Sendvič na zahřátí

Venku přituhuje, musíme přitvrdit i v kuchyni. Půjdeme pěkně do základů a postavíme si sendvič, který zahání sychravinu na počkání.

Čím ji budeme rozhánět? Brioškou s vepřovým a výpekem, okurkou a pikantní meruňkovou hořčicí. Pro zdejší štamgasty nic nového pod sluncem. Dnes jenom sestavím své oblíbené zimní chutě jiným způsobem.

Vezmeme šťavnatou a na vlákna natrhanou krkovičku ze staršího uďákového receptu a uděláme si ji v troubě. Přidáme klasickou fintu k tučnému s kyselou okurkou a pojistíme to pikantní hořčicí, která z vás vymáčkne i tu poslední slinu. To vše na velkorysém půdorysu naducané briošky.

Vepřový sendvič je vděčný jako malé štěně. Je s ním sranda a můžete se k němu i přitulit. Má jedinou nevýhodu — před i po zanechá spoustu nepořádku. Ale to nám samozřejmě vůbec neva, že jo.

Příprava zabere víc času, tak si ho udělejte o víkendu, když máte dost energie. Je taky dobré pozvat k němu co nejvíc lidí a určitě si nezapomeňte otevřít dobré pivko.

Maso

Trvá nejdéle, ale je skoro bez práce. Určitě s ním začněte jako s prvním. Když ho budete péct, můžete si mezitím udělat briošky. Pokud máte uďák, nebo máte rádi silně kořeněné chutě, můžete bez obav pracovat s tímto postupem. Zásady jsou úplně stejné — nejdříve se maso naloží a potom se dlouho peče při nízké teplotě. Na konci se jen natrhá na vlákna.

Suroviny

  • 1,5 kg vepřové krkovice
  • 5 polévkových lžic soli
  • 5 polévkových lžic cukru krystalu

Postup

Smíchejte sůl a cukr. Celý kus vepřové krkovice vložte do pekáčku a ze všech stran jej velkoryse zasypte směsí soli a cukru. Zakryjte potravinovou fólií a dejte do ledničky alespoň na šest hodin (max. 24 h).

V pekáči se vám po odležení udělá voda, tak ji slijte. Rozehřejte troubu na 120 stupňů, pečte maso 6 hodin a průběžně jej podlévejte výpekem.

Ke konci pečení maso zkontrolujte. Mělo by se hezky rozpadat na vlákna, vnitřní teplota bude okolo 90 stupňů. Maso po upečení dejte zakryté odpočinout na půl hodinky, a pak ho natrhejte vidličkou na vlákna. Výpek v pekáči zalijte trochou vody (nebo vývaru) a na sporáku rozpusťte všechny přípečky na dně. Je to poklad, na který ještě přijde řeč!

Maso je do sendvičů nejlepší ihned po natrhání. Můžete ho sice spolu se šťávou uschovat déle v lednici, ale bude mít potom lehce „ohřívanou“ příchuť.

Briošky

Vypadají jako z reklamy na hamburgery a co je nejlepší — jsou takové i v reálu. V první verzi jsem použil hodně máslové briošky podle Thomase Kellera, ale v kombinaci s vepřovým z toho byl sendvič hodně těžký (strávníci se pak váleli po zahradě v bezvědomí). Pomohl osvědčený Peter Reinhart, který brioškové spektrum krásně dělí na tři pásma — briošku pro bohaté (úchvatných 88 % másla k podílu mouky), briošku pro střední třídu (50 %) a briošku pro chudé (20 %).

Právě brioška s 20% podílem másla je pro sendviče s masem a bulky na burgery tak akorát. S těstem se dobře dělá a výsledné pečivo má slušnou výdrž a vláčnost.

Suroviny na kvásek

  • 65 g hladké mouky
  • 6 g instantních kvasnic na pečení
  • 115 g plnotučného mléka

Suroviny na těsto

  • kvásek
  • 3 velká vejce (nebo 4, 190 g)
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 120 g polohrubé pšeničné mouky (můžete nahradit hladkou)
  • 115 g másla (při pokojové teplotě)
  • 30 g cukru (krystal)
  • 9 g soli
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • sezam nebo mák na posyp

Postup

Nejprve si v míse uděláme „kvásek“. Ve velké míse smíchejte mouku, kvasnice a přimíchejte mléko, dokud se směs rovnoměrně nepromísí. Zakryjte utěrkou nebo fólií a dejte do tepla alespoň na půl hodiny. Kvásek vyběhne a bude mít v sobě bubliny.

Do hotového kvásku přidejte vejce a pořádně je rozmíchejte, dokud nebude směs úplně hladká. V samostatné míse smíchejte mouku, cukr, sůl a postupně přidejte ke kvásku s vejci. Vše spolu míchejte (půjde to ztuha), dokud nebude těsto rovnoměrně provlhčené. Pak tomu dejte 5 minut pauzu.

Postupně do těsta přidávejte máslo ve čtyřech menších dávkách. Těsto stačí hnětat vařečkou nebo na robotu. Je to piplačka — máslu chvíli trvá než se s těstem spojí. Jakmile bude hladké, je třeba ho pořádně hnětat ještě asi deset minut. Rukama musíte na pomoučeném válu (mouku nepřehánět!), v robotu můžete pokračovat jen tak. Hotové těsto je měkké, ještě vlhké a přitom se pěkně odlepuje od stěn nádoby. Připravte si olejem lehce vytřenou mísu a přendejte do ní hotové těsto. Zakryjte a nechte kynout v teple, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

Poté si těsto vyklopte na vál a rozdělte ostrým nožem na 70g porce. Těsto prsty propněte, jako byste si do něj chtěli zabalit palec a na jedné straně jeho konce pořádně stiskněte (seštípněte). Šouláním z něj vyšoulejte krásné kouličky bez viditelných svárů, které skládejte na plech (nezapomeňte na dostatečné mezery, alespoň 5 cm).

Tam musí zakryté znovu dokynout a bude jim to trvat asi hodinu. Mezitím máte tak akorát čas k nahřátí trouby na 205 stupňů. V posledních deseti minutách dokynutí potřete bulky rozšlehaným vajíčkem a můžete použít i posypku (sezam, mák). Pečte ani ne 15 minut. Stačí tmavě zlatý povrch. Zbytečně briošky nevysoušejte! :)

Ochucení

K sestavení výsledného sendviče budete ještě potřebovat:

  • kyselé okurky nebo pickles
  • meruňkovou hořčici
  • americkou nebo britskou steak sauce (A1, HP, Heinz)
  • výpek z masa

Okurky můžou být sterilované nebo kvašené. Stejně tak můžete použít jakékoliv jiné pickles dle chuti. Já se držím osvědčených okurek v kyselém láku.

Meruňkovou hořčici si udělejte ze své oblíbené hořčice (ostřejší je lepší). Na pět lžic hořčice přijde asi jedna lžíce meruňkové marmelády a jedna lžíce ajvaru nebo ekvivalent v čili papričkách.

Steaková omáčka je nepovinná (dávám ji tam kvůli kyselosti a spoustě koření) a pokud jí dáte příliš, můžete tím zabít chuť masa. Velmi dobrý výběr klasických značek mají u Robertsona (já mám v lednici tu s Paulem Newmanem).

Montáž

Přichází vrchol celého snažení — skládačka. Pamatujte, že se snažíme o teplý sendvič, proto před podáváním udržujte maso teplé! Briošky stačí rozkrojit a opéct z vnitřní strany na pánvi s trochou másla nebo v toasteru. Na spodní půlku briošky přijde trochu meruňkové hořčice a na ni maso.

Hodně záleží, kolik porcí děláte, protože maso je třeba těsně před vložením do sendviče osvěžit trochou horké šťávy (cca lžíce na porci) a k ní ještě přidat pár kapek omáčky. Můžete to dělat u každého sendviče zvlášť nebo maso najednou ochutit stranou. Na maso pak už jen přijde několik plátků okurky a úplně nahoru brioška.

Gratuluji, máte hotovo!

Co k tomu? IPA, nakuřovaná piva i Plzeňské. Dlouhé temné večery nemají sebemenší šanci.

Vyzkoušejte i další recepty

Reklama

Komentáře

Domácí brioška je ouplně ideální na burger mohu vřele doporučit! Taky nám burger z domácí briošky vynesl 2 místo regionálního kola v Grillmanii a první místo uteklo jen o bod :(

Recept fajn. Nechal bych se pozvat, kdyby se do toho někdo jiný pustil.

K ochucení: Kdysi velmi britská a proslulá HP sauce (HP=Houses of Parliament), je nyní sakum prdum vyráběna v zámoří. V Holandsku, pokud vím. Příznak doby…

kolko briosek prosim vznikne podla tohoto receptu? moj odhad je 15?
inac A1 by som do jedla nedaval, to radsej Jar alebo Pur, ale kazdy ma ine chute…

Ježiš, tohjjle musím číst zrovna, když mám hlad:))
Díky za tip na víkendovou večeři, pokusím se i o briožky

Tak jsem se vrhla na briošky. Nemohla jsem po přečtení odolat :D

POLK! Vypadá to přenádherně, jen technický dotaz – z uvedeného množství vyleze kolik briošek?

↪ 3 Sim: ↪ 6 Liba_Libova: správný dotaz, teď jsem to přepočítal podle fotek a měl jsem jich 13. podle toho, jak je budete odvažovat přesně a jak se vám bude dařit s těstem jich budete mít 12 až 15 maximálně ;)

↪ 5 Morgie: dejte vědět jak dopadly :) krom trochu obtížné fáze se zamícháním másla je to fajn kynuté těsto a pracuje se s ním děsně jednoduše.

znamenám si, hlavně kvůli těm brioškám. Až si zase budu dělat domácí burger, tak ať nemusim kupovat ty éčkama přecpaný pseudožemle :)

vařit s cukrem není umění, vařit bez cukru to by panečku bylo :)

↪ 11 Terado: ono to zase tak složité není: u masa zvolte alternativní starší recept (do láku se používá melasa), do pečiva můžete nahradit medem, nebo vypustit ;) vůbec nic se nestane.

Pomalu pečené maso děláme už delší dobu, ale tohle obsypání cukrem a solí je pro mě novinka (hodně věcí je pro mě novinka, s vařením teprve začínám) – jaký má účel?

Když to tak čtu…(a slintám si jako vždycky do notebůčku) one se člověk zahřeje už u výroby, že?
Moc chválím, dovedu si představit výslednou chuť.
Kvůli hořčici načnu velkou sklenici meruňkové Bon Maman.

↪ 9 Morgie: dtto — povedly se vám za 1*. můžete si příště pohrát s proporcí másla v té zašlehávací fázi jej ještě o fous přidat :) potom už se z toho stávají bohatší briošky, které se nechají jíst jen tak…

Jen mi tu chybí varování, že smrtelná dávka jsou tři obložené briošky na osobu. Při představě, že bych zkusil nějakou bohatší verzi briošek mi běhá mráz po zádech… Při prvním čtení jsem si myslel, že zmínka o upadání do bezvědomí po konzumaci briošky podle Thomase Kellera byl pouhý vtip, ale po vyzkoušení receptu mi rychle došlo, že ne (i když, možná za to může ujídání té krkovice…) :-)

Výtečný;) Akorát jsem zvráceně aplikovala hoisin a schirachu jako u pork buns;)

Moc pekny pulled pork sandwich, ktery je v Americe posledni dobou hodne popularni hlavne u pojizdnych obcerstveni (food trucks). V pripade navstevy Seattlu doporucuji zvolit obcerstveni Maximus Minimus (coz je vlastne takove jedno velke pojizdne prase), protoze tam ho maj fakt nejlepsi. Snad jedinou chybku na krase bude mit – IPA si k nemu na ulici jen tak nedate.. Je to totiz nezakonne.

Zatím otestovány jen birošky. Nejdřív mi to přišlo malé a divně chutnající, pak jsem hodila provizorní náplň a naprosto mě to nadchlo, takže další várka bude s masem. A fascinuje mě, jak pár takových malých buchtiček člověka nacpe.

Vyzkoušeno- Perfektní . . . (osobně jsme přidávali slaninu, ředkvičku a salát) to pak dostalo novej rozměr!:)

Teda Cuketko! Ted jsem je vytáhla z trouby a jsou krásně naducané a jednoduše boží ale je to síla, vůbec si nedokážu představit těch 80%, uf…

Tak a hotovo. 12 kousků. Na burgery bych udělal větší. Jsou výborné a jak voní. Jo a Mili, dobrá poznámka – s 80% másla si je neumím představit. Zato s oliváčem místo másla klidně.

Ahoj :) vyzera to skutocne super! Chcela som sa vsak spytat, ci je mozne urobit tie „briosky“ aj z nejakej tmavej muky. Zvladnu to? alebo…sa tym pokazia?

Dakujem za odpoved :)

PS: Este k tomu novemu Paulovi…pecivo maju naozaj dobre, ale kavu maju vo vseobecnosti odpornu…aj v Bruseli… a velmi mi to pokazilo celkovy dojem…ale co uz…francuzi to s kavou velmi nevedia…

Briošky jsou fantastické. Používám je na hamburgery s hovězím masem. Másla dávám co nejmíň, protože i s tím menším množstvím jsou opravdu syté a v kombinaci s masem by člověk celý hamburger ani nespořádal. =D

Začala jsem před časem „kváskovat“ (chleba už pomalu jiný nepeču!!!) a tak jsem zkusila, co to udělá, když se kvásek vrzne i do nechleba. Nadchly mě tyto briošky a tak jsem místo falešného kvásku použila cca 180 g špaldového kvásku. Výsledek – ÚŽASNÉ !!! Moje doporučení – nebojte se kvásku! Já jsem donedávna na tom byla tak, že jsem dokázala zmršit cokoli, i perník z pytlíku a pak jsem se odvážila péct chleba, nejdřív s droždím a pak jsem si založila kvásek – a sama tomu nemůžu věřit – povedl se napoprvé, i první chleba z něj. A teď ty houstičky… mňam. A s přílišným odměřováním surovin se moc nebabrám – vypověděla mi službu digi-váha a tak to dělám od oka, pouze pomocí odměrek. Stejně nakonec tam toho je vždycky jiné množství než podle receptu, protože různě přidávám tu mouku, tu vodu, prostě tak, aby to těsto bylo akorát… :D Cuketka si zaslouží opravdickou medaili!!! Asi upeču chlebovou a na jeho počest ji sním :D

Toto som hľadal!!! Briosky sú geniálne. Ak sa ale neponahlate, kľudne pecte maso v jenskej mise 6hod. Nie, nie je to preklep :-) juzanske krajiny vedia co robia:-) vrelo odporúčam, maso sa rozpadavalo na jazyku:-)

Senzační nápad,jak si udělat ještě dokonalejší domácí hamburger. U nás doma děláme počínaje jarem hamburgery na venkovním grilu, v Rakousku kupuji vynikající bio-hovězí,to si sama umelu, ochutím..... Bezvadný recept jsem našla v červencovém čísle r.2012 časopisu APETIT Jen ta Vaše brioška mě teď chybí k dokonalosti. Takže děkuji a určitě vyzkouším :-)

Neodolala jsem a tentokrát vyzkoušela recepis na briošky.
Pravda tvarově mají k dokonalosti poněkud dále, ale k snídani s malinovým džemem byly neodolatelné!
Donedávna bylo kynuté těsto tabu, ale už se nebojím :-)

Michale, co je to jenska misa? Rimsky hrnec? To me totiz taky napadlo…akorat to mozna prece jen chce podlevat…

Zasilam pozdravy od traveni nedelni vecere. Pulled pork jsem delal uz mockrat, tak jsem chtel narychlo testnout briosky. Nejjednodussi bylo nakrmit je burgerama. Recept jsem zmensil na polovinu a testnul to. Boze to bylo zraaaadlo!

https://plus.google.com/…698491325249?…

Komentáře jsou uzavřeny.