Sansho
Po Čestru a Gruzínském pekařství tu mám v rozmezí jednoho měsíce už třetí podnik, který mi udělal velkou radost — zbrusu nové Sansho!
Po Čestru a Gruzínském pekařství tu mám v rozmezí jednoho měsíce už třetí podnik, který mi udělal velkou radost — zbrusu nové Sansho!
Fajn příležitost, jak diskuzi o kohoutkové vodě v restauracích přivést zpět k podstatě věci. Poslouchat melu hospodských a hostů o tom, jestli Vodovodu zdarma nebo za dvacku, je sice zábavné, chybí mi ale to podstatné. Ptát se, proč vůbec balenou vodu prodávat.
Tento über—polotovar je několikanásobně dražší než voda z vodovodu, přináší naprosto zbytečnou zátěž pro životní prostředí a často nenaplňuje ani svou hlavní premisu — vyšší kvalitu. Tak proč nás nejvíc dráždí ty kačky? Nemělo by tam namísto otázky proč za dvacku být spíše proč zrovna z obalu? :)
Mimochodem. Lituji všechny vinaře, kteří nepřímo prostřednictvím Vinařského fondu přispívají na certifikační aktivitu s názvem Voda vhodná k vínu. Vlhký to sen každého baliče minerálních i pramenitých vod…
Včera večer jsem při procházce v Dejvické ulici narazil na zajímavý úkaz. Tamní akvaristika opravuje výlohu, a tak dočasně vykoukla tahle Smaženka z RaJe. Skoro to vypadá, jako bychom tím pekelným manuálem otevřeli nějakou puklinu. Dnes jsem to dochroustal a rozhodl se, že chci v gastro—vykopávkách pokračovat. Jde se soutěžit! :)

Dar přítele Matesoly — historická sonda do hlubin tehdejšího RaJe. Proč všechno všude stálo stejně a jak to vůbec mohlo fungovat?
David Lebovitz se poprvé opřel do videa a absolutně válí! Formou i obsahem. Jeho první video je z návštěvy u mistra čokolády Patricka Rogera. Pro tmavý a sychravý večer neznám lepší terapii. Smekám!

Kde se vaří hůř? U nás nebo na Slovensku? Od března můžete vesele srovnávat v teple domova u nových dílů slovenského Áno, šéfe na JOJce. Pleš i čeština zůstala, místo vulkanického Pohlreicha (s další sezónou na cestě) ale Slováci nafasovali kliďase Jaroslava Žídka z restaurace Camouflage. Peklo Made in Czechoslovakia!
Venku jsou už první dva díly. Koukáte se? ;)
Tuky — vše je z másla. Vejce — s označením “1”, tedy domácí, od slepic, které se mohou během života hýbat. Čokoláda — používáme belgickou čokoládu s 55% obsahem kakaa.
Hurá! ;) Není to vůbec složité a nebolí to. Říct si jasně, co děláme a proč. Pečeme z čokolády a z másla a nemáme rádi vajíčka z klecí. Ó, Kokino, jaký to balzám po nekonečném blábolení o čerstvých a kvalitních surovinách od vybraných dodavatelů od jiných. Revoluce z plechů jede!

Narazil jsem na to jen náhodou, protože jsem zatím nevěděl, že se činí i mimo Facebook. Každopádně mi jejich nový web udělal radost. Najdete tam seznam brněnských podniků, kam svoje dobroty dodávají, i odkaz na fotogalerii plnou másla a čokošky. Kokino filozofii můžete ochutnat už v sobotu na prvním trhu na Jiřáku. Opovažte se, vykoupit je hned ráno. Nebudu kvůli vám přeci vstávat!
Minulý týden mě dostala tahle drobná černá čočka. Oproti běžné čočce snese hrubší zacházení, je rychle hotová a po tepelné úpravě výtečně drží tvar. A co je nejlepší — můžete s ní provádět podobná kouzla jako s rýží na risotto.
Musím mockrát poděkovat L.A. za tip na Gruzínské pekařství na Žižkově. Dneska jsem se tam poprvé dokutálel a celá pekárna mě příjemně okouzlila. Nejenže pečou spoustu druhů chačapuri, ale mají tam i originální pec na chléb, kterou si nechali postavit pecařem až z Gruzie!
Na fotce vidíte mou první ochutnávku – sýrové chačapuri imeruli (krásně tučné, voňavé, skoro nedopečené – kam se já hrabu!), tradiční chléb (zřejmě tvarově uzpůsobený pro lov divé zvěře) a malinký ořechový šáteček „kroasan“. Pár postřehů o podniku a hodnocení najdete v mojí čerstvé recenzi na Scuku. Kromě pekařství můžete chačapuri ohutnat i v karlínské Polévkárně nebo v pekárně Chačapuri na Smíchově.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stažení z oběhu výrobku “Jádra piniových oříšků“ původem z Číny (balení o hmotnosti 50 g, datum minimální trvanlivosti do 25. 4. 2011, šarže L011). Inspektoři SZPI zjistili, že se po požití této potraviny projeví nepříjemná hořká pachuť v ústech, která přetrvává až po dobu několika dní a zesiluje zejména při konzumaci jakékoli jiné potraviny. Poté sama od sebe odezní.
První stažení zlobivých piniových oříšků je zdá se tady! Stahovat se musí pinie, které byly k dostání v řetězci Interspar. Moc by mě zajímalo, co budou dělat ostatními zdroji vadných oříšků, a že jich podle reakcí v komentářích není zrovna málo. Pokud jste měli s piniemi konkrétní značky problém, určitě bych neváhal dát SZPI vědět. Za upozornění na zprávu děkuji serveru Biospotřebitel, kde se dočtete i o stažených bio výrobcích z drogerií DM.

Suroviny: Ředkvičky, Medvědí česnek, Brambory, Topinambury, Řapíkatý celer, Dýně, Rajčata, Růžičková kapusta, Salátová řepa, Celer, Hlávková kapusta, Černá ředkev, Mrkev, Česnek, Zelí, Okurky, Cibule, Papriky. Petržel a Kačenka česká
Techniky: Využití zeleniny od kořene po listy, Blanšírování, Glazování, Na zádíčka a Pyré
No items
Oranžová vína