovají k rosičům a rodiče k nim-spousta našinců by si mohla vzít příklad. SIMONKO- na začátku května budu trávit pár dnů v Praze a do tržnice SAPA se chystám. Moc bych chtěl is manželkou na tu expedici do tržnice. Zveme Tě na oběd:))) Půjdeš?

Zdravím Simonu, mám to na tu tržnici jen 140 km, ale zrovna zítra si tam udělám výlet a snad ty „jednodruhové“ minirestaurace najdu. Vše podstatné mám vytištěno a v kapse, tak mi snad místní poradí.

Dobrý den vespolek…
děkuji za tyto stránky,móóóc příjemné.
Děkuji pane Cuketko.
Něco málo přispěju k tomuto tématu,dovolte+děkuji.
Tržnice tohoto typu,resp.jedna z mnoha,byla i naproti Albertu Na Obzoru v Libuši-Kamýku.Fungovalo to tam i jako burza harampádí a činnost všeho druhu.Odtud je vyhodili.Toto místo je tedy už leta prázdné a má tam být metro D.Tak se osazenstvo usadilo poblíž Observatoře Libuš,směrem do Modřan,pod skládkou návozů zeminy ze staveb.A tam pomalu vznikal velkoobchod.Tam se už stánky přes noc nebalily,ale naopak tam vznikaly první buňky natrvalo.A začalo to tam žít ve dne i v noci.A začalo se tam pouštět na živnosťáky.Co si pamatuji,tak tam i pak byly už razie celníků a policie.Asi nebylo náhodou,že tam pak byl obrovský požár.Skončilo to tam.A to dalo vzniku dnešní SAPY.Na prostoru dnešní SAPY byly Drůbežářské závody Libuš.Ano,ze začátku se tam mohlo opravdu jen na koncese.Kdo jí ale v vašich rodinách nějakou nemá,že?Nebo alespoň kopii.A tím tedy vyrostli i jejich „kantýny“-bufáče.Kdo bydlel poblíž vše měl možno sledovat jak Reality show.Má dcera mi tam naučila chodit tvz.na čumendu.Vždy jsme si daly něco „na chutičku“,to znamená,že má dcera vždy vymyslela co ochutnáme,na co já sama a dobrovolně bych nepřistoupila.A tak jsem si zvykala.Mí vnukové tady na Libuši s Vietnamcema rostli spolu už od školky,a vše vlastně „bylo a je normální“.Ve škole v Meteorologické opravdu někteří Vietnamci mají lepší výsledky než české děti.Jejich rodiče z nich potřebují vychovat prostředníky mezi jejich a naší kulturou.Jako z mnoha emigrujících Čechů kamkoliv už po určitém jejich věku prostě domorodce neuděláte,tak to mají i tito lidé tady.Aproto potřebují své právníky+doktory+učitele…atd.A tak jsou některé jejich děti opravdu ctižádostivé.A já se domnívám,že je to tak správně.Mají úctu ke své vlasti,kterou možná dosud ani na vlastní oči neviděli.Mají úctu ke svým rodičům anebo příbuzným,kteří se tu už česky fakt asi nenaučí.Jejich vlastní komunita-mikro svět je jim dostatečná.A ostatní tu právě musí zprostředkovat jejich děti,v nich vidí svou vlastní budoucnost tady.
Opravdu si nepamatuju,a že ještě myšlenku i moč ještě udržím,že by tu byl nějaký problém s touto komunitou.Zatímco má dcera vyrostla na Žižkově,kde problém s cikánama v té době fakt byl.
Jsem vyrostlá a zvyklá na hygienické prostředí,můj obor byl gastro-hotelnictví,a jíst něco „na ulici“ byl pro mne prostě problém.
Tyhle prostory prostě „jsou jejich“,je to jejich svět a já tam můžu být a taky vůbec nemusím.
Já si chodila do hotelových kantýn / kde někdy nandavali naprosto bez studu jídlo které už dvakrát restauračním bufetem projelo/,oni mají svý bufáče.
Svý k svému.
A tak jsem si zvykala,v podstatě nejvíc otázkou „Kdo jsem Já?“
Jsem Já něco víc než oni????
A tak jejich bufáč se postupně stal i mým bufáčem.
A hlad je dobrý kuchař,a když je chuť na křupavou kachýnku…
Ano,ceny ze začátku bývaly opravdu zajímavější.
No jo,no.
Včerejšek se nedá vrátit.A je to spravedlivý.
Dám vám jednu radu závěrem…Když jsou letní vedra,tak tam je vedro na iks-kolikátou! V těch halách je to fakt nářez.A zaparkovat se tam dneska už taky nedá-není kde.
Ač jsem tam byla iks-kolikrát,najít tam WC je pro mne vždy rébus.Asi mám furt fóbii,z hygieny a koření a pálivýho jídla…a tak jsem na sebe vymyslela variantu WC,to je že nejdřív zjistím kde to je a pohybuju se v jeho akčním rádiu.
Prostě jsem prdlouš zničenej bydlením v první kategorii.
Starýho psa novým kouskům prostě nenaučíš.
A já osobně jsem se tam na cokoliv ptala dětí,ty česky umí a jsou milé.
U stánkových prodejců uznávám a ctím,že vše mají podloženo jejich vlastní prací.Každé jablko i brambora jsou probraný a přebraný a nedovolí si vůči sobě i ostatním tam mít shniláka.Nakazil by jim tu jima narovnanou pyramidu.A tu pyramidu rovnají dnes a denně.A to je jejich obživa.
A to že to rovnají rukama jakýma to rovnají?Stejně všechno! doma meju.
A je to snad v Tescu lepší???Tam se to hází od výrobce po dopravcích až na paletu na krám…a hrabte se tam v tom „zázraku“ za á14,90Kč/kg.
Hezký den…a nejenom ten dnešní…

To Age50> obcas nakupuju v Tescu(Zlin) a co se tyka zeleniny a ovoce tak to je opravdu hnus a biohazard. Naprosto šíleně slabý výběr, povadlé papriky, světle oranžová rajčata.O nějakém exotičtějším ovoci, si nechat jen zdát. Velké žluté cedule s nápisem JAKOST II – hrosím se toho jak vypadá JAKOST III.

Všem hladovým zájemcům: Už jsem napsala email panu C. a domluvili jsme se, ze urcite uskutecnime nejakou exkurzi. Myslim, ze bude nejlepsi vyrazit az bude tepleji, nejlepe v kvetnu. Ja vim, ze je to az za 2 mesice, ale rada bych tento cas venovala poznavani novych jidel a potravin, abych vas jako pruvodkyne nezklamala. Ale prosim, neocekavejte nic svetoveho, protoze jsem opravdu jeste zelenac. Znam jenom zaklady, ktere by melo znat kazde spravne vietnamske dite, aby mohl denne pripravovat veceri pro rodinu. A myslim si, ze bych se toho mela jeste hodne naucit. Takze az se s panem C. domluvime, kdy by nam to nejvice vyhovovalo, tak se urcite ozvu.

Maceo: Moc rada, dekuju :)

Výborně výborně výborně
(nic duchaplnějš-aktuálního mě nenapadlo ;-) )

Pánu C:
Dobrý den, velice mě zaujal a potěšil váš reportáž o Vietnamském jídlu a komentáře od lidí, kteří mají zájem o naše jídlo:-).. je to snad po prvý, co jsem na netu četla taky něco jiného než nádavky…

Paní? Slečna Simona P.:
Mohla bych Vám a všem hladovým zájemcům dělat průvodkyni po tržnici Libuš!!! Mohla bych Vám doporučit svoje oblíbená vietnamská bistra…

Stále lepší a lepší zprávy. Nápad: když dělá Rachad (ó veliký sobotní sáhybe) kuskusový seminář, tak co v tom duchu dohodnout a udělat i vietnamský jídelní? Já bych zájem měl a asi nebudu sám.

Ahoj, prave jsem se vratila z Indonezie (kousek vedle Vietnamu:) a privezla si furu koreni a recepty. Napadlo me, ze bych v tech Malesicich mohla dokoupit chybejici ingredience, muze me nejaka dobra duse navigovat, kde to tam najdu? Nasla jsem zde v diskusi, ze by to mela byt ulice Pekarska, ale ta podle mapy neni v Malesicich. Ac obyvatelka P10 dosud jsem nemela o necem takovem mistnim tuseni. Diky moc.

Monique: jen chybně zvolen název profese ulice, je to Tiskařská..

Hoai Thu Nguyen: Chau/Em cung la nguoi viet day… :-D
Mohli bychom se spojit a uskutecnit opravdu zajimavou exkurzi. Dve hlavy jsou lepsi nez jedna. Mohla byste mi dat na sebe kontakt? Dekuji

wow, moc zajímavé, i když velmi dlouhé čtení… táta jeden čas pronajímal sklad právě vietnamské firmě, tak byl i v „centrále“ – v brně je to něco obdobného, jen asi o dost menší, po cestě do slatiny, kousek od starého letiště. a taky si jejich kulinářské vychytávky chválil, a to je přitom jinak co se experimentování týče hodně opatrný :)

Na tuhle, dle předpovědi teplou, neděli Cutie vymyslela neoficiální exkurzi do Sapy, je to od 13.00h, mapka a spol v kalendáři akcí.

Kuba&další účastníci: Ohledně srazu jen pozor, že se dnes v noci mění čas..(sama jsem na to přišla až teďka, ještě že tak:-D)

Ech, blbej den, blbej čas…nemůůůůžuuuu!!!!
A co se týče změny zimního času na letní…to zas bude hrůza!!

Kdo nešel, chyboval. Ale výlety se určitě zpravidelní ;-)

Musím souhlasit, bylo to vážně super! Díky všem zúčastněným :-)

186, 187: Bude repotage? Coby přespolní mohu pouze z povzdálí sledovat, ale zajímám se. Please!

jejda, až půjdete příště, mohl bych se připojit? To mě zajímá…:-)) díky Wenda

cutie: byl kuskus?:) u nas ano, ale trochu jsem to asi prehnala s citronem, mela jsem to mozna kysele vic nez bylo vhodne…ale jinak nic nezbylo:)))

klara191: kuskus byl:-) Resp. ještě je, likvidovala jsem ještě nějaké jiné pokrmy, takže jsem si jej donesla dnes do práce k obědu:-)

Jednorožec: opravdu v jak jiném světě, socialistické ceny, kapitalistický výběr, ochota pro vysvětlování ze strany prodejců (ryba v lahvi, smrdí dobže..), věci jako sušené hovězá ala Jerkys, ale tohle je naloženo v nějaké pikantní omáččce, nepřeberné množství munga a těhle zdravých „nesmyslů“, ideální je když tam má prodejce nějaké malé děcko školního věku, protože ty umějí česky a ještě tu jejich řeč..(já v jednom případě u červených slunečnic) Opravdu se tam dá courat celý den, krevety kilo za stopade..sezamovoořiskové bonbony, čaj vhodný na uvolnění střevo a takové různé podivné nápisy, druhy zboží a chutě. Já plánuji určitě zas výlet, protože ty rýžo-misky s drakem, které jsem tam chtěl koupit, neměli (..dorazi tyden, bude sboží..), ale přístě vyrazím už dříve tak na 10h. Pan C. aka blonýn s černou botou, měl zpoždění a pak na nás nepočkal a s Rachadem se nacpali v tom krámku s vepřovým – a prý k večeru objevil i nějaký rybový, to zas bude akce příště…A sladká Cutie+ Vespa-Klára výborné nákupní společnice. Abych nezapomněl, ty sladké „buns“ knedlíčky byli výborné (pro někoho težké), večer jsem na ně měl chuť.
(v závorkách sem tam uveden původní přepis Viet-komentáře)
Jen je škoda, že ta Simona nedorazila :-(

Jednorožec:

reportage nejni, razil jsem na lehko, bez fotomat i bez zapisnik :) ale nebojte narazil jsem den predtim jeste na jeden objev a ten uz si vlastni mikroreport na dnesek zaslouzil! :)

kuba prubeh uz pekne popsal, sledovacka neboheho ditka s nadobou plnou koblih bylo zabavne :) proveril sem i hygienicke standardy a dal si rucne mackany orange juice, s tremi lzicemi cukru, do vyhrateho kelimku spolu z lopatkou ledu vyloveneho z podezdreleho modreho kufriku :) … zatim žiju!

future podrobny report s poradovym cislem 2 a vetsim objemem chystam az ve spolupraci s nekym mistnim, at je to bohate na insider data ,) ted jak se otepluje to tam prijemne oziva, krome kupy aut jsou konecne videt i pravi vietnamsti cykliste!

pan C: jo cyklisti, prdlajs, spíš místní slečny nosej kratší, slušivější sukénky ;-) měli jsme si ty knedlíky aspoň vyfotit, ta Simona, co zde psala, by aspoň prozradila název, ať se na to dá najít nějaký recept. Na vietnamese-recipes tecka com to hledat je utrpení a dle mě to tam ani není, třeba je to z jiné země :-(
Ale další návštěvu uděláme, se hlásím.

wéwéwé.yanksing.com/our-cuisine/deem-sum-gallery/deep-fried-items/sweet-rice-dumpling.html

asi to bude něco na tenhle způsob, tvarem a strukturou to odpovídá, zevnitř mírně nedopečené, je to vidět na té fotce.

193 až 198: Díky moc!
Viet čeština se mě moc líbí. Kupoval jsem jednou v Poděbradech brašnu. Velmi ochotná obsluha, paní přinesla brašny i z výkladu a předváděla názorně jejich přednosti. Používala vlastně jen jedno slovo:
„Takle“, brašnu rozepla, „takle“ zase zapla. Stále furt pryč dokolečka. Náramně jsme se se sestrou u toho bavili. Když jsem se ptal, zdali je brašna nepromokavá (což je v Anglii naprostá nutnost), paní nejen, že kladně odpověděla, ale letěla dozadu pro láhev s pitnou vodou a chystala se jí na brašnu lít!

Taška mě slouží dodnes dobře, akorát jsem doma lurid (lacině pozlátkovitý) odznak, který nešel odstřihnout, přestříkl matnou černí, abych potlačil jeho kýčo-účin.

Doufám, že se exurze do Sapy bude brzy opakovat. Jen tu pár dnů nejsem,už mi utečete :-)

ahoj,nevite nekdo jak se z jizni spojky dostanu na trznicic v malesicich???hodila by se i adres anebo nejaky odkaz..diky moc predem.. :)

ahoj kde je ta tržnice v Malešicích? Víte adresu nebo odkaz?
Je to blíže z depa Hostivař nebo odkud?SAPA je skutečně něco co se musí vidět a ne jen o tom povídat…

Zdravím,
tak jsem si to na tržnici taky užil, měl jsem Bun Bo Cha Cua a nevím několik věcí. Mohl by někdo objasnit?

Jaký je rozdíl mezi Pho a Bun? Nemyslím v názvu, ale v jídle – obojí mi přijde jako polévka.

Co znamená Cha Cua? Bun jsou asi nudle, Bo hovězí, ale nevím, co je zbytek.

Díky

Crab paste noodle soup – google mi pomáhá. Pěkný večer.
(já jdu zas příští týden, má být hezky, ale nechoďte v sobotu, je tam dost lidí, jako že dost)

Jo jo, zdroj Virtualtourist, ale to jen Bun Cha Cua, bez toho hovězího (Bo). Tedy nejspíš nudle s hovězím a krabími kuličkami, což by tak mohlo odpovídat.
Ten podniček je schovaný mezi buňkami, často tam hrajou venku pinčes. Pro mě je to svátek, protože to mám do Libuše 140 km. Díky!

Ahoj, pro vseci co se chteji dostat do trznice v Malesicich: busem 208 z Depa Hostivar (metroáčko) na zastafku Tiskarska.

ahoj, strašně rádi bysme se přidali k nějaké společné výpravě za tajemstvím vietnamské tržnice

Ja bych se take moc rada pridala, zopakujte, prosim, vylet do Libuse nekdy v kvetnu ! Nejlepe se Simonkou nebo s jinym pruvodcem znalym mistnich pomeru, sama bych si asi netroufla, neb neumim vietnamsky ani slovo.

Dobrý den,
chtěla bych se vyjádřit ke článku pana C. Moc se mi líbil. K tomu prvnímu jídlu bych chtěla jenom říct, že té tekutině bych nazvala spíš omáčka než vývar, v základu je to rybí omáčka, někdy tam přidávají i masový vývar, spíš pro chuť a možná to má být i kuchařovým tajemstvím. Doma ji rozhodně děláme bez vývaru. K tomu druhému jídlu řekla Simona, že je to „Bún m�?ng“ (nudlová polévka s bambusovými výhonky), já že je to „Bún ngan“ (nudlová polévka s kachním masem). Ty bambusové výhonky nejsou sušené. Sušené mají hnědou barvu a ty máme doma jenom na lunární Nový rok.

merapi: Také tam ráda chodím. Bistro se jmenuje „Huế xưa“ („Starobylé Hue“, Hue je bývalé císařské město ležící ve středu Vietnamu, mají tam zase jinou kuchyni ve srovnání se severním a jižním Vietnamem).

Chodím do Sapy s mojí českou „sestrou“ a první polévka, kterou tam měla, byla snad „šnečí polévka“. (Dělají výbornou v bistru Nam Tuyết, a také v Huế xưa). Bála jsem se, že do toho nepůjde, ale dokonce jí to chutnalo. Při slovu „šnek“ se vám spíš vybaví suchozemský plž. Myslím si, že ti, co jíme, jsou sladkovodní, ne mořští.

Jsem teď na mateřské, takže nemůžu slíbit „průvodcování po Sapě“, ale kdyby se mi to hodilo, určitě s vámi půjdu ráda.

Málem bych na to zapomněla: rozdíl mezi bún a phở je asi jako mezi spaghetti a fettuccine. Phở jsou placaté rýžové nudle, zatímco bún kulaté ;)

Jak jsem sem tak zabloudila,vytanulo mi,že kousek od nás na Kladenské je japonský obchůdek(Shodziku) sice ne nějak valně zásobený,leč dostala jsem chuť na sushi…Vrámci milé a vstřícné obsluhy,jsem zakoupila propriety a na nic nezapomněla… A s pullitrovkou Ozeki Saké,se vrhám do kulinářského víření…tak uvidíme…

213: To mozku jedině prospívá.

Já byl dnes s paní v arménském obchodě a pekárně. Zakrátko po vchodu nám byla do ruky vtisknuta sklenička s voňavým jahodovým džusem. Thank you. Nakoupili jsme, zaplatili. Přiběhl majitel se dvěma čokoládovými croissanty: „To si dejte zítra k snídani.“ Thank you again.

Tak jsem se zrovna díval, jak bych jim oplatil přátelské gesto tím, že bych příště alespoň poděkoval v arménštině. Né, že bych jim něco dlužil – nechali jsme v obchodě spoustu peněz, ale já mám cizí jazyky rád.
Zvláštní arménskou abecedu se učit nehodlám, ale před příští návštěvou si na netu najdu a našprtám pár výrazů a pro jistotu napíši si do kapsy taháka.

Takže s chutí do toho: Dobrý den, Děkuji a Moc dobré!
(Osvědčilo se mi také „Zapomněl jsem si vzít peněženku“. Dá to víc zapamatování, ale za komický účin v restauracích to stojí!)

214: Patřilo k mým lepším zvykům,naučit se základní zdvořilostní fráze v jazyce země do které jsem přijel na návštěvu.Ale ne každý(a ne na každý jazyk)má, jak já říkám, dekodér :-) Vůbec jsem např.„nechytal“maďarštinu, naopak velmi dobře ruštinu a polštinu. Němčina – tam je problém…Pobavila mě přítelkyně na dovolené u polského Baltu, kdy už měla dost své„němoty“ a nechala si poradit jak se polsky řekne „kolik je hodin“.Přepadla prvního Poláka co šel okolo a vypálila to na něj rusky!Chvíli zdvořile přemýšlel a potom jí rusky odpověděl. Měla hroznou radost že jí rozumněl a vůbec jí nevadilo, že neví kolik je tedy vlastně hodin…

Jj,: dobrý den, nashledanou, děkuji, prosím. To se vyplatí znát.

wéwéwé dictionaries.travlang.com/
zvolte si vietnamštinu a češtinu a jsou tam i ukázky s výslovností..osvědčilo se, jen si ten tahák jako já nenechávejte v kapse u jiné bundy kdy tam jdete :-)

Axe 213: Anebo si to můžete nastudovat přímo na místě. V Sapě mají v mnoha obchůdcích s potravinami ve stojánku s novinami/knihami/časopisy i vietamsko-českou konverzaci či slovník.

Prosím někoho o adresu asijské tržnice v Malešicích, hodně z Vás tam dle příspěvků chodí, ale adresa nikde. Předem díky.

220. Cutie : díky, má to nějaké číslo popisné, nebo v jakých místech asi se nchází, někde blíže Průmyslové?

Marty: Bohužel – jen jsem to našla tady v diskusi, ten název ulice. Nikdy jsem tam nebyla, ale jiní, co znají, snad poradí.

Zdar Cutie, jak dopadl poslední semínář?? A co návštěva v Osterii??

Pierro 223: Zdravím, Pierro! Seminář byl super, už mám dokončený report a dnes večer ho snad postnu. Poslední návštěva v Osterii – jídlo opět nezklamalo, měla jsem jako předkrm crostini, dále pak skvělý krevetový salát a jako dezert pana cottu.

Cutie tak to jsem zvědav. Grilovali jste zase někde na zahradě?? Tentokrát vák krásně vyšlo i počásko, tak věřím, že byla pohoda. A jak chutnalo co jste si nagrilovali?? A co vínko nelezlo moc do hlavy?? V osterii se vždy jí moc dobře, jen ta obsluha je taková všelijaká. Bylo i po této stránce vše v poho?? P.S.: co jsou crostini plís???

Pierro 225: Grilovalo se venku. Počkej si na report:-)! Resp. nějaký report už na světě je, když trochu zapátráš, tak ho určitě najdeš. Crostini jsou takové malé topinky, obsluha byla vcelku ok.

Osterie:
Uz jsem konecne taky vyzkousel, mam to skoro za rohem, ale dvakrat meli zavreno. Jidlo paradni, obsluha trosku zmatena, ale nebyl zadny problem, rozhone se snazi byt mila a vstricna, i kdyz je videt, ze neni z oboru, takze jsou tam nedostatky. Ale zazitek mi to nijak nezkazilo, porad jsem mel pocitm ze jsem vitan, oproti jinym podnikum, kde zrejme nevyhovuje muj vzhled (nevypadam jako bohaty clovek ze ktereho se sypou penize a od vchodu si nehtaju na pana!:)
Jen bylo prazdno, ale to asi ve stredu pred svatkem na dost mistech.

Taky se konečně do Osterie chystám, myslíte že je potřeba rezervace na večer?

Pavli myslím, že rezervace snad ani potřeba není, záleží jen, ve kterou večerní dobu se vypravíš. Každopádně jídlem budeš nadšená, myslím, že zatím chutnalo všem kdo zkusili. V případě obsluhy se obrň trpělivostí a shovívavostí a budeš spokojená.

Marty: Tržnice v Malešicích má adresu snad Tiskařská 10, s tím popisným číslem nejsem si jista, ale je to hned u autobusové zastávky Tiskařská, nachází se poblíž Průmyslové, u místních má název „TTTM Praha 10“ nebo prostě „chợ HKH“. Myslím, že ji najdete. Není to žádná „jehla na dně moře“ (jak se hledá jehlu u nás, přímořského státu) ;)

231. Linh: moc díky, jehla u nás to jistě je, prostě v některých oblastech jsme opravdu zaostalí, sehnat u nás někdy dobré a čerstvé nebo méně obvyklé ingerdience je nadlidský výkon. Tak to pojedu okouknout, moc díky ještě jednou.

Ohromil mně počet ohlasů na zprávu o dojmech z vietnamské tržnice.Je vidět že zájem o chutnou orientální kuchyni je u nás velký ba obrovský. To co nabízí vietnamská tržnice jsou běžná jídla, jejichž obdobu najdete kdekoli v Asii na ulicích.Pokud si zdejší Vietnamec chce pochutnat a něco oslavit, tak zajde v Praze do čínské restaurace. Kdysi vyhledávali čínskou restauraci Dlouhá zeď na Pankráci a nyní navštěvují restauraci Peking na stejném místě. Dlouhá zeď se přestěhovala na sídliště Barrandov do Voskovcovy ulice, kde v malé ale útulné restauraci se snaží vařit tak jak s to dělá v Pekingu.Umějí výborně připravovat ryby. Je to asi díky tomu že kuchař je skutečně vyučený a ne nějaký samouk jako tomu je ve většině čínských restauracích a bister.A to hlavní – ceny jsou přijatelné.
A proto za nimi jezdí i jejich někdejší štamgasti z Prahy 4. Dnes ta restaurace má dobré spojení tramvají od Smíchovského nádraží nebo autobusem od metra Budějovická.

Potvrzuji, že restaurace Dlouhá zeď byla perfektní. V té nové jsme ještě nebyli, ačkoliv bydlíme na dohled. Je luxusnější, komplet předělaná, zatím všichni chválí. Také zkusíme, byť máme nádherné vzpomíny na tu předchozí. Chodili jsme tam docela často a s personálem párkrát poseděli i po zavíračce.
Nová restaurace snad patří jedné čínské princezně, nechala to zrekonstruovat a má prý ještě další plány, co s tím prostorem.
Na Barrandov jede z Budějárny bus č.192…ale má dlouhé intervaly…

wéwéwé.pixhost.org/show/13/14508_fotka051.jpg

Hai Há style, jen ta omáčka ještě není 100%

Příjemně mi překvapil Váš článek. Fotky jssou moc hezké!
Tak to jídlo, co máte na obrázce, mystím ty nudličky se jmenuje BÚN CHẢ – BÚN=NUDLE, CHẢ=grilované nebo smažené maso(někdy mleté) (nevím jestli Vám už někdo to říkal, ale nemám ča s přečíst všechny komenty)

A to druhý se taky jmenuje BÚN…, ale Bún Nước ( nước=voda). tři tečky to jsem tam napsala protože tam má být to maso (kuřecí, hovězí,..)

Přístě musíte si vyzkoušet Phở- je to lepší než Bún. :D

Polykam sliny. Nechce se mi tam jet samotne. Neprida se nejaky pruvodce?:)

my bysme se taky moc rádi přidali jako ti provedení :)

Dobrý den
Prosím může mi někdo napsat jakou otvírací dobu mají na tržnici v Malešicích?A zda mají otevřeno i v sobotu?Děkuju Olga

Tak jsme tam v sobotu zasli a opravdu autenticky a super zazitek ! Poobedvali jsme v restauraci 999, meli jsme Pho kureci, kachnu a cepuji tam Plzen. Moc rada bych tam ale sla s nekym mistnim, kdo by me ukazal oblibena bistra. No a nakupy jsou tam take asi dobre, ale bohuzel jsem nemela moc cas. Mela bych zajem si tam koupit nejaky pekny wok a nejake tradicni vietnamske zbozi, treba misticky na polevku, cajovy servis atp., ale nevim, kde jsou ty obchudky, videla jsem spise obleceni, tasky, boty, ale urcite tam bude i tradicni zbozi, jen vedet kde. Moc prosim, Huyen nebo Linh, ozvete se jeste, kdy tam zase budete. Ja to mam od domova 5 minut autem, takze bych tam opet nekdy rada zavitala !

Jezdím tam nakupovat dvakrát týdně: čerstvé výborné klíčky mungo v sáčku – připravené do salátu, čerstvý koriandr a nepředvařené krevety, které jsou fantastické. Je tam ale spousty bylinek a zeleniny, které neznám. Připojuji se k Pete, chtělo by to exkurzi s odborným výkladem !!!!Také moc a moc škemrám Huyen nebo LInh nebo někoho, kdo by mohl poradit. Děkuji.

Jeee, a kde zhruba maji ty krevety a zeleninu ??? Je to tam obrovske, mam problem se tam zorientovat ! Chtela jsem napsat neco do diskuzniho fora primo na strankach Sapy, ale je to cele jen ve vietnamstine.

Nejlepší je, když přijedete zadní bránou, za ní hned doprava a zaparkujete přímo před obchody se zeleninou. Krevety mají v každém z obchodů, někde za 140 kč, někde za 150 kč. Jsou asi 6 cm velké, protože jsou čerstvé a hned zmražené, mají ošklivou šedou barvu. Ale hned jak je (rozmražené) hodíte na pánev a zastříknete citronem, nádherně zrůžoví, jsou křupavé, negumovaté, přidáte cerstvě mletý pepř a mraky koriandru, může být i sekaný česnek…prostě sen každého krevetariána!

No to zni fakt bajecne. Jakou branou jsme jeli to nevim, jeli jsme z Krce, po leve strane mijite Lidl a jedete porad rovne, az uvidite po leve strane ten areal, tak zabocite doleva a vjedete. Jestli je to zadni nebo predni brana fakt nevim. Kazdopadne jsme meli i problem najit misto na parkovani, tuto sobotu bylo nejak narvano. Uz se tedy tesim, jak tam znovu zajedeme, tentokrat mi ty krevety neuniknou !

ad 224 – čtěte fórum, již výše v tomto příspěvku bylo uvedeno, že je tam v sobotu VŽDY hodně lidí!, je to den, kdy jezdí ostatní viet. obchodníci pro zboží na další týden.

Nojo.. mohla jsem to take tusit, ale cas mam jen o vikendu, co se da delat. Aha, uz jsem prozkoumala mapy, my jeli asi fakt hlavnim vjezdem. A ten zadni, nebo spise bocni, to je asi tem, co tamtudy sel pan Cuketka, protoze na tech fotkach je ta cervena striska a tu jsem teda vubec nevidela. Uz se tam zase moc tesim. Jo a chci si koupit take nejake pekne kvalitni noze, to by tam take meli mit, ne ?

Dobrý večer, vidím, že tady je plno milovníků a nakupovačů asijských specialit. Mám na vás všechny prosbu – nenarazili jste při svých nákupních toulkách na mouku z lepivé rýže?
Mám chlapečka se speciální alergickou dietou (mj. zákaz pšenice, vajec, mléka) a tato mouka je pro mě jednou z posledních nadějí, jak mu nějak rozumně upéct…
http://gfcfdieta.blogz.cz/…epkovy-lepek-–-je-to-mozne/

Ahoj, matko zoufalko, nevim, jestli bych pro maleho chlapecka kupovala neco u Vietnamcu. Nechci vubec rikat, ze maji spatne veci, to ne, ale vis jak to je a jak se sem dovazi kde co… no zkus se poptat v nejakem dobrem bio obchudku, tam tyhle veci fakt znaji. Ja sama take nepouzivam ani vejce, ani mleko a pouzivam v kuchyni hodne bezlepkovych ingredienci. Ne proto, ze bych byla alergicka, ale varim podle makrobiotiky a tam je to fakt dobre zmaknute, co se tyce receptu, i energii. Vsak bezlepkova je i kukuricna mouka, ne ? Ja tedka pecu takovy kukuricny chlebik, je vyborny. Take je hodne lidi, kteri si prave makrobiotikou uplne vylecili alergii, nebo tu alergii maji uz velice mirnou, tak se dokonce obejdou i bez leku. Fakt je to zazrak, ale chce to si neco o tom nastudovat a jit i treba na kurzy a videt, jak se co vari. Nebo aspon mit nejakou MB kamosku, co poradi.

jsem zapomněla, kukuřice a sója je na indexu taky…

z dostupných druhů mouky mi zbývají rýžová a jahelná, pohanková se mi v těstě chová divně a na amarantovou jsem ještě nenarazila

Aha a tu ryzi muze ? Treba naturalku ? Jen z ryze jsou tisice receptu, v makrobiotice se ryze natural hodne pouziva jako zaklad talire (i jine druhy celozrnnych obilnin). I ty jahly jsou fantasticke na mnoho zpusobu, jak na sladke moucniky – a ty se ani nemusi pect, ty jahly pekne ztuhnou, tak na slano, ruzne burgery se daji delat atd. Ono totiz mouka je dost zahlenujici, je lepsi pouzit cele zrno. Na recepty se koukni treba na http://www.makrobiotika.info/…ard,2.0.html nebo na http://makrobiotika.aspone.cz/Default.aspx urcite tam najdes spoustu bezlepkovych receptu. Take se pres ty weby da zkontaktovat dost lidi, kteri treba maji podobne problemy a uz jsou zkusenejsi. Hodne stesti !

Zrovna v případě rýže bych se tedy SAPY vůbec nebála – našla jsem tohle : vietnamsky se prý tato rýže (glutinous rice, sticky rice) řekne Xôi .

Peta: rýži má z krve 0,77 (norma pro negativní je 0,35), takže v podstatě může, podle mudr „něco jíst musí“.
kukuřici má 52,6, pšenici 64,7, vejce přes 100 (tam už se číslo nestanovuje)

samozřejmě z rýže i z rýžových těstovin běžně vařím, sladké rýžové moučníky/dezerty dělám, ale vysvětluj tříletému chlapečkovi, proč on nemůže koláč, když ostatní ho mají. jinej tvar a jen marmeláda navrchu (když nemůže tvaroh ani mák) už jsou detail, ale aspoň nějakej koláč… proto se upínám k té sticky rice jako k naději na něco, co po upečení o něco míň připomíná suchary

pokud někdo někde víte (kdekoliv, Sapa, Francouzská, Malešice…) o mouce ze sticky rice, sednu do vlaku a zajedu tam, to není takový problém, ale bloumat s tříletým klukem mezi Dejvicemi a Písnicí se mi moc nechce, proto se ptám, jestli ji někdo s jistotou nepotkal…

Tak ja bych se nebala pro sebe, ale pro nemocneho jo. Ono i v te ryzi se muze neco objevit, co tam nema byt. Kdo to kontroluje ? Podle me se vsechno co se doveze do CR nestihne zkontrolovat, na to by snad ani kapacita nestacila. Mozna se pletu. Nebo se na zavadnou potravinu prijde pozde, kdyz uz jsou v obehu. Na druhou stranu se sem tam neco zavadneho objevi i v bio obchodech. Je dobre sledovat stranky Statniho ustavu zemedelske a potravinarske inspekce, tam byva upozorneni. Co me ale zarazi je fakt, ze i pres upozorneni v mediich si pak vesele nektere retezce spatne potraviny prodavaji (tady se jednalo o plisen ve fazolich z Ciny). Jak rikam, zdravy clovek to asi prezije, ale nemocnemu by to mohlo dost ublizit, obzvlast malemu oslabenemu diteti.

Jasne, to je problem s tim vysvetlovanim malym detem, protoze oni chteji vse, co maji ostatni. Bohuzel s tim nemam osobni zkusenost, ale znam maminky makrobioticky, ktere se s tim dost dobre vyrovnaly. To je hrozne individualni. A z tech jahel delate ty mouciky ? To me pripada, ze to vypada jako kolac. Treba tenhle, to je takovy typicky nepeceny MB kolac http://makrobiotika.aspone.cz/…tDetail.aspx?… a misto polenty a kuskusu se daji pouzit jen jahly, ono to pekne ztuhne a je to jako testo. Pro ty deti asi musi byt vsechno takove pestre a lakave. Kazdopadne se vam po te lepive ryzi kouknu, az tam zase pojedu, snad brzo, mam to fakt kousek. A at to tu porad nerozebirame, kdyz je to trochu mimo tema, napiste mi na petule753@seznam.cz a ja vam napisu, co jsem tam v te trznici objevila a i typy na me oblibene recepty, kdyz budete chtit.

255. Matka zoufalka shání mouku z lepivé rýže, nikoliv rýži samu, ne? Lepivou rýži mají všude. Hned vedle jasmínové a na sushi.Mám na mysli ve vietnamských obchodech.
253. mouku z lepivé rýže mám doma, koupila jsem ji ve vietnamském obchůdku na Smíchově, zastávka Kavalírka.

Je to žlutý sáček, 400g, název Glutinous Rice Flour, pod tímto nápisem je vietnamský nápis Bot nép (omluva -nemám ta správná znaménka). Stála 25 Kč.
myslím, že bude k sehnání pokud ne v každém, tak v každém druhém obchůdku tohoto typu. netřeba táhnout se s prckem do SAPY. Označené je to dostatečně, informace o výrobku jsou na sáčku také srozumitelné.

Pivli, to zní jako přesně ono. Takže ne do Písnice, ale na Smíchov pojedeme na výlet, paráda

a to je jako normální obchod s potrevinami, nebo přímo asijský obchod? přímo na Kavalírce?

Jeste jsem nasla,ze i pan Cuketka tu mouku v te Sape koupil a pouzil na ty knedlicky http://www.cuketka.cz/?… takze to bude asi oblibena asijska ingredience, takze to bude k sehnani asi v kazdem asijskem obchudku s potravinami. Jeden, kam chodim ja, je v Korunni ul. tusim c. 42 a jeden nekdo zminoval v Gorazdove ul. c. 3.

jo jenze ted me napada, jestli je vubec ta Glutinous Rice Flour vhodna na peceni, kdyz je vetsina tech receptu na varene nebo smazene knedliky, kdo vi, jak se to chova pri peceni. Mozna se zeptat tech prodavacu primo v tech asijskych obchudcich, nekdy umi i cesky.

Peta: na to zase spoléhám na ty, kdo si tu mouku v podobné dietě už osahali :)
http://gfcfdieta.blogz.cz/…epkovy-lepek-–-je-to-mozne/
zbývá už jen ji sehnat

Blanule: no jo, jenže v bio prodejnách nebo ve speciálech na bezlepku, kde samozřejmě nakupuju, nemají mouku z lepivé rýže, ale z obyč. ta se podle těch, kdo mají zkušenosti s oběma, chová úúúúplně jinak

tý jo, jak vy to děláte, že vám jde dát odkaz do textu? mně se to odkazem ukončí a dál to nic neukáže…

Peta: na to zase spoléhám na ty, kdo si tu mouku v podobné dietě už osahali :)
(zde byl ten odkaz)
zbývá už jen ji sehnat

Blanule: no jo, jenže v bio prodejnách nebo ve speciálech na bezlepku, kde samozřejmě nakupuju, nemají mouku z lepivé rýže, ale z obyč. ta se podle těch, kdo mají zkušenosti s oběma, chová úúúúplně jinak

to je fakt, lidi pisou, ze ta ryzova mouka z bioobchodu je divna, takova skrobova. Proste v te asijske kuchyni se ta lepiva ryze a mouka z ni asi tradicne pouziva. Taky i japonske mochi jsou dobre a je to z te lepive ryze.

Peta 263: tak ona ta „bio-rýžová“ mouka není špatná, ale prostě jsou to dvě úplně odlišný mouky.

jasne, chce to vyzkouset.. ja vecer budu pect podruhe kukuricny chleba, poprve to bylo divne, chce to vyzkouset i ty pomery.. tohle delam z kukuricne mouky, polenty, ale dam tam i kousek hladke mouky. Uvidim, co z toho vzejde, je to vzdy prekvapeni, nez se to odzkousi.

257. Přímo na Kavalírce, u zastávky tram.(teda musí se projít podchodem) Je to zelenina + potraviny. Jde se do dvora, tam mají ovoce a zeleninu, pak drogerii, nápoje a nakonec klasické potraviny. Je to jeden velký obchod. Mouku z lepivé rýže mají vzadu, po pravé straně, dole v poslední přihrádce. Aspoň měli tak před měsícem.
Ale klidně bych to zkusila přes internet objednat. někde to jistě půjde – případně zajít do jakýchkoliv vietnamských potravin.
Jinak na pečení koláčů to bude určitě – cituji. To make sort of cake such as: ancestors cake, glutinous rice cake, floating cake…

Tak, zítra jedu na výlet… Neodolal jsem vůni exotiky, podávané tak blízko ;-) Jedu sám, tak doufám, že se tam neztratím. Díky za článek.

ha ha tak to jsem to pekne zmotala… to je jedno, proste nekdo udelal knedle a pekne to vyfotil .....

Btw dneska me pekne vietnamsti spoluobcane zklamali, obehla jsem 5 stanku a nikde nemeli koriandr a ani daikon…

Peta: Krásný koriandr /ale i jiné čerstvé bylinky, ovoce a zeleninu/ mají v hale 22 v Holešovické tržnici. Ten koriandr jsem viděla jen u dvou stánků.

Pivli: tak se mi povedlo zaúkolovat švagra, kterej dělá v Praze někde na Karláku, a právě mi hlásil, že zajel na Kavalírku a SEHNAL. Díky moc!

To jsem moc ráda! Nebyla jsem si jistá, jestli ji budou po měsíci ještě mít a navíc teď kolem ani nejezdím, tak to je super! :-))))

Zdravim, kdopak má mail na Simonu P. ? Rád bych ji přemluvil aby mě také provedla Sapou. Díky

Vietnamci jsou kluci šikovný, za pár dní nebude po požáru ani památka

Nemám ted moc času a tento web čtu poprvé. V Sapě i v HK to znám jako svý boty. Jezdím tam x let nakupovat nože, které prodávám. Na Vietnamce nedám dopustit! Poctiví obchodníci. Jejich jídlo miluju, ale jsou tam místa, které neodpovídají klasické restauraci a ta jsou nejlepší. Přímo kulinářský zázrak! Všechno jejich zboží nejsou „šunty“ jak si mnozí myslí. Nože mají kvalitní a pak ty druhé nekvalitní. Jako všude ve světě. A hlavně!!!! Vůbec jim nevyčítám, že tu obchodují. Protože kdyby se Čechům naskytla příležitost vydělat 3× víc ve Vietnamu, tak by se okamžitě kvůli tomu ušlapali na hranicích do Vietnamu. Je to pochopitelné a logické. Vzpomeńte si všichni na davy lidí po revoluci 89, kteří se hnali vydělat si do západní Evropy nebo USA. Sám jsem toho příkladem 4 měsíce jsem pracoval v USA. Dnes už se to tak nevyplatí a víc si vydělám u nás, pokud se podnikání daří. Vietnamci jsou lidi jako my, jenom mi na Češích trochu vadí jejich nadřazenost a posměch pro vše cizí a sami si nevidějí do talíře. Pracovitost Vietnamců, když dělají od nevidím do nevidím by mohla být příkladem pro celý svět a my jsme k smíchu v tom, když je nám někdy zatěžko přetáhnout 8 hodinovou pracovní dobu. Konkrétně podnikání je o tom, že pracuju 24 h denně a o práci se mi bohužel i zdá. Ale to zaměstnanec není schopen pochopit. At si to zkusí vyměnit s kterýmkoliv Vietnamcem na jediný den a lehne k zemi v tu ránu! Pak si začne vážit toho jaký má „vegáč“ za svoje malé, ale jisté peníze. I když já tvrdím, že jediné jisté penize jsou naopak v podnikání, které si sám řídím a ne v tom, kdo mi dovolí nebo najednou nedovolí pracovat a ještě za určitých podmínek. Říkám otevřeně, že mám Vietnamce rád. A pokud dělají, že neumí česky, tak jen proto, že mají přirozený strach o svoji existenci v cízím státě a v cizím prostředí. Zkuste si začít s holou prdelí v USA-tam je to nemilosrdně 100× trvdší než u nás doma. Totiž VŠUDE DOBŘE-DOMA NEJLÍP.

278: Já Vietnamce uznávám jako šikovné a slušné obchodníky, taky u nich ve velkoobchodě pravidelně nakupuju trička a další oblečení – ale jen v tom velkoobchodě, na stáncích mívají jen tu nejhorší třídu z toho, co ten velkoobchod prodává a to se mi ani za tu nízkou cenu nevyplatí.Na druhou stranu když už bych chtěl něco z tržnice, půjdu raději ke stánku, kde prodává Vietnamec, než k sousednímu kde prodává Čech, taková je bohužel zkušenost.

Na druhou stranu pokud chci v nějaké zemi obchodovat, měl bych se snažit naučit jazyk a pokud se ho naučím, neměl bych to skrývat. A měl bych také dodržovat její zákony – mám na mysli množství padělků, nekolkovaných cigaret a podobně na stáncích v těchto tržnicích. Ale i třeba to, že bydlím kousek od Sapy a když vidím auto, které nesvítí, sedí na 90% za volantem Vietnamec. To by byl pro Vietnamskou komunitu takový problém aby se i v jejich novinách objevila párkrát zpráva, že v ČR je už docela dlouho svícení povinné? Tohle jsou věci, které mi přijdou jako zbytečné.

Tip pro vas
Nejepsi asijska restaurace v CR, kterou znam, je Little Hanoi v arealu Sapa Pisnice. Tam si najdeme nejenom tradicni vietnamske pochoutky ale i nejlepsi trendove nabidky. Jinak prostredi je super, jako bychom zabloudili najednou v dzungli do jineho sveta. Stoji nam za to tam jednou navstevit.
Pokud tam budete, tak potom mi napsite ,co jste tam zkusili a jak jste tam citili.
Hezke dopatrani!!!

Tšéski neznat a ucit se. Tjesi ze se tak libi a my radi cesi moc. Bude nas moc a tady zit je mooc pekna.
priijdete a my chcéme vasi penize mooc.

282 ptp. Zkusil(a) jste si vydelavat na zivobyti v jine reci a v jinem prostredi nez v ceskem? Pravdepodobne ne. Pokud ano, tak by Vas tenhle druh vtipkovani rychle presel.

Vážení, tržnice zcela nepřípustným nehygienickým paskvilem, který si neoddiskutovatelně zasluhuje vřelou pozornost hygieniků a policie. Pro cizí občany platí stejné zákony a stejná pravidla jako pro české obchodníky a restauratéry. Proto je jediným schůdným řešením zrušení tržnice jako takové. Kromě toho si dovoluji poznamenat, ža asijské pochoutky ze psů a koček ukradených obyvatelům Libuše jsou trestným činem, za které je i doživotní vězení malým trestem. Vyzývám proto k oabsolutnímu bojkotu tržnice a k oznámení jednotlivých občanů statním orgánům ve smyslu 1) týrání zvířat jako bestiální trestný čin a 2) oznámení hygienikovi o nepřijetelných hygienických podmínkách. Děkuji všem slušným a mozek používajícím lidem.

Ahojík, narazil jsem na tento článek a velice zajímavou diskuzi. Chtěl bych se do tržnice podívat (zorientovat se v ní), najít nějaké ty specializované restauračky (ty s jedním jídlem) a ochutnat. Samozřejmě počítám s nákupem surovin na kulinářské speciality. Našel by se někdo, kdo by mě napoprvé provedl? Předem díky!

Jdu se dneska mrknout do sappy, přidá se někdo? :D

čus všichni! Dám všechno za aspon přibližný recept na hovězí polévku z tržnice Sapa. Chodíme tam již od vzniku tržnice skoro každý den. Všechny pokusy uvařit si jí doma selhaly.. Pište na mejl apfelstrudel@centrum.cz Díky

V neděli jsem byl v Sapě, zase v Hai Há, zase na tom samém jídle. Je to opravdu dobrota. Stejně jako minule mě udivuje dvojí metr našich hygieniků. V jedné místnosti se vaří i jí, u pultu vyndavala lepá děva z hrnce vařená kuřata a to i s hlavami (z kteréhopak asi budou chovu?) a na místě je obírala, u vedlejšího stolu jakýs mládenec plnil rožeň masem a za stěnou podniku ho na ohništi opékal. Prodavačka stejnou rukou bere peníze i připravuje jídlo. Podnik nemá WC, ač by ho vzhledem k počtu míst a dle hygienických předpisů mít měl. Jedl jsem už leckde a nad tím, co vidím v Sapě, nos neohrnuji, ale nutně se vtírá otázka, jak je možné, že Čech si takový podnik otevřít nemůže? Ve Zbečně v Hamouzově statku pečou v létě ve staré chlebové peci chleba a hygienici vždy bdí nad tím, aby ho, nedej bože, neprodávali, a tady se vesele vaří a prodává všem navzdory. Prodat domácí produkt ze dvora nejde? Platí snad hygienické předpisy jen pro někoho? Očividně ano.

ahojky, takže mít živnosták nemusím??? nebo oni ho chtí jen vidět a nekontrolují jestli je pozastavený nebo ne??? ráda bych se tam chtěla vypravit… a v obchodech už ho neukazuješ????????

Ahojky nevíte prosím někdo do kolika hodin se dá v těch bistrech najíst? Když tam prijedu kolem 18 je to pozdě?

289 – když půjdete přes vjezd pro auta tak Vás nikdo kontrolovat nebude. Pak záleží na tom co si chcete koupit, živnost'ák po Vás nikdo chtít nebude ale některé věci se tam prodávaji pouze ve velkoobchodním množství. Potravin se to pochopitelně netýka. Byla jsem tam asi 10krát a nikdy po mně nikdo nechtěl zivnost'ák.

290 – Já jsem tam byla nejpozdějí v 4–5 odpoledne. Vzhledém k tomu že tam mají třeba jazykové školy, casina, normální restaurace kde slaví třeba svatby, buddhistický chrám a jiná zařízení která zjevně fungují i když zavřou obchody, předpokládam že budou mít otevřeno i pozdějí. Ale budete se tam cítít trochu osamělé, už kolem 16 hodin tam skoro nikdo není.

..tak jsem tam v úterý byl, přijel jsem v 18:00 a stánky s jídlem našel asi po 5 minutách. Naprosto neuvěřitelné autentické prostředí. V HAI HA jsem měl BUNCHA a potom ještě Pho s kuřecím masem. Fakt jsem tam byl za exota, asi jediný čech, pojídám bůčíček a vedle mě místní osádka míchá v plastové bedně nakrajené maso společně s ingrediencema na naložení. Příště půjdu zas:))

283. – vy jste přesně ten případ, o kterým mluvil pan Jirka2 (277.) – obdivuju vaše dosažené tituly, ale pořád jste člověk, jako každý jiný. Připomínáte mi ten stereotyp totalitního vůdce – vše, co nevyhovuje vaší mysli, zničit, zdrancovat, vyčistit.
Byl jste vůbec někdy v Sapě?

A mohl byste být trochu lidský. Předpisy a zákony vytvořili lidé, povětšinou ne myslící mozkem. Stačí kouknout na ty pány „tam nahoře“. Hygienické přepdisy nám nařizují přílišnou sterilitu, která člověku škodí. V těle se potom nevytvoří silný imunitní systém, To byste měli vědět ze střední školy. Také byste měli vědět, že všechny viry a bakterie při bodu varu uhynou. Nikdy se mi nestalo, že jsem byl nemocen po vydatném a chutném pojídání dobrot v Sapě.

293 — Bezpochyby máte pravdu. Všechny předpisy a zákony vytvořili ti zlí bezmozci, kteří nám (ubožáčkům) tak strašně ubližují. On nám vůbec pořád někdo ubližuje, že? Hrůůůza yourdooome. Souhlasím dokonce i s vaším názorem na faktickou škodlivost hygienických předpisů – o kolik lepší je přece salám s přísadou mletých myší. Sýr plný listerií, nejlépe ještě s přísadou muších vajíček. Pondělní salát se zamíchaným salátem z pátku a nakrájeným zbytkem sýra, co prošel minulou středu. Maso v restauraci jen tak z plezíru pochcané kuchařem (vy tomu nebudete věřit, ale ona ta realita bývala mnohem drsnější, než si vůbec dokážete představit). Guláš opravdu uleželý – však také byl už třikrát zamražený a zase rozmražený. To vše je samozřejmě velkým kladem pro náš imunitní systém a navíc musím říci – vaše víra v bod varu mne opravdu přesvědčila, jistě by souhlasili úplně všichni, včetně těch s toxoplazmózou, salmonelou, campylobacterem… ostatně shnilé maso přešlé varem jsou lahůdka.

Všimněte si, že nemluvím o Sapě, ale vašich úchylných argumentech, Já osobně jsem lidský. Ale ve vaší kuchyni bych si vzal gumové rukavice.

293. : asi to myslíte dobře, ale s tím bodem varu, ničícím všechny viry a bakterie jste kapánek ujel!

295: Mě to trochu přijde jako dva trollové proti sobě…Každej na jednom kopci a házej na sebe kameny přes údolí…

293.: Vaše odpověď bude nejspíše silný sarkasmus :) Skvělé!
Nevím, jak jste přišel na to, že mám já zrovna v kuchyni takové „pochutiny“. Uchylný jste vy. Koukněte na ty blivajzy, co jste vypsal. Co jsem napsal já, jste nepochopil, mluvím o přílišné sterilitě, ne absolutním nechuťárnách. Já jsem taky lidský a uleželý guláš vám opravdu neseřeru. Zřejmě ji ale nebudu 100× filtrovat. To mi připadá úchylné (jistě si všimnete, že jde o nadsázku).

294.: Moje chyba, chtěl jsem říci nad bodem varu. Proto také vaříme :) Stejně jsem si myslím, že člověk by měl být tak trochu „špinavý“. Vysvětlování je ale na dlouho :)

Já jsem taky lidský a uleželý guláš vám opravdu neseřeru. Zřejmě ji ale nebudu 100× filtrovat.

Špicuji uši a vzdávám pokusy udržovat krok se soudobou češtinou. Špinavou češtinou? :-((

Dodatečně mi dochází, že pro mydoooom možná čeština není mateřský jazyk. V tom případě stahuji žár mého sarkazmu na nulu.

Je-li ale českého původu a má-li české školy, otáčím regulátorem na patřičnou pálivost.
Sizzle, silly sausage, your doom has just begun! :-)

Pardon, dělám tu z toho příspěvek na pokračování, ale ještě bych měl dodat, že s určitými názory mydooooma vlastně souhlasím.

Možná jsem se tu už někdy zmínil o naší známé (a v Británii vysoko postavené) doktorce, která ostentativně pojídá potravu omylem spadlou na zem – i když jak jejich, tak naše domácnost obsahuje volně pobíhající čtyřnohé mazlíčky a jako oni (mazlíčci!) se v Anglii nepřezouváme.

To že SAPA je jenom pro ŽL jsem se dozvěděl až tady :-) a to jsem tam byl už asi 20× :D Takže v klidu, prostě tam normálně Přijďtě kterýmkoliv ze tří vchodů.

301: S tím pojídáním jídla spadlého na podlahu a podobně souhlasím (byť to nendělám ostentativně, ale zcela přirozeně) i s tou škodlivostí přílišné sterility. Je ale jedna věc co si troufnu udělat doma a na svoje riziko a co je možné ve veřejném stravování.

A úplně jiná kapitola je dvojí metr, který mi taky vadí – prostě podle mě by předpisy měly být tak přísné, aby se daly bez problému dodržovat a jejich porušení by mělo být trestáno. Situaci, kdy jsou předpisy nesmyslně přísné, takže v podstatě dodržovat nejdou a jejich porušování se toleruje a jen občas je „vylosován“ nějaký nešťastník, který to exemplárně slízne za všechny považuji za škodlivou jak v potravinářství, tak třeba na silnicích…

ad 294:
Od božího přikázání Nezabiješ nejspíš nikdo nikoho nezabil, od doby, co je alkohol za volantem trestný čin, řídí jenom střízlivci, a co máme hygienické předpisy, salmonela a jí podobné hynou na úbytě.
Tolik na margo Vaší víry v zákony a předpisy.
Pokud jde o maso níže kolen kuchařových, působíte dojmem znalce problematiky. Buď je to zdroj jedna paní povídala, nebo jste to i viděl? Viděl jste vůbec něco z toho, co tu vypravujete? Vaše znalost věci působí dojmem přímého účastníka.
Tak jak, teoretik, nebo praktik?

301.: Ano, nejsem rodilý čech :) Ale žiji tady a studuji tak dlouho, že český jazyk a české zvyklosti jsou pro mě přirozenými. Omlouvám se za překlep, samozřejmě jsem měl na mysli nesežeru s ž. Také na absolutním nechuťárnách, správně je absolutních nechuťárnách. Stylistika není mojí silnou stránkou.

Prosím prosím, nevíte někdo, jestli je tohle pravda? http://www.pragueout.cz/…sapa-pisnice
Sapa je zavřená?? Já tam byla naposled někdy v únoru a zrovna zítra se tam chystám vzít kamarády a tohle by nám tedy udělalo hodně čáru přes rozpočet, nevíte někdo, jak to je?

306: Před cca 2 hodinami jsem jel kolem a nějaký auta odtamtud vyjížděly, ale uvnitř jsem se nestavoval. Nicméně myslím, že kdyby byla zavřená, tak už by to bylo v novinách…

307. Dík, taky mi to připadá divný, před dvěma týdny byla otevřená určitě. No zítra uvidíme, ale kamarádka jede až z Písku a chce si tam nakoupit, tak by to bylo fakt nepříjemný.

Tak jsem v Sapě včera byla, zavřená rozhodně není.
Musím zmínit jeden zajímavý nákup – bratr si tam koupil vakuované cosi, co jsme svorně považovali za polotovar k přípravě polévky. Přes igelit to vypadalo jako větší kusy sušené zeleniny. Popis pouze vietnamský. Po opsání textu na obalu do Google translatoru jsme se dověděli toto:
canh

"tiem ga

huong dan su dung:
dung cho 1 l

  • rua sach nguyen lieu truoc khi nau
  • dung tiem ga, tim heo, cat heo, gan nai, ngoc duong…

Překlad (vietnamsky > česky)

polévka

"Pronájem nádraží

Manuál:
roztok na 1 litr

  • Suroviny umýt před vařením
  • Obsah pronájem stanice, vepřové srdce, prase kočka, jelení játra, Ngoc Duong …

Překlad těch přísad – vepřové srdce, vepřové ledviny, jelení játra a (to poslední se vám bude líbit) penis kozla (obvykle bývá v nečem naložený a je to prý ohromně zdravé :D )

Teda divím se lidem, kteří mají odvahu tam jít a vůbec tam něco konzumovat. Jen jestli to vepřové bylo opravdu vepřové. Možná fakt tak penis smradlavýho kozla. Stát ve státě, který by měla nová vláda zrušit jako první.

Jiný kraj, jiný mrav, tak to chodí, pane/paní Mílo. Ale chápu vás, je zcela normální, že jedna sociální skupina má tendenci pozdvihovat se nad druhou.
O kvalitě potravin z českých supermarketů se toho dá napsat kvanta…

ahoj,bún tra mám ráda.jsem vietnamka.nechápu proč někteří češi vietnamce nesnáší,hlavně vláda.vždyť se chceme jen spřátelit s čechy!

2Mila, kdyz se vam to nelibi, tak tam nemusite chodit! Nikdo vas k tomu nenuti. Vas taky nikdo nechce zrusit, tak muzete mistni taky nechat na pokoji,ne? Mne se v SAPE vzdycky libi, je to tam takova super Asie vcetne pravidel silnicniho provozu :-D Chce to trochu shodit tu nasi lokalni aroganci, ze my tu vsechno musime vedet a umet nejlip a zkusit taky poznat a pochopit neco noveho,

Též sem na doporučení pana Cuketky navštívil v Sapě „restauraci“ Hai Há. Vše co bylo napsáno sedí. Bufet celkem plnej, prostředí ucházející, jídlo výborné, velikost porce tak akorát (člověk se nepřecpal, odcházel ale syt a bez pocitu těžkosti v žaludku). Cena 80 Kč :-) Kolem Hai Há je několik podobných zařízení, kdyby někdo měl nějaké zkušenosti s nimi, podělte se prosím. Ať příště mohu vyzkoušet zas něco jiného (i když v tomto případě to není vubec zapotřebí)

Vážení,
mám velkou prosbu. V pátek jsem chtěl opět navštívit svého oblíbeného kuchaře v SAPA, který měl ve svém podniku fotografie sebe a svého týmu, čímž chtěl naznačit, že byl šéfkuchařem v Hanoji a který sídlil od hlavního vchodu (toho hezkého) doprava a nakonci doleva a druhý podnik na levé straně (vedle sámošky na rohu). Byl jsem nemile překvapen, že tam vzniká něco nového, v sousedních potravinách o bývalém sousedovi nic neví, ale na jeho závitky jen tak nezapomenu. Kdysi mi říkal, že chce otevřít něco mimo SAPA v Praze nebo v Karlových Varech. Nevíte, kam se poděl? Za jakoukoli zprávu budu velmi vděčný!!!

Ach jo.
Tak jsem včera zašel.Vejít do těch bister jsem nějak neměl odvahu.No ale byl jsem v cizím prostředí a cize jsem se opravdu cítil.Ale zkusit ta jídla rozhodně chci.Ty vůně mne tam málem roztrhaly :-)
Ovšem nákupy?To už ne.Téměř všecko jen ve velkém a 12 párů bot najednou nějak nepotřebuji.

Pablo: pokud to chcete s menším kulturním šokem, jeďte do Holešovické tržnice a zkuste to u zde zmiňovaného stánku u haly č. 8. Pho mají výborné a Bun cha také velmi dobré (i když ne tak dobré, jako v Hai há). Nákupy jsem tam nikdy nezkoušel, nějak mě sortiment Vietnamských stánkařů v oblečení, obuvi apod. neláká. Vždycky tam jedu jan na jídlo nebo pro rýži a podobně.

ahoj, jen mě tak napadá, neumí někdo z návštěvníků Cuketky vietnamsky? Potřebovala bych napsat reportáž ye Sapy (a možná nejen o jídle:-) a hodilo by se mi asi, kdybych měla někoho, kdo se v dané oblasti trochu lépe vyzná..

Sapu chválí všichni mimo nás místních.Všem vám ty vietnamčíky přeju do baráku.Smrad,bordel a skupování nemovitostí Libuše a Písnice.Dobře nám tak.Už je odsud nesdostanem.

Reaguji tímto na hezkou recenci pana C na podnik Xue Hua na Scuku. Uvedený právem chválený podnik se od 1.prosince 2011 stěhuje na novou lokalitu, podle sdělení majitele vedle bistra 999. Nemáte tušení, kde to v SAPě je? Určitě jsem někdy kolem toho podniku šel, ale opravdu si vzpomenout nemůžu, kde to v SAPě je… Pomozte!! Na mapě SAPy na Google jeho umístění neodpovídá, nevyskytuje se tam (ostatně mnohé body na této mapě jsou umístěny zcela chybně).

Tak včera jsem byl v SAPě prvně a pak jsem si přečetl až tuto dlouhou diskusi, pěkné.

Co mě osobně dost naštvalo jsou fakt dvojí ceny a moje osobní neznalost způsobu vyjednávání v SAPě. Příklad:

Chtěl jsem si koupit pěkný svetřík (pro přítelkyni) s cenou na cedulce 160,– Kč a dostanu dotaz jestli jeden a že cena za jeden je 300,– Kč, údajně cena za balik (ve kterém je deset svetrů by pak dělala cenu 160,– Kč za jeden, pokud jsem to tedy správně pochopil posunkovo česko-větnamskou řečí). Poté co se mi asi po hodině bloudění v SAPě podařilo zázrakem najít identické místo a smířil jsem se s cenou svetříku za 300,– Kč (protože byl skutečně perfektní) tak jsme dostal druhou ráno něco ve smyslu, že už má poslední balík a jeden kus mi neprodá jen celý balík nebo dva kusy tak jsem si řekl ještě o jeden jiný svetr z jiného balíku (tzn. celkem jsem si vybral z jednoho obchodu dva svtrříky), ale z nesouhlasného kývání hlavou jsme pochopil, že to taky nepůjde. No byl jsem ze způsobu nakupování skutečně dost zklamán, ale asi to bylo mou neznalostí.

Setkal jste se už někdo v SAPě s něčím takovým nebo jsem vyjímka? Jsou prodejci připraveni na smlouvání nebo ne? Fakt se zde věci prodávájí v balících a jednotková cena je standardně dvojnásobná?

Moc díky za reakci

↪ 325 js: Nikdy jsem si tam nic mimo jídla apod. nekupovala, ani neměla potřebu smlouvat, ale Sapa je spíš velkoobchod, u některých obchodů sice visí i cedulka „prodáváme i po 1 kusu“, ale není to „normální tržnice pro nás“. Nevím, jetsli je pravidlem, že ta cena je dvojnásobná, ale dražší to prostě po jednom může být. Nepřipadá mi to nějak podivuhodné, v Makru si taky jednu Marsku za 5 kč nekoupíte;]

Pan Cuketka: Na Scuku jsou lokalizace správně, já jsem upozorňoval na mapu vychytávek SAPA na Google:
http://maps.google.cz/maps/ms?…

Tam je opravdu mnoho nepřesností, např. Xue Hua je někde jinde, ty tzv. „dvoje velké potraviny“ už jsou jen jedny a trochu jinde a jedna lokalita restaurace je umístěna dokonce na pole mimo SAPu. Nechci kritizovat, jen bych poprosil o přesnost.

A kde su tie velke potraviny… Zhanam durian a mlady kokos. Maju ho tam niekde?

Náhodou jsem se dostala k tomuto článku a jelikož jsem vietnamka, dovoluji si sem něco málo napsat.
Za prvé, již v nadpisu a názvu článku máte chybu a to, „Vit Nam“, když už tak je to prosím Viet Nam. První jídlo které popisujete se jmenuje Bún cha [bún čá]. „Vývar“, který popisujete není vůbec vývarem, ale směsí sojové omáčky (té především), vody, octa, cukru, mrkve, kedlubny a česneku.Maso, které popisujete se nakládá do koření a sojové omáčky a poté griluje na otevřeném ohni. Co se týče druhého jídla, kachní polévky – název se mění podle toho jaké maso tam máte (doporučuji hovězí), vietnamský název je Pho [fho] … místo teček je tam vždy nějaký přídavek, mění se to podle toho jaké maso tam máte. Pokud to bude s hovězím masem, bude tedy název Pho Bo [fho bó]. Ta „žlutá síťovaná houba“ byl sušený bambus. Do této polévky se po naservírování přidává čili omáčka a citron (vše podle chuti).

Dobry den, jsem tu uplne nove a jsem docela nadseny z toho, jak to v teto diskusi zije (zilo?). Rad bych poprve ve svem zivote SAPU navstivil, ale pocitam, ze za 5 let informace tady uvadene asi dost zastaraly. Zdalipak se tam jeste vubec smi bez ŽL a porada pripadne jeste nekdo nejake exkurze? Pispiva sem jeste slecna Simona nebo jina Vietnamka ci Vietnamec? Cestoval jsem po J-V Asii, ale ve Vietnamu jsem jeste nebyl, a tak moje znalosti nazvu v thajstine nebo indonesstine pri nakupu bylin ci objednani jidla moc nepomohou. Dekuji moc za jakoukoli aktualni informaci ci tipy a p. Cuketkovi, za to, te existuje.

Komentáře jsou uzavřeny.