Portugalsko a káva

Povídání o Portugalsku začneme kávou. Stovky kavárniček jsou po celém městě a vy neuděláte ani jeden krok, aniž byste nezahlédli kousek rozžhaveného plechu presovače či odlesk plešky klimbajícího děduly nad šálkem své bica…

Povídání o Portugalsku začneme kávou. Stovky kavárniček jsou po celém městě a vy neuděláte ani jeden krok, aniž byste nezahlédli kousek rozžhaveného plechu presovače či odlesk plešky klimbajícího děduly nad šálkem své bica…

Poznáváte rajčinu na obrázku? První letošní sklizeň!!! Nejen o tomatokulometčíky se mi po dobu mé cesty do Portugalska postaral mocný vynález soudruhů z GRD. Dobře se postaral! Miska na obrázku se taví slunečním energií z bobulek a vzduch nad ní se tetelí tomatovou příchutí. Bude to em-en-ňam ,)
Mám pro Vás tip na podle mne zatím docela neznámou malou italskou restauraci. Pracuju v centru Prahy a tam je opravdu problém najíst se normálně – levně, dobře a bez zdravotních rizik (což je pro našince s lehce nabouranou slinivkou, která spolehlivě reaguje třeba na přepálený tuk, životně důležité).
V pasáži Metro (to je ta pasáž hned naproti slovutné restauraci Louvre) otevřeli mrňavounký italský podnik Pulcino, nemají a asi ani moc nechtějí mít žádnou reklamu – ale tou je pro mne už fakt, že sem chodí jíst hlavně Italové. Vaří se tam totiž dobře a z čerstvých surovin, což samozřejmě poznáte už podle polévky…
Je to jen pár stolů, ty pro kuřáky přímo v prosvětlené pasáži, což je sám o sobě moc příjemný prostor. Výhled na stolky opodál, patřící ke KFC, vás jen ujistí, že jste na správné straně gastronomické barikády.
Pulcino nabízí vedle slušné nabídky klasické italské kuchyně (s důrazem na pizzu) polední menu kolem 70 korun, v němž si můžete vybrat ze dvou jídel – což je vždycky vedle nějaké pizzy třeba vydatný salát, pasta nebo maso (šéfkuchař, pan Bruno, si nejčastěji rozumí s telecím). Ta restauracička není na internetu, takže se ani nikdy předem nedozvíte, co bude v menu, ale já jsem si sem už zvykla chodit naslepo. Je to prostě otázka důvěry, a tu já už mám. Většinou se mi to vyplatí, i když domácké pojetí v sobě obsahuje i jistou vrtošivost ve výsledku – která mne ale vlastně baví. Mně se taky občas něco úplně nepovede nebo udělám jedno jídlo zase trochu jinak, podle toho, jakou mám náladu nebo jaké mám po ruce suroviny. Radost z jídla umocňuje příjemně domácké a osobní (ale ne vlezlé) chování personálu…
Když nemám čas nebo chuť na oběd, jdu jenom tak kolem a dám si zmrzlinu (kopeček Cream and Dream je mrňavý, ale za bezkonkurenční cenu 25,–).Jasně, že se špičkovými pražskými italskými restauracemi by nemělo cenu Pulcino srovnávat. Tam ale nejspíš nechodíte denně, což sem klidně můžete. Získáte tu totiž „italský“ pocit, že drobné požitky mohou být úplně normální součástí života a že se o ně nemusíte rvát, soutěžit a draze za ně platit.
Pokud tu restauraci ještě neznáte, zkuste to – jsem zvědavá, co řeknete. V ňímě by něco takového bylo skoro normální a nikdo by kolem toho nedělal povyk… V českých poměrech je to malý, ale ve všednodenním binci nesmírně potřebný zázrak.

Junk-food festival s roznáškou pokračuje. Po americkém dineru Jerry's tady máme podnik rovnou se šesti provozovnami po celé Praze – Pizza Go Home.

Jsem sice líný kavárenský povaleč, ale protože v rodině se před několika lety nikdo neměl k tomu, aby od babičky odkoukal recept na úžasné kynuté buchty, musel jsem to udělat (coby jejich největší a nejnadšenější konzument) sám. Od té doby jsem s nimi — ačkoliv jinak kuchař spíše sváteční (a rozhodně nikoliv pokročilý) — sklidil řadu úspěchů. Zvláště slečny se na vás dívají hnedle jinak!
občas mám nejrůznější bláznivé nápady. a občas se dokonce pustím do jejich realizace. a tak jsem si řekl, že bude zajímavé zkusit zdokumentovat, jak vzniká kuře àla námořník.
Tímto spouštím experiment s názvem Zápisky čtenářů. Doufám, že to bude pro vás stejně zajímavé, jako pro mne. Týdně dostávám několk pěkných mailíků s recepty, s tipy na nové podniky nebo s radami co-kdy-kde ochutnat. ňekl jsem si, že by byla škoda, kdyby vaše aktivita skončila na dně mé zatuchlé poštovní stánky a proto jsem spustil tuto novou funkci. Je jen na vás, jak s ní naložíte. ;)
Pro stránku s podrobným vysvětlením, návodem a odkazem na registraci klikněte zde a hurá do akce! Vše je zatím v testovacím provozu, proto vás pěkně prosím o trpělivost. Pokud budete mít nějaké nejasnosti, neváhejte a napište mi! ;)
Tak kdo bude první?
Prosím, nelekejte se! ;) Jen jsem si předendal zápisník do nových desek. Co to? Jak to? Proč to? Čtěte prosím dále…
V sobotu odjíždím na necelý týden do Portugalska. Hlavní sídlo budu mít v Lisabonu, ale když se poštěstí, snad se podívám i do Porta. Předtím, než odjedu, se vás ptám. Co mám ochutnat, vyzkoušet, vyfotit? Kam zajít, co vypít, co udělat – chm? Jsem tam poprvé, tudíž vím pěkné kulové…
Vaše chuťová buňka, po kotník v Atlantiku ;)

Poznáte, co je na obrázku? Neváhejte a palte to tam od boku!

Suroviny: Ředkvičky, Medvědí česnek, Brambory, Topinambury, Řapíkatý celer, Dýně, Rajčata, Růžičková kapusta, Salátová řepa, Celer, Hlávková kapusta, Černá ředkev, Mrkev, Česnek, Zelí, Okurky, Cibule, Papriky. Petržel a Kačenka česká
Techniky: Využití zeleniny od kořene po listy, Blanšírování, Glazování, Na zádíčka a Pyré
No items
Oranžová vína