Má poslední služební cesta do
Varšavy byla dobrá záminka ke strávení dalšího příjemného víkendu
v Polsku spojeném mimo jiné s návštěvou tamních restaurací.
Z připraveného seznamu mého milého průvodce jsme vybrali několikero
zajímavých podniků.
Běžný člověk do restaurací, které snesou zařazení do kategorie
„Fine Dining“, nechodí až tak často. Účet v řádu tisícikorun
prostě není věc, která se hodí k normálnímu platu a hypotéce. O to
slavnostnější je okamžik, kdy člověk vstoupí do příjemného prostředí
vyhlášené restaurace s tím, že se nechá hodinku dvě hýčkat
skutečnými profesionály. A o to větší nepotěšenost, když se místo
kulinárního zážitku dočká přehlídky diletanství.
Na rozdíl od mého prvního pokusu, je již fórum plně integrované do
zápisníku, má robustní ochranu proti spamu a pro jeho používání
vystačíte se svým stávajícím uživatelským jménem a heslem. Dříve,
než se na něj vrhnete, přijměte pár nezbytných infodrobků…
Přemýšlela jsem co v v minulých chladnějších
letních dnech uvařit… Na salát v té zimě chuť moc nebyla… Myšlenka
padla na těstoviny - musí to být rychlé, nechce se mi stát u plotny
dva dny…
Navštívil jsem tuto v Praze poměrně známou restauraci s rodinou, zde
někoilk postřehů:
interiér zajímavý a příjemný, nevtíravá hudba.
na webových stránkách www.ulipy.cz
neplatný jídelní lístek (ještě s DPH 22%!), část pokrmů se kryla
s aktuální nabídkou
nápoje značně předražené
předkrmy „vnucovány“ ještě před výběrem z jídelního lístku,
couvert OK (domácí houstičky s pomazánkou)
teplé předkrmy nebyly k dispozici! i když se restaurace na webu
„prsí“ specialitou – francouzskými šneky – 6 ks za cca 130,–.
Telecí brzlík, ačkoliv na webu jako předkrm uveden, byl k dispozici pouze
jako hlavní jídlo, menší porci jako předkrm personál i majitel odmítají
předložit. Po dohodě rozdělili 1 porci na 2 jakoby předkrmy.
všechna jídla chutná, dle mého názoru profesionálně připravená
trochu zbytečný i když decentní „tlak“ na konzumaci
nápojů.
Cena konzumovaných jídel odpovídala, cena nápojů v žádném
případě.
Aby se nám na začátku pracovního týdne lépe pracovalo…
Posh Nosh
Nebudu vám kazit překvapení zdlouhavým vysvětlováním. Zaskočená
bránice je nejvysmátější bránice. Dámy a pánové – Posh Nosh (via AG)… ,)
Well down, nažrat, pšouk v hubě
Teď si otřete chuchvalce řehnění z monitoru a hupky-šupky zpět do
českého teplíčka! ;) Ivan Vodochodský tu chytře obešel boj
s televizními molochy a udělal si vlastní cooking show na DVD jednoho
bulvárního plátku. Do Vařečky si zve různé hosty a na návštěvě už
byli – Zdeněk Pohlreich, Vladimír Poštulka anebo třeba Florentyna. Bonusové
recepty, které se nevešly na DVD najdete tady.
V ukázce
se salátem Caesar mě zaujal šéfkuchař Pohlreich. V opravdické
kuking-šou ho vidím podruhé v životě a už zase třímá v pravici
butelku s pasterizovanými žloutky! ;)
Jako v ráji se musí cítit účastníci kurzů vaření v kuchyni
s knihovnou Stir v Bostonu. Uprostřed malé místnosti výuková
kuchyně pro 10 lidí, všude okolo stovky knih o vaření ke koupi
i k zapůjčení.
Bojím se, že bych tam vlezl a už nikdy nevylezl… ,)
You can try as much as you want with a local cook. They might know the
recipe, they might do their best, but in their blood they don’t have the
centuries of refinement and creativity that we’ll live to
feature here.
Zkráceně řečeno – český kuchař nebude nikdy dobrý ve francouzské
kuchyni. Za slovo „francouzské“ si dosaďte libovolnou alternativu.
Souhlasíte? Já sám jsem na vážkách. Mé korektní já to chce
smést se stolu. Mé druhé já obyčejného hosta s výhradami
souhlasí.
Každopádně všem v Le Cornichon držím palce a na ambiciózní letní přestavbu s novým
šéfkuchařem se ohromně těším! ;)
Správné objemy espressa a odvozených nápojů
Obrazový materiál, který připravil Jarda Tuček pro LBC Blog, by měl ve
všech kavárnách viset už alespoň 15 let. Doporučuji.
Trapná anketa
V minulé anketě jste se mohli vyjádřit k hrubkám a chybám
v jídelním lístku v restauraci. Celkem hlasovalo
99anketérů. 13 hlasujících se nad chybkami v menu
baví, naopak dalších 13 by neváhalo tasit korektorskou kudlu a
autora přizabít. Dalších 23 hostů sice přijme omluvu v podobě
dobrého jídla, většina, čítající 50 hlasujících, však
považuje kiksy v menu za trapnost.
Děkuji všem za hlasování a obratem vás zvu na další klikačku. Novou
anketu najdete jako obvykle v pravém sloupci! ;)
Matechleba
Na závěr polo-zapomenutý dar mého drahého přítele
pekaře. Málem jsem si u toho usmál prtel… :D
Při květnové návštěvě Londýna jsem měla možnost navštívit
restauraci, která indickou krmi staví do úplně jiného světla. Já vím,
že cestovat do Londýna nikdo nebude jen proto, že nějakej trouba tady
píše, jak to bylo úžasný a skvělý a vůbec. Spíš bych jen chtěla
naznačit, že indická kuchyně nemusí být vždy jen o curry
s rýží.
Jednoduché věci bývají nejlepší. I když to tak možná nevypadá,
omáčka i ryba na obrázku se připravovaly necelých 20 minut. Suroviny
najdete v každé spíži a pracovní postup zvládnete s mobilem
u ucha…
Se trousí za každého počasí. Teď v tom vedru jsou navíc extrémně
tvrdé a vysušené! ;)
Mistrovství světa v Dánsku
Kvůli chaosu okolo PFF jsem kompletně zazdil letošní World Barista
Championship v Kodani. Živý report dělali na blogu La Bohéme Café,
videa i výsledky najdete na oficiálních stránkách.
Jestli chcete strávit patnáct minut s otevřenou pusou nad videem někoho,
kdo vaří kávu – pusťte si vítězné vystoupení Stephena Morrisseye.
Video má dva díly a děsně blbne. Snad se vám to podaří spustit – díl 1. a díl 2. – je
to neuvěřitelné!
Cenu za odvahu by měl naopak získat slovenský
nevysmrkaný závodník. Statečně dokazuje, že podobná vystoupení jsou
zcela ohne prtel…
Prakul na výletě
Určitě jsem asi poslední v Česku, komu to uniklo. Kdyby náhodou ne, tak
tady je test českých hospod, na který se vrhli Roman Vaněk z Prakulu a Radek Šubrt z Le
Palais.
Hodně jim na srdcích ležela kvalita jídelních lístků a to jak
restauratéři neuměle kopírují svět. Neodolal jsem a ihned si prošel Radkovo delikátní menu a bum ho! Pochopitelně, z čistě
edukativních důvodů, se tam nabízí zelenina brunoas,
želatýna a čokoládové Bunyouls!!! :D
Jde vidět, že ani v tom fine diningu to hoši nemaj
lehký…
Vinařský fond reloaded
Vinařský fond ČR
si pořídil nový informační plátek – Vinařské listy. Vycházejí pouze
v tištěné podobě, protože:
informace působí přehledným dojmem, můžete se k nim kdykoli vrátit
a hlavně je klasické papírové vydání stále velmi oblíbené.
Haha, taky se z něj všechno dobře přeťukává a skenuje! Krom
nejnovějšího dění z VF jsem tam našel informaci o nově spuštěném Vinařském
institutu. Další pokus o připopovzdělání odborné veřejnosti,
která dosud nebyla dostatečně odborná.
Na třetí staně je zas výtečný článek věnovaný mediatréninku
vinařů. Otiskli tam naprosto zásadní tabulku. Měla by napomoci lepšímu
vztahu mezi vinařem a novinářem a vytvoření tzv. souznění
spoluhráčů na stejném hřišti:
Makrokravina
Makromolekulární gastronomie. Tohle spojení použil Jiří Král
při své cooking show na PFF a dnes i labužník Vladimír Poštulka ve svém Zápisníku. Musí to být infekční… ;)
Závěrečné sdělení
(Sken pohlednice z výstavy Bruselský sen. Doporučuji!;)