
Pro další díl mého tučného a foodpornografického seriálu věnovaný pečenému kolenu jsem vybral příjemnou hospůdku pod kaštany – Na Santince ;) Vegetariáni, vitariáni a vegani v zájmu vlastní duševní rovnováhy prosím, neklikejte dále!
Do příštího týdne slibuji výhradně zeleninové speciality ;)

Na Santince
Na santince je na první pohled velice příjemný podnik s velkou venkovní zahrádkou ukrytou pod dvěmi vzrostlými kaštany. Nevím proč, ale podnik na mne působil od první chvilky velmi příjemně. Asi spolupracovali feng-shui mistři světa amoleta ;)
Restaurace je všestranná – od „jednoho“ pivka, přes možnou neformální schůzku, po rozsáhlejěí oslavu. Styl český, design nevtíravý a přirozený. Rozsáhlé menu nabízí od všeho kousek a sebevědomě hýří světovými specialitami (např. Hanspaulský gulášek ;), přesto se osměluji nabídku zařadit do kategorie – hybridně-plastická česká kuchyně.
Koleno, aneb proč jsme vůbec tady
Pečené koleno nabízejí velmi levně za 16,- Kč / 100g. Doba čekání cca 45 minut. Koleno servírují v speciálním preparačním svěráčku přimontovaném na dřevěném prkýnku, probodnuté steakovým příborem, spolu s talířkem smetanového křenu, hořčicí, nakládanýma papričkama, cibulí a troškou zeleninové oblohy. Samozřejmostí je ošatka s pečivem. Pozitivně mě překvapila role jednorázových papírových utěrek – plus body a dobrý nápad. Komu nestačí titulní foto, tady je pečené koleno na dalším explicitním obrázku.
Koleno bylo výborně propečené, v jídelníčku uvádějí, že i naložené v černém pivě. Chuťově výborné a docela šťavnaté. Na povrchu však mělo maso docela tvrdou kůrku, navíc kůžička byla na některých místech spečená na tvrdost ideální pro vylomení zubu. Přesto se jí našel dostatek v tzv. křupavém optimu ;) Rovněž kvalitního a na jazyku se rozpadajícího sulcu bylo zdostatek. V porovnání s kolenem z Hajnovky bylo lepší. Ale pořád to vidím na osm cuketek z desíti, což si odpyká Hajnovka downgradem na sedm cuketek.
Malinký postřeh k tomu svěřáčku – vypadá efektně a první minuty na něj budete koukat s otevřenou pusou. Další manipulace s ním (při rotacích) je však pro jednoho člověka docela obtížná a vychutnávání kolen spíše ztěžuje.
Mimo soutěž
Santinka si určitě zaslouží pořádnou recenzi, nejen pro pečené koleno a tak se k ní v blízké budoucnosti rád vrátím. Dnes malé foto-preview toho, co jsme ochutnali:

Nejprve krémová cibulačka, která nám moc nezachutnala. Následuje americký hamburger s hranolky (86,- Kč), který nabízejí Na Santince tento víkend v rámci dnů americké kuchyně (další akce):

Na závěr tiramisu a dortík neznámého původu (vysvětlení viz. Problémy s obsluhou níže):

A také výtečné Caffe Corsini – výběr ze sedmi druhů:

Problémy s obsluhou
Obsluha na Santince je ochotná, milá avšak přespříliš horlivá a bohužel také nekoordinovaná. Za dobu naší cca 2 hodiny trvající návštěvy se u nás vystřídalo cca 6-7 různých zaměstnanců. Každý z nich nevěděl nic o stavu našich objednávek a podle mně se už docela přes míru neustále dotazoval na naše objednávky. Trošičku kaňka, snad se napraví do příští návštěvy.
Další problém byl s akcí americké kuchyně, kde na jídelním lístku inzerovaný moučník zdarma při objednání hlavního jídla (v našem případě hamburger) odmítl doborvolně zavítat na náš stůl. Obsluha nejdřívě tvrdila, že je to v pořádku a dortík přijde. Potom názor změnila a tvrdila nám, že dostaneme pouze nápoj zdarma. Po krátké výměně názorů nám navrhla alternativu, což jsme odsouhlasili. No, nakonec ještě jedne kotrmelec a na našem stole přistály dortíky hned dva ;D
Nevím jestli jsem to reprodukoval srozumitelně, lépe už to asi ani nešlo. Nebylo to nějaké výrazné faux-pas, spíše taková malé zaváhání. V problému se opět prolínalo více obsluhujících v různém stupni informovanosti ;) Opravdu se těším na příští návštěvu (a nemyslím to zle), protože podník podobného typu na Praze 6, těžko pohledat.
Kam se vydáme příště?
Kolena jsme již otestovali zde:
Do příště zbývá několik dalších horkých kandidátů: