Měsíc: Květen 2008

Varšavská fotohádanka

Píšete vy…

Dnes jsem se vrátila z dvoudenního pobytu ve Varšavě. Jako preview k reportíku tu pro vás mám malou fotohádanku. Otázka je jednoduchá: co je to? :-)

p1000066-var.jpg
komentáře

Pekelná výzva I. – Risotto

Na rozcvičení si dáme jednoduché risotto. Ramsay jeho zařazení zdůvodňuje tím, že kuchař je sice schopen vygenerovat jedno kvalitní risotto, problém mu ale dělá vystřílet dvacet perfektních kousků za večer…

pokračování…

Pekelná výzva – Do střehu!

Co byste řekli na malou prověrku kuchařských dovedností bojem? Troufnete si na to se mnou? Přichystal jsem pro vás tři kusy hutné žuly, o které si roztřískáte sebevědomí ein zwei drei! Klíčová slova: Gordon Ramsay, Hell's Kitchen

pokračování…

Mimořádná odrobina – Pod křídlem noci

Bombastickou novinu dnes pustil do světa Idnes. V Česku se otevírá první restaurace potmě! Čekal jsem na něco podobného více než dva roky a tak mám z nového projektu ohromnou radost! ;)

Restaurace se jmenuje Pod křídlem noci, je na Národní a má zvlášť oddělenou světlou i tmavou část. Tříchodové menu ve tmě je od 790,– Kč. Zatím to vypadá na převzatý a osvědčený koncept. Jídlo se podává s plným servisem, jen káva venku. Novinkou je připravovaný večerní program.

Návštěvu si asi ušetřím pro příští vydání Týdne, mezitím vezměte zavděk alespoň mým starším kouskem o Blindekuh (tam to všechno začalo) nebo o Kavárně potmě. Nemůžu se dočkat! ;)

Co na to říkáte? Půjdete? Budou mít plno jako v Curychu?

komentáře

Zazděné odrobinky

Aneb čtyři drobky od čukotky… ;)

  • Chuťogram

Při debatě o možných kombinacích surovin v tzv. signature drinks na kávových soutěžím, mi Jarda Tuček z LBC zalinkoval web www.foodpairing.be.

Bernard Lahousse a Lieven De Couvreur se v něm pokusili vizualizovat možnosti párování různých surovin na základě podobných chuťových komponent. Zajímavé. Nesmíte minout jejich doprovodný blog ani jejich centrálu!

  • Plošný zákys

Jestli pravidelně číháte na nejnovější blogposty na Apetitu, určitě jste zaznamenali celkový úbytek kousků z foodblogů 1. generace. Nevím čim to je, ale je to infekční. Writer's block zkrátka řádí s neobvyklou virulencí. Ukázkový případ je matesola… 14% vol., který před měsícem zatuhl stylovou větou: „Vše bude napraveno ještě během dnešního dne :)“ Neschopen artikuloval, alespoň provedl stylový facelift svého loga… ;D

Mladá krev zdá se zatím není vůbec nakažena a to je, milí čtenáři, vaše jediné štěstí. Určitě se podívejte na pěkně rozjetý babinec z Florentyna.cz, nebo čím dál lepší a lepší Souk a Kolíček. O zákysu tam rozhodně nemůže být ani řeč! ,)

  • Au Pied de Cochon

Zamiloval jsem se zamiloval do prasečí hlavy. Možná jste už o legendární kanadské restauraci Au Pied de Cochon slyšeli. Specializuje se na speciality z vepřového a kachního masa s megapřídavky foie gras. Z nejrůznějších článků a reportů jsem měl doposud jen mlhavou představu. Ta nabrala brutálně mastné kontury po shlédnutí jednoho segmentu z Bourdainových No Reservations.

Mrkněte se sami: I'm f*cked, right? Ehm, pretty much… (od 2:20). Kompletně rozstřílený a blábolící Tony se skelným pohledem… ;) K nezaplacení!

  • Pozdě, ale přeci

Úplně dokonale se mi podařilo zazdít eticko-rozpravnou soutěž s podtitulem Máma mele maso, Ema se ptá! Na výhry jste museli čekat skoro dva měsíce oproti původnímu ohlášení (a za to jsem už panu C. namlátil rákoskou!). Abych zbrzdění kompenzoval, zahrnul jsem to slosovatelného pořadí všechny čtenářské zápisky až do konce března. Soutežení se vám moc povedlo. Sešly se opravdu zajímavé texty, které rozbouřily čtivou diskuzi a snad i toky a potůčky myšlenek… ;)

Výherce jsem losoval z vytištěného a rozstříhaného seznamu příspěvků. Losoval jsem z plivátka na víno a bez dohledu notáře. Hlavní výhru – kurz v Pražském kulinárním institutu vyhrál příspěvek – Baklawa. Supertaster test vyhrály zápisky – Téměř velikonoční fotohádanka, Saharský chléb, Políbený vinařský kraj. Zvláštní cuketkovu cenu pak získávají dílka – Žijme zdravě a hezky, Hrách střílí, Přepusťte máslo. Z.C.C. = libovolná cuketí fotka tohoto zápisníku, na fotopapír vyvolaná, vzdadu ocuketkovaná a doručená přímo do schránky.

Prosím všechny výherce, ať se mi ozvou na mail ohledně doručení cen. A pokud jste lační po dalším kole soutěžení – zůstaňte napnuti. Už tento týden vyhlásím další taškařici!

komentáře

Kelímky na víno

Špatně snáším vymýšlení dárků a vždycky nakonec koupím šílenou kravinu. Tentokrát jsem pořídil tzv. kravinu designovou. Ještě předtím, než odsviští na oslavencovu poličku, kde zapadne prachem, jsem vám ji vyfotografoval…

pokračování…

Kraków

Po každém cizím městě mám v hlavě jako v porouchaném kaleidoskopu. Kolaterální poškození a následné otřesy cukínovy soustavy. Natěšené čivy by ještě rády nasosávaly, zeměkoule už ale dávno podklouzla pod nohama někam jinam… ;)

pokračování…

Svíčkové hody

Píšete vy…

Jsa ještě všecek pln dojmů, odkládám psaní o kompilaci Java ME aplikací stranou a usedám k textu, který by měl přiblížit nebeské blaho každé domácnosti.

pokračování…

Čile v Chile

Píšete vy…

Sotva se člověk „vzpamatoval“ z Rustikální Sicílie, objevila se pozvánka na další výlet, tentokrát až do dalekého Chile. V této reportáži se dozvíte, jak to všechno bylo a také si (na výslovné přání jednoho z účastníků) prosvištíme nějaká španělská slovíčka. Los organizadores jsou Rachad&Matesola, věru třaskavá to kombinace; účastníky zájezdu pak několik známých jmen food&IT bloggerské scény…

pokračování…

Odrobinky předseverní

Budu teď chvíli v Polsku. V Krakově. Malá dávka odrobin, abyste na mě mezitím nezapomněli… ;)

  • Julča v Praze

Událost, nebo spíše pohroma týdne. Mrkněte se u ní, kam jsme ji včera všude tahali a co dělají F*blogeři, když nepíšou. K návštěvě shodně doporučuji nově otevřenou Leica Gallery Praha. V 50 let starém a dokonale funkčním přístroji Faema E61 tam dělají espresso Filicori Zecchini (premiérově v Praze).

  • IMDb na kuchaře

Co všechno už si ti amíci nevymyslí že? ChefDb je projekt vzdáleně připomínající filmovou databázi IMDb. Místo filmů jsou tam restaurace a místo herců kuchaři. Ha! Praha! ;)

  • Sommelier.exe

Chcete mít doma sommeliera? Žádný problém! Vinařský fond vám jednoho dodá až na harddisk vašeho počítače. Můžete si na něj klikat myškou a opíjet se podle jeho chytrých rad. Sommelier.exe!

  • Pojďte hledat českou buchtu!

S nepochybně vtipnou kampaní přišlo hnutí Duha. Pomocí předvyplněného mailu a adresáře firem můžete oslovit výrobce s žádostí o rozšíření bájo-sortimentu. Za každou ulovenou dušičku slibují jednu buchtu pro náhodné podvyživené dítě z Brna.

Zpětná vazba je zdá se pro výrobce důležitá. Něco málo napoví krátký rozhovor s výrobcem listového těsta v biokvalitě.

Tři, dva, jedna – lovit buchty teď!

komentáře